Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bartoš k problémové aplikaci eDoklady: I přes potíže si ji stáhlo více než sto tisíc lidí

Autor: ČTK - 
22. ledna 2024
10:28

Aplikaci eDoklady si za první víkend stáhlo 130 000 až 150 000 lidí, kteří jsou nyní v různé fázi registrace. Aplikací, do které si nyní lze uložit elektronickou variantu občanského průkazu, lze ode dneška využít pro identifikaci na 33 ústředních úřadech státní správy. Na tiskové konferenci to řekl vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti). Během víkendu měli někteří zájemci problémy se do aplikace registrovat nebo přihlásit přes Identitu občana.

„Stavíme na starší infrastruktuře, která, i když jsme ji posilovali, tak nedostačovala. Stále dodáváme další servery a celý systém dále optimalizujeme,“ uvedl dnes ředitel Digitální informační agentury Martin Mesršmíd.

Podle Bartoše jde o významné usnadnění komunikace s úřady a možnost spravovat své údaje v mobilu. Pro eDoklady stačí chytrý telefon a nějaká identita občana, aplikace funguje i off-line. „Společným cílem je, aby do budoucna lidé nemuseli nosit plastový občanský průkaz, který ale bude nadále platný,“ doplnil Bartoš. Aplikace je podle něj alternativou, nikoliv povinností. Zároveň eDoklady využívají stejné technologie, na jakých bude postavená evropská elektronická peněženka, která začne platit zhruba od roku 2026.

Ověřování elektronické občanky v eDokladech se uskutečňuje prostřednictvím QR kódu, který mobilní telefon uživatele zobrazí ověřovacímu mobilu. Druhou možností je, že uživatel načte svým mobilem QR kód umístěný na ověřovacím místě a poté v mobilu odsouhlasí sdílení svých údajů. Třetí možností je ověření identity lidí mezi sebou, například při dopravní nehodě.

Aplikace eDoklady je dostupná v oficiálních obchodech App Store pro Apple i Google Play pro Android. Elektronickou občanku by od pondělí měly akceptovat ústřední orgány státní správy, tedy například ministerstva, Český telekomunikační úřad, Český statistický úřad nebo úřad pro kybernetickou bezpečnost. Dobrovolně ji budou přijímat i některé obce.

Postupně začnou eDoklady akceptovat i další instituce. Od dubna má aplikaci přijímat policie a od poloviny roku podřízené státní úřady, tedy třeba úřady práce nebo finanční úřady. Od příštího roku pak všechny samosprávy nebo Česká pošta. Aplikaci bude možné příští rok použít u voleb.

V budoucnu by v eDokladech mohly přibýt například řidičské průkazy nebo kartičky pojištěnce.

Video  Tisková konference o digitalizaci převodu vozidel  - Blesk TV
Video se připravuje ...

stoura ( 23. ledna 2024 14:01 )

Dredař je spokojený inu , je to odborník jako celá fialová vláda.

bleskovka ( 22. ledna 2024 14:21 )

30.února prý vyjde appka na toaleťák v mobilu. 😁

Martin Zícha ( 22. ledna 2024 12:42 )

Sice jsem si ji bez problémů nainstaloval,ale tím to skončilo. Zatím se mi do ní nepodařilo se přihlásit. Už to zkouším třetí den a neúspěšně.

Zobrazit celou diskusi