zkraje vyšetřování střelby, při níž zemřelo 14 lidí a 25 jich bylo zraněno, sdělili policisté, že si vrah do budovy přinesl celý arzenál zbraní. Byla mezi nimi i zkrácená brokovnice – tzv. lupara. Webu CNN Prima News to potvrdil muž, který ji studentovi prodal 12. října loňského roku.

Zbraň gangsterů

„Je to krátká opakovací brokovnice kategorie B. Má to jen pažbu a předpažbí, s nímž můžete jednoduše zapumpovat a přetáhnout náboj,“ sdělil webu Zdeněk Charvát, instruktor střelby. „Tím, že je krátká, tak má nevýhodu v tom, že do ní dáte poměrně málo nábojů.“

To by korespondovalo s dřívějším vyjádřením ředitele krajského ředitelství Policie ČR Petra Matějčka. Ten uvedl, že se student rozhodl spáchat sebevraždu. „Vypadá to, z našeho pohledu, že to byla brokovnice,“ uvedl dříve na tiskové konferenci. Podle všeho měl mít „po ruce“ zbraní celkem 8. Byl mezi nimi samopal, pistole – a právě taktéž brokovnice.

„Tyto krátké brokovnice jsou charakteristické proto, že si je oblíbily zásahové jednotky třeba na otevírání dveří, aby jim nepřekážely na výstroji, co na sobě nosí, nebo gangsteři, kteří si je schovávali pod kabát,“ vysvětlil Charvát. „Jak je brokovnice krátká a nemá pažbu, tak znemožňuje míření, a i když má krátkou hlaveň, tak nemáte dostatečný efekt na větší vzdálenost.“ O to devastační účinky má na vzdálenosti kratší. S čímž podle osloveného odborníka kalkuloval.

Video
Video se připravuje ...

Lidé svíčkami zaplnili celé schodiště před vstupem do budovy Filozofické fakulty UK. Blesk

Sebevraždu plánoval?

„Je to spekulace, ale moje teorie, která se završila tím, že ji použil při sebevraždě, tak byl právě důvod, proč si ji pořídil. S brokovnicí má daleko větší jistotu, že sebevražda bude dokonána správně, a proto krátkou, aby mu to šlo dobře,“ vyslovil svou domněnku Charvát.

Muže, který ji vrahovi prodal, by prý ani v nejmenším nenapadlo, k čemu se chystá. Pro televizi uvedl, že mladík nebyl jiný než ostatní. Působil nenápadně. A to bohužel až do posledních chvil, kdy bez problémů nakráčel do budovy filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha, aby zbraně vytáhl a mohl s nimi střílet po svých spolužácích, pedagozích nebo kolemjdoucích.

17 obětí

Nejtragičtější případ, který se kdy v českých zemích odehrál, je o to smutnější, že vrah zabíjel už dříve. Nejen že má na svědomí 14 obětí, jejichž životy vyhasly právě u budovy fakulty. O několik dní předtím v Klánovickém lese chladnokrevně zastřelil mladého tatínka Martina s jeho teprve 2,5měsíční dcerou v kočárku. Zároveň má mít na svědomí i život vlastního otce, kterého usmrtil v doma v Hostouni na Kladensku.

Fotogalerie
88 fotografií