Proč policie nevyklidila všechny budovy?

Už po 12. hodině policie dostala informaci, že do Prahy odjel muž, který chce nejspíše spáchat sebevraždu. Policie následně zjistila, že je studentem Filozofické fakulty UK a ve dvě hodiny má mít přednášku v budově v Celetné ulici. Bezodkladně tak celý objekt evakuovala, zatímco v hlavní budově na Palachově náměstí se dále učilo. „Pořád jsme pracovali s verzí, že chce spáchat sebevraždu. Nebylo v silách policie vyklízet všechny budovy fakulty,“ řekl k tomu už den po střelbě policejní ředitel Petr Matějček.

Pokud si policie myslela, že je střelec sebevrahem, proč vyklízela budovu v Celetné?

Pokud policie pracovala pouze s verzí připravované sebevraždy, co ji vedlo k vyklizení budovy Filozofické fakulty UK v Celetné ulici, kde měl mít vrah přednášku? Byla vybavena pro vyjednávání se sebevrahem i pro zásah proti střelci?

Proč policie z Filozofické fakulty UK před útokem odešla?

Tři minuty před půl druhou měla policie získat informaci, že podezřelý studuje na Filozofické fakultě UK. Do hlavní budovy na Palachově náměstí se tak vydala policejní hlídka. Poté, co se ale pozornost stočila k budově v Celetné, dvoučlenná hlídka hlavní budovu opustila - a to ani ne hodinu před začátkem útoku. „Ano, hlídka to místo opustila,“ potvrdil policejní ředitel.

Kde vzal peníze na zbraně?

Střelec vlastnil munici a 12 zbraní za stovky tisíc korun. Pomoct mu k nim měla podle iDNES.cz půjčka přes milion korun. Jak je ale možné, že ji získal 24letý student historie? Poskytla mu je banka, některá nebankovní společnost, nebo lichvář? A pokud něčím David K. ručil, tak čím to bylo?

Jak je možné, že měl léčený člověk zbraně?

David K. se měl rovněž podle HN v minulosti léčit s psychickými problémy. O jaké potíže šlo? Musel mít kvůli nim předepsané léky? A pokud šlo o vážné problémy, jak si mohl v tak krátkém časovém sledu koupit velké množství zbraní, i když lékaři o jeho stavu věděli?

Proč policie nevyužívá varovný SMS systém?

Ačkoliv by záchranné složky měly mít k dispozici varovný SMS systém, policie ani hasiči ho nevyužili. „Tuto možnost jsme nabízeli. Velitelem zásahu v případech aktivního střelce je vždy policista - a ten se rozhodl tuto možnost nevyužít,“ řekl Právu mluvčí hasičů Jiří Fröhlich. Podle policie přišla nabídka od hasičů po střelcově smrti, a tak její využití už nebylo třeba. Je tak ale otázkou, zda by včasná varování neměla mít rychlejší průběh. V zahraničí je přitom běžné, že při hrozícím nebezpečí lidé v postižené lokalitě dostanou varování na své telefony, ať už jde o přírodní katastrofu, anebo o šíleného střelce. Ochranné složky mohou pomocí zpráv občanům také dávat instrukce, co mají dělat - zda se mají schovat, utíkat do bezpečí, případně se třeba evakuovat. Systém je navíc průběžně testován, aby na něj byli lidé zvyklí.

Dostali zaměstnanci varování?

Policie už odpoledne věděla o zabitém otci a jeho synovi, jenž v tu chvíli mířil ozbrojen do Prahy. Varovala ale vedení fakulty o možném nebezpečí? Zatímco někteří říkají, že na oficiální upozornění nedošlo, podle členky vedení, kterou oslovil Deník N, je policie varovala. „Dostali jsme informaci od policie zhruba hodinu před střelbou, že k něčemu může dojít,“ řekla deníku. „Ne že bychom dostávali hrozby každý den, ale občas nějakou dostaneme. Nebrali jsme to na lehkou váhu,“ uvedla dále.

Neohrozila policie střelbou venku další lidi?

Střelec se pohyboval po střeše fakulty a střílel z ní na kolemjdoucí i policii. Ta palbu opětovala, i když k tomu nejspíše neměla patřičné vybavení. Nemohla tím ale ohrozit i lidi, kteří se právě evakuovali či zrovna procházeli kolem?

Neselhal český zbrojní systém?

Češi jsou dlouhodobě pyšní na svůj zákon o držení zbraní. Země byla doposud považována za jeden z nejbezpečnějších států na světě. Jak je proto možné, že si čerstvý držitel zbrojního průkazu mohl v krátkém časovém úseku nakoupit tak velké množství zbraní i munice? A to bez povšimnutí bezpečnostních složek.

Jak je možné, že si policie jméno střelce s dřívější vraždou v Klánovicích nespojila hned?

Ještě ve čtvrtek večer policie uvedla, že by střelec mohl mít spojitost s vraždou muže a batolete v Klánovickém lese týden před masakrem na univerzitě. Den po střelbě uvedla, že byl střelec z Filozofické fakulty UK mezi čtyřmi tisíci podezřelých z vražd v Klánovicích. Nacházel-li se tak David K. mezi podezřelými už několik dní před útokem na univerzitě, proč ho s vraždami policie nespojila hned, jakmile po něm začala v osudný čtvrtek odpoledne pátrat? Selhaly policejní systémy? Nebo lidský faktor? Pokud by totiž bývala policie ihned spojila vraždy v Klánovicích a v Hostouni, mohla střelce mířícího do Prahy považovat za větší nebezpečí a rovněž předejít ještě větší tragédii.

Když policie našla nástražný výbušný systém a zabitého otce, proč považovala střelce pořád za sebevraha?

Policie podle vyjádření ještě před střelbou objevila tělo zavražděného otce střelce a nástražný výbušný systém v domě v Hostouni. I přesto, že si v tu chvíli ještě vyšetřovatelé nespojovali vraždu s klánovickým mordem, věděli, že David K. je možná otcovrahem, který by se neštítil způsobit smrt dalších lidí. Proč stále pracovala s hypotézou, že jeho cílem v centru Prahy je sebevražda?

Kdy policie našla v domě střelcův dopis, kde se přiznává k vraždě v Klánovicích?

Policisté již krátce po útoku pracovali s velmi reálným podezřením, že je David K. pachatelem vražd v Klánovickém lese. Ještě večer o tom mluvil policejní prezident Martin Vondrášek (50). „Balistická expertiza prokázala shodu zbraně, která byla použita v Klánovickém lese, se zbraní, která byla nalezena v domě, kde bydlel střelec z univerzity,“ napsala pak policie na síti X o den později. Měla již v osudný čtvrtek k dispozici střelcův dopis, v němž se k mordu přiznal? Je možné, že ho četla ještě před střelbou na Filozofické fakultě UK?

Jak to bylo s účtem na telegramu?

Krátce po šílenství na fakultě prosakoval na veřejnost údajný vrahův účet na sociální síti Telegram. Tam se měl v »deníčku« v ruštině svěřovat, že chystá střelbu ve škole, údajně inspirován podobným masakrem v Rusku. Policie jej později označila za pravděpodobně falešný. Trvá toto označení? A pokud ano, kde se falešný účet vzal a kdo jej vytvořil? Vede policie v této věci vyšetřování? Může jít o trestný čin?

Video
Video se připravuje ...

Jurečka se na Kavčích horách omlouval za večírek v den tragické střelby na Filozofické fakultě UK. Zvažuje i rezignaci. Blesk - Karel Kopáč, Tomáš Belica

Fotogalerie
156 fotografií