Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Záhadná schůzka koaličních lídrů s vedením ČEZ: Ministři i firma program tají

Autor: ČTK - 
16. ledna 2024
15:58

Koaliční lídři nechtějí komentovat na dnešek plánovanou schůzku se zástupci energetické skupiny ČEZ kvůli citlivosti tématu. Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) novinářům na tiskové konferenci před jednáním Sněmovny pouze řekl, že od ní čeká informace, které poslouží členům kabinetu pro budoucí rozhodování. Stejně jako vicepremiér a předseda Pirátů Ivan Bartoš odmítl jednání komentovat s tím, že jakékoli informace týkající se energetického gigantu jsou velmi citlivé. Ke schůzce se dnes odmítli vyjádřit i představitelé polostátní firmy, kteří by se měli sejít s předsedy stran během jednání takzvané koaliční pětky. To se koná pravidelně každé úterý ve Strakově akademii.

Během jednání by se mohly podle informací ČTK probírat plány na dostavbu jaderných zdrojů v ČR, přechod tuzemské energetiky od fosilních paliv, ale například také restrukturalizace společnosti ČEZ nebo příprava na těžbu lithia na Cínovci v Krušných horách. Tu tam připravuje společnost Geomet, ve které nadpoloviční většinu vlastní Severočeské doly, člen skupiny ČEZ.

Sněmovní ústavně-právní výbor přitom minulý týden už počtvrté přerušil projednávání sporného vládního návrhu na snížení podílu hlasů akcionářů, který je nutný pro přeměny obchodních společností a družstev. Zpravodaj Karel Haas (ODS) znovu zmínil potřebu dalších konzultací s odpovědnými členy vlády. Konečná dohoda nad návrhem tedy zatím není. Stát by mohl změnu podílu hlasů využít při restrukturalizaci společnosti ČEZ kvůli posílení kontroly nad energetickou infrastrukturou, přičemž menšinové akcionáře by podle kritiků vyvlastnil.

Na konci loňského října dostala firma ČEZ finální nabídku na stavbu nového dukovanského bloku od tří zájemců, severoamerické společnosti Westinghouse, korejské KHNP a francouzské EDF. Spolu s tím uchazeči podali i nezávazné nabídky na další tři reaktory. Vyhodnocení finálních nabídek se uskutečňuje za zvláštních bezpečnostních opatření. Vláda by podle stávajícího platného harmonogramu měla dostat pořadí vyhodnocených nabídek do konce února. Následně bude mít prostor pro jejich vlastní analýzu. Do konce příštího roku by měla být s vybraným uchazečem podepsána smlouva. Nový blok by měl být v Dukovanech dokončený do roku 2036.

Nový dukovanský blok bude postaven vedle stávající elektrárny a v budoucnu nahradí část jejího výkonu. První blok Jaderné elektrárny Dukovany byl spuštěn v roce 1985. Projekt nového reaktoru by měl být největší investicí České republiky v novodobé historii, podle dřívějších prohlášení vlády i ČEZ má nový reaktor stát asi 160 miliard Kč v cenách z roku 2020. Přesná cena bude známa až po ukončení soutěže.

Česko má v současnosti šest jaderných bloků ve dvou elektrárnách. Dva bloky, každý o výkonu přibližně 1000 megawattů (MW), jsou v jihočeském Temelíně. Čtyři menší bloky s výkonem 510 MW stojí v Dukovanech na Třebíčsku. Vedle nových klasických reaktorů ČEZ připravuje také stavbu malých modulárních reaktorů. První z nich by měl vzniknout v Temelíně.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií.

Video  Hráči: Šéf ČEZ Beneš o energetice, výhrůžkách smrtí i snížení cen 
Video se připravuje ...

jajas ( 17. ledna 2024 18:16 )

Prostě ať stát zestátní ČEZ (nebo vykoupí minoritní askcionáře) a basta. 🙂

nadčasový MP ( 17. ledna 2024 11:26 )

Můžou si dělat, co chtějí. Sami si nastavili pravidla, my jsme jim to dovolili a stále to trpíme. Protest a odpor by musely vypadat jinak, ne jen nadávání v diskuzích.

nadčasový MP ( 17. ledna 2024 11:24 )

👍

Jirik-ta ( 17. ledna 2024 03:21 )

Generální ředitel ČEZ je lidsky milý a srdečný člověk. Děkujeme všem lidem v České
republice za 160 miliard korun. Je to skvělý vánoční dárek. Peníze použijeme ke zvýšení platů o 10 %
Hezké Vánoce i vám, moji přátelé. A hlavně – nenechte se ***, neprospívá to zdraví.
Daniel Beneš, generální řed. 34 847 000
Martin Novák, FŘ 20 136 000
Pavel Cyrani, OŘ 18 008 000
Tomáš Pleskač, řed div Nová ener 18 009 000
Michaela Chaloupková, řed div správa 14 616 000
Bohdan Zronek, řed divize jad ener 14 357 000
Ladislav Štěpánek, řed div výr 8 987 000
Jan Kalina, řed div obnov a klas ener 6 007 000

Jirik-ta ( 17. ledna 2024 03:08 )

Dostanou Husákovy děti důchod? Expert nastínil možné scénáře vyplácení penzí
http­s://cn­n.ipri­ma.cz­/dos­tanou-husakovy-deti-duchod-expert-nastinil-mozne-scenare-422780

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa