Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rakušan se v ČT střetl kvůli střelbě se Šlachtou a Pecinou: Kritika za selhání i výzva k padání hlav

Aktualizováno -
14. ledna 2024
13:43
Autor: simao, ČTK - 
14. ledna 2024
13:13

Kritice čelil za postup policie i ministerstva vnitra vicepremiér Vít Rakušan (STAN) v neděli v Otázkách Václava Moravce. Pustili se do něj Roberta Šlachta (Přísaha) a také exministr vnitra Martin Pecina (za SPD), kteří upozorňovali na různé údajné chyby, spjaté s prosincovou tragédií. Šlachta volal po odvolání policejního prezidenta Martina Vondáška a Rakušana vyzval k tomu, aby v pondělí vrátil klíče od ministerstva i on sám. Pecina se pozastavoval nad výtkou poslance ANO Jana Richtera ohledně situace kolem jeho postřelené dcery a chybějící balistickou ochranou pro hasiče, kteří měli pomáhat zraněným na místě. Rakušan upozornil, že kompletní výsledky k podnětům, které zkoumá GIBS, budu až za několik měsíců. Připomněl, že vnitřní kontrola policejního prezidia odhalila nedostatky v krizové komunikaci a ve využívání analytických nástrojů. O systémové selhání však dle něj nešlo.

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) bude mít výsledky prověřování policejního zásahu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy nejdříve na jaře. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) to dnes řekl v diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Rakušan zopakoval, že od začátku ocenil řízení a profesionalitu zásahu policie na místě střelby. „Kdybychom si tady teď všichni hráli na specialisty co se týká policejních zásahů, tak je to věc, která je špatná,“ upozornil Rakušan.

„Sebelepší systém, který funguje a sebelepší zahraniční zkušenost nám říká, že neexistuje stoprocentní prevence. Nicméně my jsme v pátek představili plán ministerstva vnitra a ten právě tři body zahrnuje. Je to prevence, prevence a prevence,“ upozorňoval Rakušan a mluvil o psychickém zdraví obyvatel, ochraně měkkých cílů, ale také o debatě o přísnější zbraňové legislativě, která musí být „nehysterická“.

Rakušan: Legitimní a přirozené otázky

Otázky ohledně zásahu jsou legitimní, přirozené a bylo by zvláštní, kdyby nebyly, míní Rakušan. GIBS však nyní řeší i řadu podnětů, jejich prověřování zabere měsíce, upozornil vicepremiér.

„Můj apel byl od začátku, aby úřad vnitřní kontroly ve veřejném zájmu, prostě ta atmosféra ve společnosti to potřebuje, s těmi závěry přišel co nejrychleji, aby je policie v co nejotevřenější formě formulovala. Tak se stalo (...) Seznámil jsem se se závěry Úřadu vnitřní kontroly, ta dvě slabá místa skutečně našla a to krizovou komunikaci s vedením Filozofické fakulty, případně používání práce a vylepšení do budoucna analytických nástrojů policie. Druhá věc, která tady je, je řada podnětů na GIBS, ty pochází od novinářů, veřejnosti, kohokoliv. Podle mých informací (...) to prověřování nebude trvat týdny, ale bude trvat měsíce. Bude trvat dva tři měsíce, než se dostaneme k nějakým relevantním závěrům,“ říkal v ČT Rakušan.

Pecina: Podivná věc

Stížnosti však z ní i z oblasti aktivních politiků. Mezi zraněnými byla přitom i dcera poslance ANO Jana Richtera. „Vy tady chválíte interventy, chválíte možná na místě počty policistů či policistek, já jsem měl možnost mluvit se třemi, měli na sobě i antikonfliktní tým vesty, kterým jsem předal kontakt v 16:45, svůj, osobní, dodneška mi nikdo nenapsal ani esemesku: Vlez mi na záda,“ tvrdil ve čtvrtek na jednání bezpečnostního výboru poslanec Richter.

Exministr vnitra Martin Pecina, dnes expert za SPD, míní, že ohledně postupu policie je třeba nutné vyčkat. V okamžiku, kdy k něčemu takovému dojde, má zraněné lidi z perimetru dostávat hasiči s balistickou ochranou, upozornil.

„Situace byla taková, že ti hasiči tam přijeli, balistickou ochranu dodneška nemají, za těch 10 let se to prostě nezvládlo nakoupit a díky tomu je ti policajti na to místo nepustili. A pak tam byla ta holka, která tam třeba ležela hodinu a půl a skoro vykrvácela, jak jsem slyšel od pana poslance. Toto je jedna věc, která se mi zdá podivná a jako selhání ministerstva vnitra,“ říkal v OVM Pecina.

Rakušan: Nikdo neležel hodinu a půl před fakultou

„Není to pravda, ověřovali jsme si tu informaci, nikdo neležel před fakultou hodinu a půl, ta doba byla 12 minut, byla poskytována prvotní lékařská péče, která byla poskytována policistou,“ reagoval Rakušan.

„Zásah záchranářů i policistů v tomto byl zcela stoprocentní a předešel mnohým dalším vyšším ztrátám na životech,“ míní Rakušan. Upozornil, že od tragédie 1685 osob v ČR prošlo nějakou intervencí.

„Je to rekordní počet, který kdy byl. Taky ta událost je bezprecedentní. Jenom v tu chvíli, pokud namítáme, tak někomu nebyla večer poskytnuta psychosociální péče, tak nám se povedlo během odpoledne dostat na místo tragédie 50 interventů. Primárně oslovovali rodiny obětí, poskytovali psychosociální pomoc při sdělování té nejhorší tragédie, která někoho může potkat, poté byli orientováni na přímo pacienty v nemocnicích. Sekundárně byla zřízena ještě to odpoledne krizová intervenční linka, na kterou se kdokoliv z veřejnosti, z rodiny mohl obrátit s tím, že žádá o pomoc. Ty informace jsme propagovali a říkali,“ reagoval Rakušan i na dřívější výtky poslance ANO Richtera s tím, že toto nemá žádný politický podtext a nejde o složku, která by byla zanedbána.

Video  Rakušan po stížnosti poslance ANO Richtera: Pomoc rodinám obětí střelby byla maximální. Chyby ale nevyloučil  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Šlachta: Policie pochybila, ať skončí Vondrášek

Další z hostů v ČT Robert Šlachta (Přísaha), bývalý šéf ÚOOZ, míní, že „policie pochybila“. Kvůli zásahu na univerzitě se přitom objevila kritika, že policie situaci podcenila.

Policisté dostali ve čtvrtek 21. prosince po poledni informaci o tom, že mladík z obce Hostouň odjel do Prahy s tím, že si chce vzít život. O 25 minut později v obci nalezli mrtvého otce podezřelého, po jeho synovi poté vyhlásili pátrání. Policie pak zjistila, že student bude mít přednášku v Celetné ulici v Praze. Evakuovala proto tamní objekt FF UK, střelba byla ale následně hlášena z nedaleké hlavní budovy na náměstí Jana Palacha. Střelec v budově školy zabil 14 lidí a dalších 25 zranil, pak zbraň obrátil proti sobě.

„Policie pochybila v tom, že označila jedno místo, označila jeden motiv pouze, nebo sebevraždu,„ tvrdil v OVM Šlachta, který se Rakušana ptal, kdo vyhodnocoval situaci od vyhlášení po nebezpečném pachateli do střelby na fakultě, kdo vyhodnotil, „že se jede zasebevraždit na svoji přednášku“. Upozorňoval na to, že pátrání bylo vyhlášeno již ve 12:20.

„Policie pochybila v tom, že nevyužila specializovaná analytická pracoviště (...) Pochybila v tom, že policie tímto zákrokem ohrozila policisty zasahující na místě, zdravotníky, hasiče, všechny. Dlouhé zbraně nebyly na místě, nebyla URNA, která byla přivolána pozdě. A já to říkám proto, že to není selhání jednotlivce,“ uvedl Šlachta a mluvil o selhání systému. Připomněl i hrůznou střelbu Nora Anderse Breivika.

„V pondělí odvolejte pana policejního prezidenta, nebo ať podá rezignaci a vy potom předejte klíče na ministerstvu vnitra. Já jsem byl u toho, když po Breivikovi se na to policie nastavovala. Ten systém se u toho nevyužívá,“ míní Šlachta.

Rakušan odmítl systémové selhání

„Já v žádném případě nikdy nebudu postupovat a vyjadřovat se jako opoziční politik, který se tady na základě téhle události prostě pere o voličské hlasy. Tohle já nikdy dělat nebudu, já nebudu tuhle událost zneužívat a nedělám to od první minuty,“ reagoval Rakušan. Vyjadřovat se v chvíli, kdy je tato kauza živá, navíc k některým věcem nelze, dodal vicepremiér.

Šlachta podle Rakušana může využívat i některých informací od svých kontaktů u policie, ale relevantní závěr musí dát GIBS. Podle Rakušana o systémové selhání nešlo. „Nejde, nejde. Z mého pohledu ne,“ uvedl Rakušan a upozorňoval na to, že se nepodceňuje ani prevence a policie se systémově na ochranu měkkých cílů věnuje.

„Teď mít ten zpětný pohled do zpětného zrcátka, myslet si, že takové události sebelepší systém, sebelepší příprava a sebelepší prevence může stoprocentně zabránit, tak v tom já, pane Šlachto, vidím to politické zneužití té věci,“ kontroval Rakušan.

Rychlý a profesionální postup

Pecina uvedl, že neví, zda je rezignace policejního prezidenta Vondráška adekvátní a vůči zásahu policistů na místě výhrady nemá. „Ti kluci do toho šli a v zásadě nevěděli, co se děje,“ poznamenal Pecina, kritizoval komunikaci a to, že využití analytických nástrojů zafungovalo „jako za krále Klacka“.

Zástupci Úřadu vnitřní kontroly policejního prezidia v úterý konstatovali, že postup policistů byl rychlý a profesionální. Hodnotili jak postup během samotného zásahu, tak i při předchozím pátrání po podezřelém. Úřad nicméně doporučil zlepšit krizovou komunikaci s představiteli institucí či akcí, kde by se podobný útok mohl příště stát.

Policisté motiv pachatele, který po činu obrátil zbraň proti sobě, dál prověřují. V případě dvojnásobné vraždy v Klánovicích, z níž je také podezřelý, už vyloučili jako motiv vztah s oběťmi.

„Ano, takového osamělého střelce úplně eliminovat nelze ani do budoucna,“ souhlasil s Rakušanem Pecina. Může se to stát po celém světě i u nás, lze předcházet jen větším následkům, uvedl exministr. Jen letos ale chybí 1,3 miliardy korun na provoz policistům a 700 milionů korun hasičům, varoval. „Dvě miliardy tam dneska reálně chybí na běžný provoz,“ říkal Pecina.

Na bezpečnostní opatření, která budou zahrnovat nejen opatření na vysokých školách, ale například i vybavení policistů a hasičů, budou podle Rakušana potřeba zhruba tři miliardy korun. Tento požadavek chce předložit Bezpečnostní radě státu na jednání 31. ledna.

Video  Nové záběry: Snajpr měl vraha z FF na mušce. Zabil se, když se studenti krčili na římse!  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa