Policisté po podezřelém studentovi od čtvrtečního poledne pátrali s podezřením na to, že chce spáchat sebevraždu. O tomto podezření bylo dle vyjádření Policie ČR informováno i vedení Filozofické fakulty (FF). To se snažilo být v pátrání po studentovi, z něhož se během pár okamžiků vyklubal masový vrah, co nejvíce nápomocné.

„Asi psychicky narušený“

Než střelec dorazil do hlavní budovy FF UK, už tam pro jistotu hlídkovali policisté. U vrátnice je potkal proděkan pro hodnocení kvality a akreditace Daniel Berounský. Přítomnost policistů na akademické půdě vzbudila pochopitelně jeho zvědavost.

Proděkan FF UK Daniel Berounský.
Autor: Filozofická Fakulta Univerzity Karlovy

„Zeptal jsem se jich, jestli něco nepotřebují, jeden z nich ukázal na mobilu fotografii studenta a řekl, že ‘se k FF asi blíží’, je asi psychicky narušený a může být nebezpečný,“ uvedl v rámci tiskového vyjádření Univerzity Karlovy. Policisty s tímto upozorněním odkázal na děkanku Evu Lehečkovou. „Policista na tuto nabídku nijak nereagoval,” dodal Berounský.

V tu chvíli probíhalo kolegium děkanky, které se situací vážně zabývalo. Děkanka Lehečková pověřila dalšího proděkana, Jakuba Rákosníka, jenž má na FF na starosti infrastrukturu, aby se s policií pokusil vykomunikovat více informací. „Policista mi ukázal v mobilu fotografii hledaného s informací, že hrozí riziko jeho vniknutí do budovy a že může být ozbrojen,“ uvádí Rákosník. Následně pracovníci univerzity po ztotožnění studenta poskytli policistům bližší informace, co se jeho rozvrhu týče. Z něj vyplynulo, že měl být ve 14:10 na výuce v budově v Celetné ulici.

Proděkan FF UK Jakub Rákosník.
Autor: Filozofická Fakulta Univerzity Karlovy

Dunivé rány seshora

Policisté, kterých v tu dobu bylo v budově na náměstí Jana Palacha několik, mezitím prohledali knihovnu a toalety. „Policisté několik málo dalších minut střelce hledali, pak se vydali, nevím kam,“ uvádí pracovník z univerzitní knihovny, který se v době útoku v budově nacházel spolu s dalšími cca 900 lidmi.

Video
Video se připravuje ...

Policie ČR Zásah na FF UK Policie ČR

Těsně před třetí hodinou odpolední došlo k následujícímu: „Za několik málo desítek minut se ozvaly dunivé rány a křik z horních pater. Protože jsem si nebyl jistý, zda se střelec nenachází v přízemí, zamezil jsem návštěvníkům opustit knihovnu,“ popisuje pracovník knihovny. „Poté jsme s kolegy celou knihovnu zamkli a návštěvníky evakuovali do studovny bez oken, kde jsme očekávali příchod policie a vyvedení z budovy.”

Policie: Neděláte si legraci?

Výstřely se rozezněly budovou a šokovaly všechny přítomné. Nejvíce ty, kteří byli v blízkosti střelby ve vyšších patrech budovy. „Do místnosti sekretariátu vběhl kolega vyučující ve 4. patře,“ popisuje děkanka Eva Lehečková, „ve zjevném rozrušení a volal, že ve čtvrtém patře se něco děje, že probíhá útok, že je tam rozmlácený nábytek a někdo tam leží na zemi.“

Situaci okamžitě vyhodnotila správně, tím spíše, že zprávy o střelbě se k ní během několika málo okamžiků začaly rojit z více zdrojů. Proto pověřila sekretářku, aby okamžitě vytočila tísňovou linku 158. Prvotní dotazy policejního operátora však místo nadějí vzbudily zmar a rozpaky! „Bohužel reakce operátora linky byla nedůvěřivá, kolegyně musela vysvětlovat, že si neděláme legraci,“ uvádí děkanka, pro níž v tu chvíli každá vteřina byla dlouhá, jako minuta sama. A nebyla jediná.

Děkanka FF UK Eva Lehečková (vlevo) s rektorkou UK Milenou Králíčkovou na pietním průvodu za oběti střelby na FF UK z Ovocného trhu na náměstí Jana Palacha. (4. leden 2024)
Autor: Renata Matějková

Podezření na rvačku

Hrůzostrašné okamžiky prožívaly stovky lidí, kteří byly v budově, další stovky, které se nalézaly v jejím těsném okolí. „Střelbu jsme slyšeli až v prostorech osobního oddělení,“ uvádí na stránkách UK tajemnice fakulty Zdeňka Filipová. „Zamknuli jsme kancelář a společně s kolegyněmi osobního oddělení šli od oken a dveří.“ Také ona zkontaktovala policii prostřednictvím tísňového čísla 158, aby se zeptala na případné pokyny. „Operátor mi řekl, že jsou na cestě, neznají stav objektu a nemůže dát žádné konkrétní pokyny,“ líčí.

Proto v 15:15 rozeslala e-mail zaměstnancům fakulty o tom, co se v budově na náměstí Jana Palacha odehrává, ať se schovají, zamknou se v učebnách, kancelářích nebo jiných místnostech, a jsou opatrní.

Proděkan pro projektové řízení a grantovou činnost Martin Pehal rovněž zaznamenal, co se v horních patrech budovy děje. Tou dobou byl v 1. poschodí. „Běžel jsem zpět kolem Studijního oddělení se podívat, co se děje, domníval jsem se, že tam probíhá rvačka,“ uvádí. Z omylu ho vyvedli neuniformovaní policisté, kteří už krátce po 15:00 hodině byli na schodišti. „Křičeli, ať se všichni zavřou v místnostech.“

Proděkan proto začal vyzývat studenty, na které narazil, ať okamžitě opustí budovu zadním vchodem do Valentinské ulice. „Několik lidí jsem odradil od vstupu do budovy. Po několika minutách jsem byl od budovy zahnán policisty, kteří nastavovali perimetr.“

Proděkan FF UK Martin Pehal.
Autor: Filozofická Fakulta Univerzity Karlovy

Ruce nad hlavou

„V průběhu útoku jsme z oken osobního oddělení viděli, že jsou naši zaměstnanci evakuováni z budovy ještě v průběhu střelby, viděli jsme, že strašně rychle utíkají s rukama nad hlavou, nebyli jsme si jistí, zda je evakuuje policie,“ uvádí tajemnice. „Po 15:20 jsme se dozvěděli, že střelec byl zlikvidován.” Na ochozu střechy budovy proti sobě namířil hlaveň zbraně a stiskl spoušť. Byl na místě mrtev.

17 obětí

Ještě předtím však stihl svým nepochopitelným chováním usmrtit 13 lidí. Další zemřel po převozu do nemocnice. Střelbou zranil dalších 25 lidí. Tím ale bohužel výčet jeho obětí neskončil. Policisté později uvedli, že student o několik dní předtím v Klánovickém lese chladnokrevně zastřelil mladého tatínka Martina s jeho teprve 2,5měsíční dcerou v kočárku. Zároveň má mít na svědomí i život vlastního otce, kterého usmrtil doma v Hostouni na Kladensku.

Vděk je na místě

Ačkoliv policejní zásah dosud budí nejrůznější skepsi a především laické teorie a spekulace o tom, co vše mohlo být jinak a lépe, šéf úřadu vnitřní kontroly Michal Tikovský za postupem policistů stojí. „Úřad konstatuje, že zásah proti aktivnímu střelci byl profesionální a rychlý. Postup při evakuaci byl rychlý a správný a nijak se nevymykal zásadám při útoku střelce,“ uvedl na úterní tiskové konferenci.

Stejně to vidí i vedení univerzity. „Je nepochybné, že vzhledem k zásahu na hlavní budově FF UK na náměstí Jana Palacha se podařilo zabránit větším ztrátám na lidských životech,“ uvádí tiskový mluvčí UK Václav Hájek. „Vedení UK a vedení FF opětovně vyjadřuje poděkování Policii České republiky, která provedla zásah při zcela ojedinělém a brutálním útoku. Za záchranu životů patří poděkování všem složkám integrovaného záchranného systému,“ uzavírá.

Fotogalerie
163 fotografií