Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nebezpečné bundy pro děti? V polovině je zakázaná kyselina

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: iStock.cz)
Autor: ČTK - 
22. ledna 2024
15:51

U více než poloviny testovaných bund pro děti od prodejců v Evropě je nebezpečná a celosvětově zakázaná perfluorooktanová kyselina (PFOA). Vyplývá to ze studie, o které informovala ekologická organizace Arnika. Nejvyšší množství této látky podle ní vykazovala softshellová bunda od prodejce v České republice. PFOA patří mezi takzvané věčné chemikálie (PFAS), které jsou škodlivé pro lidské zdraví a životní prostředí.

Pro studii vědci zakoupili 32 dětských bund a kombinéz prodávaných v sedmi evropských zemích, mezi kterými kromě Česka bylo Německo, Nizozemsko, Polsko, Velká Británie, Černá hora a Srbsko. Bundy ve většině případů byly vyrobeny v asijských zemích, jako jsou například Čína, Bangladéš nebo Vietnam. U 17 z nich, tedy v 53 procentech, objevili přítomnost PFOA a nebo hodnoty organického fluoru, který přítomnost kyseliny naznačuje.

„Přestože jsme v některých softshellových bundách na českém trhu věčné chemikálie očekávali, přítomnost celosvětově zakázaného PFOA a nešťastné prvenství českých bund v žebříčku nejhorších vzorků ve studii nás zaskočilo. Věčné chemikálie jsou skutečnou hrozbou pro lidské zdraví a životní prostředí,“ uvedla odbornice na věčné chemikálie a autorka studie Jitka Straková.

Bundy od českých prodejců jako například Husky, Loap nebo Hannah zakoupili odborníci v roce 2022, což je o rok dříve než všechny ostatní vzorky z jiných zemí. Vyšší obsah věčných chemikálií v těchto bundách lze podle vědců vysvětlit postupným rozkladem fluorovaných látek. Autoři studie upozornili, že složení a koncentrace PFAS v textilu se kvůli tomu může měnit. Spotřebitelé a někdy i výrobci outdoorového oblečení proto nikdy nevědí, jakým koncentracím těchto látek jsou vystaveni. To je jeden z důvodů, proč by měly být podle Arniky zakázány jako celá skupina.

Pokud na děti opakovaně působí věčné chemikálie, může to podle Arniky vést ke zdravotním problémům, jako jsou zvýšená hladina cholesterolu v krvi, mírně snížená porodní hmotnost a snížená reakce na některé vakcíny nebo infekce. Děti jsou vůči těmto látkám zranitelnější kvůli nižší tělesné hmotnosti, rozdílům v příjmu vody a potravy a vývoji orgánů.

Nezisková organizace Arnika také upozornila, že se recykluje velmi malé množství syntetického oblečení. Zbytek mnohdy končí na skládkách nebo ve spalovnách, čímž se chemické látky uvolňují do životního prostředí, kde přetrvávají. Podle organizace ohrožují věčné chemikálie zdraví a životní prostředí od své výroby až do momentu, kdy se stane výrobek odpadem.

K používání toxických chemikálií při impregnaci oblečení existují alternativy. Někteří prodejci se dobrovolně zavázali k výrobě bez věčných chemikálií na základě poptávky. „Z vývoje trhů v jednotlivých zemích jde proto říct, že společnosti prodávající na západoevropských a skandinávských trzích s informovanějšími a uvědomělejšími spotřebiteli nabízejí více produktů bez věčných chemikálií než země s malým tlakem veřejnosti,“ řekla Karolína Brabcová, odbornice na toxické látky ve spotřebním zboží, z Arniky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání