Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Piráti zahájili kampaň do eurovoleb: Známé tváře i „holka z Karviné“

Aktualizováno -
22. ledna 2024
13:48
Autor: ČTK, amb - 
22. ledna 2024
13:22

Piráti budou do EP kandidovat se sloganem Odvaha pro Evropu, Evropa pro tebe. „Cílem je konkurenceschopná Evropa a prosperující ČR,“ řekl předseda strany Ivan Bartoš. Do Evropského parlamentu budou kandidovat Marcel Kolaja, Markéta Gregorová, Zuzana Klusová nebo Mikuláš Peksa. 30. dubna odstartují horkou fázi kampaně, datum se vztahuje k výročí vstupu České republiky do EU. Piráti chtějí obhájit minimálně tři mandáty, úspěchem by bylo čtvrté získané křeslo. 

Na úvod Bartoš promluvil o náročném období, ve kterém jsou potřeba kompetentní politici a političky. „Naším cílem je nejen pomoci překlenout lidem krize,“ uvedl. „Budeme pracovat nejen na tom, aby Česku neujel vlak, ale aby sedělo v prvním kupé,“ řekl poté v souvislosti s evropskými volbami. „Máme reálné politické zkušenosti, drive a odvahu.“

Mezi programové priority Piráti zařadili zajištění silné a konkurenceschopné Evropy a prosperujícího Česka, garanci zahraniční politiky „s rovnou páteří“, smysluplné využívání peněz na rozvoj regionů a transparentní finance, řekl šéf strany. 

Následně promluvili kandidáti. Kolaja zmínil nutnost zajištění funkčního a férového evropského trhu. „V digitální oblasti vnitřní trh EU stále poněkud pokulhává,“ sdělil. Promluvil rovněž o umělé inteligenci, kde je třeba úspěšně reagovat a upravovat pravidla.

Gregorová promluvila o globálních rizikách, mezi nimi o dezinformacích, polarizaci společnosti či kybernetické bezpečnosti. Pro Klusovou, která pochází z Karviné, je důležitým tématem uhlí a transformace uhelných regionů. „Je to paradoxně stále, nebo zase, uhlí, co mě přivádí sem, na toto místo,“ uvedla. „Věřím tomu, že jako holka z Karviné to můžu dokázat.“

Na životní prostředí se v kampani zaměřil rovněž Peksa. „Planetu máme jenom jednu,“ řekl s tím, že v posledních letech zemi trápí například sucho. „Jsme jediná strana, která má odvahu chránit životní prostředí a klima,“ řekl. 

Neshody se STAN

Piráti a STAN se neshodují na tom, jak zněla dohoda z povolebních vládních vyjednávání s koalicí Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), kdo českého člena Evropské komise (EK) navrhne. Starostové chtějí nominaci předložit sami, podle Pirátů s ním má přijít společně předvolební koalice Pirátů a STAN. Premiér Petr Fiala (ODS) v prosinci serveru Deník.cz řekl, že eurokomisaře by mělo navrhnout pouze hnutí STAN.

Kolaja dnes řekl, že prioritou ČR by mělo být vybrat takového kandidáta, který umožní získat kvalitní silné ekonomické portfolio. „Dohoda na vládním půdorysu je taková, že budou nominovat Piráti a STAN, proto jsme přišli s nabídkou, že by to měla být jedna osoba od Pirátů, jedna od STAN,“ řekl. Řada států podle něj představí dva uchazeče, aby měla větší šance při vyjednávání.

Piráti trvají na tom, že podle vyjádření premiéra náleží nominace jejich koalici se STAN. „Spoléháme na slovo pana premiéra,“ řekl Kolaja. Také podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše při jednání po volbách jasně zaznělo, že nominace náleží celé koalici. „Premiér to potvrdil, takto byla ta dohoda,“ uvedl Bartoš. Prioritou Česka musí být kvalitní portfolio, doplnil.

Piráti loni v listopadu zvolili v hlasování celostátního fóra jako kandidáta na eurokomisaře europoslance a lídra evropské kandidátky strany Kolaju. Fiala nicméně poté řekl, že nominace náleží STAN. „Nemám důvod to nijak zpochybňovat. To, co ale bude důležité je, abychom našli správnou osobnost, která bude v Evropě akceptovatelná,“ řekl Fiala.

Kdo v unijní exekutivě nahradí Věru Jourovou, bude zřejmé po letošních volbách do Evropského parlamentu. Jourová zastupuje Česko v EK od roku 2014, v nynější komisi Ursuly von der Leyenové je místopředsedkyní. Je eurokomisařkou pro hodnoty a transparentnost, zabývá se i řízením a koordinací programu Evropa připravená na digitální věk.

Video  Bartoš v Blesku o České poště: Kde budou pobočky nejvíce chybět a jsou v ohrožení CzechPointy?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

jajas ( 23. ledna 2024 16:18 )

Takže ajťák Bartoš kromě toho, že bere se svými kumpány prachy nic nedělá. A když už se jakože chce "pochubit" co tedy "udělal" - viz. občanka v mobilu pak podělá další fungující systémy.
"Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) upozornil, že v souvislosti se spuštěním mobilní aplikace eDoklady, která lidem umožňuje pořídit si elektronický doklad totožnosti, je „téměř nedostupná“ identifikace osob v základních registrech a Identitě občana. To způsobuje problémy s fungováním eReceptu při vyzvedávání na občanský průkaz."
"S podobnými problémy jako eRecept se po spuštění eDokladů podle vyjádření ministerstva práce na sociální síti X potýkal i jeho systém Jenda pro vyřizování žádostí o sociální dávky."
Piráti jsou prostě zadarmo drazí a ještě udělají bor*del v tak tak fungujících záležitostech. 👎

denisz ( 23. ledna 2024 03:54 )

Piráti jsou pro euro, i když s rizikem v zadlužené eurozoně a v euru není politická shoda, občané jej nechtějí. Piráti podporují Green Deal, který zapříčiňuje nekon­kuren­ceschop­nost Evropy a drahotu v české montovně, závislé na nejdražších energii na světě. Piráti chtějí evropský federalismus než státní či regionální odlišnosti, včetně venkova. Piráti jsou vstřícní k nelegální muslimské migraci, která jednou ohrozí bezpečnost Evropy a zničí tradiční evropské hodnoty. Peksa by neměl kandidovat, neboť nejvíce lobbuje proti českým zájmům. Ve volbách do EP se rozhodovat na základě objektivních informací, než oblbovací kampaň se zbožnými přáními.

Vít Vavrečka ( 22. ledna 2024 14:11 )

Kampaň začíná. Na naše lidí nesahejte, Jurečka, Fiala, Rakušan, Blažek. Co takhle nějaké novinky na téma Čapi hnízdo. To je přeci kauza, to by mohlo nějaké hlasy

bleskovka ( 22. ledna 2024 13:49 )

Patříte na smetiště dějin,ne do Bruselu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa