Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Poslanci slyšeli silný příběh postřeleného mladíka. Rodina ho odpojila a darovala orgány

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
16. ledna 2024
19:29
Autor: Mii, tč, ČTK, ver, trm - 
15. ledna 2024
12:42

Poslanci se v úterý sešli na první letošní řádné schůzi Sněmovny. Tu zahájili minutou ticha, kterou drželi k uctění památky obětí prosincové střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Mezi body programu je i policejní zásah během tragédie a stížnost poslance Jana Richtera (ANO) na dění kolem jeho postřelené dcery. Poslanec před kolegy promluvil o dosud neznámém příběhu mladíka, který mu svěřila jeho rodina.  

  • Postupem policie na filozofické fakultě se ve čtvrtek zabýval sněmovní bezpečnostní výbor. Poslanec opozičního hnutí ANO Jan Richter vytkl při jednání policii i vedení školy způsob komunikace s poškozenými. Jeho dcera byla mezi zraněnými.
  • Právě Richter zařazení nového bodu do programu sněmovního pléna podnítil. Návrh prošel napříč politickým spektrem
  • Někteří koaliční představitelé minulý týden odhadovali, že by se Sněmovna nemusela kvůli vystupování opozičních poslanců ke změnám programu dostat do večera ani k jeho schválení.
  • Ve středu se totiž Sněmovna sejde na mimořádné schůzi svolané z koaličního podnětu ke spornému návrhu na zavedení možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí. Proti novele jsou opoziční hnutí ANO a SPD. Očekávají se obstrukce i noční poslanecká jednání.
  • Krátce po sedmé hodině poslanci odhlasovali přerušení bodu schůze, který předložil poslanec Richter, na dobu neurčitou kvůli nedostatku informací

Richter navrhnul zařadit na program řádný bod věnující se postupu IZS během zásahu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a následné komunikaci vlády i příslušných orgánů s příbuznými obětí. Richter ve Sněmovně hovořil mimo jiné o svém čtvrtečním vystoupení na Bezpečnostním výboru, které podle něj nebylo plánované. „Ve vystoupení ve čtvrtek jsem mluvil jako táta a ne jako politik,“ upřesnil Richter. 

Zdůraznil přitom, že sám se nerozhodl sdílet svou zkušenost proto, aby si nahnal politické body, ale protože ve veřejném prostoru slyšel věci jinak, než je sám zažíval. „Tak jsem se neudržel a chtěl jsem se podělit o svou vlastní zkušenost,“ přiblížil poslanec. 

Dle toho, co Richter sdělil u řečnického pultíku ve Sněmovně, se na své čtvrteční vystoupení na výboru nijak nepřipravoval, jelikož ho původně vůbec neplánoval. O tom, že tragédie byla přítomna jeho dcera podle Richtera vědělo jen pár jeho kolegů, kteří respektovali jeho rozhodnutí tento fakt nezveřejňovat. Zároveň připomněl, že i tady hovoří jako otec dcery, která při útoku málem zemřela. „Já před vámi nepředstupuji jako politik, který si bude honit tričko za politickými body,“ dodal. 

Sám přitom ale nešetřil kritikou směrem k vládní koalici, jejíž představitelé podle Richtera tragédii využili k politické propagaci, když na sociálních sítích zveřejnili fotku z pietního místa, kterou doprovodili kondolencí směřovanou k rodinám obětí. „Hanba by mě fackovala, abych se fotil,“ řekl Richter s tím, že sám na pietní místo zavítal v doprovodu druhé dcery na Štědrý den. 

Richter se během emotivního výstupu ve Sněmovně svěřil s pocity, které ho od oznámení tragédie provázely. „Ten nejsilnější pocit, který zažíváte v tuto chvíli, je bezmoc,“ řekl. „Nepřeju to nikomu,“ dodal a zmínil, že by to nepřál ani těm, kteří jeho osobu hanili v komentářích na internetu, přičemž z jeho úst zaznělo jméno bývalé herečky Michaely Kudláčkové. Zároveň přiznal, že tím způsobil starosti i své zotavující se dceři, která články týkající se toho, jak její otec sdílel s médii její zkušenost, pravidelně čte. Richter přiznal, že se za tuto skutečnost své dceři „částečně omluvil“.

Během rozpravy k prosincové tragické události vystoupil i Rakušan. Ministr vnitra opětovně poděkoval všem složkám IZS za okamžitou reakci a rychlý zásah v samotné budově. Připomněl, že byl akce sám svědkem. „Byl jsem tam i ve chvíli, kdy se první informace měly a mohly poskytnout české společnosti,“ řekl s tím, že tiskové brífingy probíhaly za účelem poskytnutí informací, nikoliv k politické propagaci.

Krátce po sedmé hodině večerní poslanci odhlasovali přerušení jednání o bodu, který se věnuje prosincové tragické události na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, na dobu neurčitou. Předsedové poslaneckých klubů se shodli, že k projednání bodu nemá Sněmovna dostatek informací. 

Silný příběh postřeleného mladíka

Richter zároveň před poslanci promluvil o případu dalšího postřeleného, souhlas se zveřejněním mu dal jeho bratr. Příbuzní podle poslance hodiny po střelbě nemohli zjistit, kde je mladý muž hospitalizovaný a jak vážný jeho stav je. Nakonec ho našli v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Rodiče a bratr tam okamžitě vyrazili „ Na místě ve vojenské nemocnici ho našli při životě, ale s kulkou v hlavě. Ve finále člověka, který už by se nikdy do života nevrátil,“ řekl Richter.

