Jako prvního podle vyjádření pro emirátský deník The National News zasáhl vraždící student Ahmeda Ibrahima. Rodina, která trávila dovolenou v adventní Praze, se akorát vracela do svého hotelu, když se ze střechy fakulty začaly okolím rozléhat výstřely. Střelec Araba zasáhl do ramene a klíční kosti.

Paní Rowdah v tu chvíli zachovala rozvahu a okamžitě odvedla jejich dcery z dohledu střelce, píše emirátský list. Když si byla jistá, že jim nic nehrozí, vyrazila na pomoc postřelenému manželovi, který se na zemi svíjel v bolestech a volal o pomoc. Té se ale dočkal až dlouhé minuty poté.

Video
Video se připravuje ...

Od volání svědkyně po masakr: Policista popsal časovou osu tragédie na filozofické fakultě. ČTK/Blesk Zprávy

Dvojitý průstřel!

Střelec si totiž za svou další oběť vyhlédl právě paní Rowdah. V momentě, když běžela za svým chotěm, nerozpakoval se student opakovaně vystřelit i na ni. Zasáhl ji bohužel dvěma ranami – jedna kulka ji trefila do jater a střev, druhá prostřelila plíce. Také ona si musela na pomoc počkat, až policie zakročí a situace se uklidní natolik, že záchranáři mohli ošetřit raněné a odvézt je do některé z pražských nemocnic.

Paní Al Mehrezi údajně lékaři nedávali příliš šancí. Její muž na tom byl z hlediska lékařské prognózy lépe. Doktorům a sestrám se nakonec podařilo zachránit život oběma. V současné době jsou ve stabilizovaném stavu – podle informací Lidových novin, v Ústřední vojenské nemocnici. Koncem týdne by je měl čekat letecký převoz do Mnichova, kde by zotavování z následků střelby mělo pokračovat pod dohledem německých odborníků.

Podpora, kterou se nám od vlády Spojených arabských emirátů dostává od okamžiku tohoto incidentu, je ohromující,“ řekl listu The National starší bratr postřelené ženy, který za ní okamžitě letěl. „Neexistují slova, která by popsala naši vděčnost – od každodenních telefonátů vlády až po obrovskou podporu a modlitby, kterých se mé rodině dostává od občanů SAE.“

Dcery už jsou doma

Ministr zahraničí SAE zároveň vyjádřil poděkování za to, jak se v České republice o zraněný pár postarali. Zatímco rodiče zůstávají nadále v péči lékařů, dcery, které řádění střelce viděly na vlastní oči, už jsou dávno doma. Odletěly hned poté, co k masovému vraždění došlo.

Fotogalerie
140 fotografií