Kvůli devastujícímu poranění se rodina rozhodla mladíka odpojit od přístrojů. „To nejsilnější na tom, co bylo, tak oni se rozhodli v ten večer, protože se tam museli dohodnout s lékaři na odpojení, tam se o tom nějak bavili, já nejsem lékař, nevím, jak tady ty postupy jsou, tak se ptali na různé možnosti. A tady ta rodina řekla, že jestli je zdravý, tak zkusme zachránit a udělal Vánoce jiným pacientům. Takže pěti lidem ten večer jsou darované orgány tohoto člověka. Pro mě neuvěřitelně silný příběh.,“ popsal poslanec.

Rakušan: Jsou bílá místa

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) jsou v případu střelby bílá místa a relevantní otázky. S odpověďmi je třeba ale počkat na závěry Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), které budou k dispozici do dvou až tří měsíců, řekl dnes ministr poslancům. 

Ministr slíbil, že bude usilovat o to, aby závěry GIBS „mohly být zveřejňovány, pokud možno rychle“. Zároveň poznamenal, že na některé věci nemůže dát odpověď, protože informování o případu „případ mnohočetné vraždy“ si vyhradilo státní zastupitelství. Jako příklad uvedl, které zbraně měl střelec k dispozici v sídle fakulty.

Policie podle Rakušana udělala maximum v otevřenosti a informovanosti veřejnosti. A i když vnitřní kontrola policejního prezidia odhalila nedostatky v krizové komunikaci a ve využívání analytických nástrojů, zásah policie byl podle ní profesionální a v souladu s předpisy, uvedl Rakušan s tím, že závěry kontroly si vzal za své.

Sněmovna kvůli chybějícím informacím po vystoupení ministra a některých poslanců ANO debatu přerušila na neurčito. Klub ANO podle jeho členky Heleny Válkové ještě zváží možnost iniciování sněmovní vyšetřovací komise, která by se záležitostí zabývala.

Video  Dcera málem zemřela a je zázrak, že žije! Poslanec a táta postřelené dívky Richter (ANO) promluvil před poslanci o vražedném útoku  - PSP ČR, foto: Profimedia.cz
Video se připravuje ...

Richterovy stížnosti

Richter v emotivním vystoupení ve výboru uvedl, že střelec jeho dceru zasáhl při druhém ze tří proniknutí do učebny, kde střílel. Mladá žena podle poslance poté ležela v učebně vedle své umírající kamarádky.

Stěžoval si na to, že policisté po poskytnutí první pomoci jeho dceru nechali nějaký čas v přepravním vaku ležet na chodníku před fakultou. Uvedl, že jeho dcera byla převezena do nemocnice až po hodině a 40 minutách od útoku. Podle Richtera málem vykrvácela. Poslanec v této souvislosti kritizoval jak postup policie, tak vedení fakulty.

Poslanci vadilo také to, že nechal intervenujícím policistům na sebe kontakty na čtyřech různých místech, nikdo se mu ale neozval s nabídkou pomoci.

Policie jeho dceru, pro kterou musel zajistit psychologickou pomoc, pouze druhý den po útoku přijela vyslechnout a zajímala ji jen osoba střelce, řekl Richter. Nedostal ani informaci o tom, kde skončily dceřiny osobní věci. „Nikdo se mi neozval ani z fakulty,“ dodal poslanec.

Rakušan: Tohle není hřiště pro politické přestřelky

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v reakci na páteční tiskové konferenci, kde prezentoval dosavadní poznatky ke střelbě, uvedl, že nevylučuje, že existují osoby, kterým po útoku nebyla bezprostředně poskytnuta pomoc.

„Nevylučuju chyby, že se na někoho zapomnělo, že se někomu pomoc, které se dožadoval, v tu chvíli nedostala,“ řekl Rakušan. Pokus obětem co nejvíce pomoci ale podle něj vykonán byl.

Před úterním jednáním Sněmovny Rakušan na tiskovce STAN uvedl, že šetření GIBS bude trvat nikoli týdny, ale měsíce.

„Vůbec nehodlám opozici dnes bránit, ani slovem, aby tento bod zařadila na program jednání Poslanecké sněmovny. Já osobně tím tématem žiju maximálně, nebyl asi v těch předchozích týdnech skoro den, kdy bych se k tomu nějakým způsobem nevyjadřoval (...) Nemám nic proti tomu, abych se k tomu vyjádřil i na plénu Poslanecké sněmovny,“ poznamenal Rakušan a prosil o maximální citlivost.

„Tohle není politické hřiště, tohle není hřiště politické přestřelky, tohle je věc, která se týká především rodin obětí a těch, kterých se ta tragédie osobně a nějakým způsobem dotkla. Vzpamatováváme se, hojíme se  z toho šoku, který jsme jako společnost všichni utrpěli. Pokud je ta debata vedena věcně, pokud je vedena korektně ne ve snaze o nějaké politické zisky, tak je určitě potřebná, ale měli bychom si dát opravdu pozor, abychom ještě stylem té debaty a našimi výroky nezraňoval ity, kterých se dotkla nejvíce. Je zcela legitimní žádat zařazení takového bodu na program Poslanecké sněmovny,“ dodal Rakušan.

Video  Rakušan po stížnosti poslance ANO Richtera: Pomoc rodinám obětí střelby byla maximální. Chyby ale nevyloučil.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa