Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šokující slova poslance ANO Richtera: Vrah zasáhl i mou dceru! Plísnil i univerzitu, ta kritiku odmítla

Aktualizováno -
11. ledna 2024
19:25
Autor: Mii, ČTK - 
11. ledna 2024
12:20

K nečekanému momentu došlo dnes během jednání sněmovního bezpečnostního výboru, který řešil prosincovou střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Poslanec ANO Jan Richter vystoupil se slovy, že střelec zasáhl i jeho dceru.„Já jsem otcem dívky, která byla při tom masakru ve třídě, odkud neodešel nikdo zdravý,“ uvedl. Málem vykrvácela, informují iDnes.cz a Seznam Zprávy. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) slíbil prošetření a uvedl, že vybízel k citlivé komunikaci s oběťmi a jejich blízkými. Univerzita Karlova (UK) dosud oficiálně nezískala od policie ani ostatních složek záchranného systému seznam zraněných při střelbě, ačkoliv o něj žádala, sdělil dnes ČTK mluvčí univerzity Václav Hájek.

„Moje dcera žije, bere antidepresiva,“ šokoval Richter, podle kterého byla  ponechána před fakultou. Po hodině a čtyřiceti minutách byla převezena do Motola s tlakem 30, téměř vykrvácená. „Jenom proto, že někdo na místě zásahu řekl: ‚Tady si někdo stěžuje na prostřelený zadek.‘ Tam byla prostřelená hlavní tepna. Má deseticentimetrový bypass,“ vylíčil Richter.

Dcera je v Motole hospitalizovaná dodnes. Před fakultou ji policisté nechali ležet v izolačním vaku na chodníku.

Poslanci vadilo to, že nechal intervenujícím policistům na sebe kontakty na čtyřech různých místech, nikdo se mu ale neozval s nabídkou pomoci. Policie jeho dceru, pro kterou musel zajistit psychologickou pomoc, pouze druhý den po útoku přijela vyslechnout a zajímala ji pouze osoba střelce, řekl Richter. „Nikdo se mi neozval ani z fakulty, nikdo se mnou není v kontaktu,“ dodal. Nedostal ani informaci o tom, kde skončily dceřiny osobní věci. 

Richter: Její kamarádka volala tátovi s prostřeleným krkem

Následně se poslanec opřel do policeního prezidenta Martina Vondráška. „Vy tady chválíte interventy, chválíte počty policistů a policistek na místě. Já jsem s nimi mluvil, měli na sobě vesty antikonfliktní tým. Předal jsem jim svůj kontakt, a dodnes mi nikdo nenapsal ani SMS: ‚Vlezte mi na záda‘,“ sdělil Richter.

„Dcera při tom šoku, který zažila… Pachatel se na to místo třikrát vracel. Ji střelil při druhém návratu do třídy. Její kamarádka umírala a telefonovala tátovi s prostřeleným krkem. Děly se tam hrozné věci, a ona (rektorka) mluví o penězích. To mě naštvalo,“ zkritizoval dále také rektorku univerzity Milenu Králíčkovu.

Univerzita: Nemáme seznam zraněných

Univerzita podle Hájka dosud nezískala seznam zraněných od policie ani složek záchranného systému, ačkoliv o něj podle mluvčího žádala. „Univerzita dostala dříve k dispozici pouze seznam obětí. UK si dokázala sama vlastními silami zjistit jména zraněných pedagogů,“ napsal Hájek. Univerzita podle něj připravila před více než týdnem dopisy jménem děkanky a rektorky, které policejní interventi postupně předávají rodinám zraněných. Obsahují nabídku dostupné podpory a pomoci, napsal Hájek.

„Považujeme za nutné zdůraznit, že ve veřejném prostoru vedení UK a vedení FF UK pravidelně vyzývá rodiny zraněných a pozůstalé, aby se s UK a FF UK, pokud to bude v jejich silách, spojili na kontaktech, které byly zveřejněné a dostupné a byly pravidelně medializovány,“ uvedl mluvčí. Univerzita i fakulta stále nabízejí psychologickou podporu a pomoc, informace o ní jsou na webu.

Na jeho slova reagoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který během výboru také vystoupil. „Příběh otce je silnější než cokoli jiného,“ uvedl. Sdělil také, že „poděkování policii je na místě“ a „veškeré otázky, které ve veřejném prostoru jsou, jsou legitimní a policie se na ně pokouší odpovídat“.

Video  Policie o zásahu na FF: Dva dopisy na rozloučenou, 480 stop na fakultě a vyloučení motivu!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Policie k prodlevě uvedla, že musela nejprve prověřit, zda je budova po sebevraždě střelce bezpečná a zda v ní není nástražný výbušný systém. Teprve poté mohla ke zraněným vpustit záchranáře. Dnes na sociální síti X napsala, že „ani ochrana osobních údajů nám v pomoci nebrání“. Do intervenční a psychosociální péče po tragédii na univerzitě se zapojilo víc než 190 odborníků, a to od policie, hasičů, záchranné služby i Českého červeného kříže. „Pomoci se tak dostalo 1685 lidem,“ uvedla. Zdůraznila také, že poskytování první pomoci je součástí policejního výcviku, konkrétně v oblasti taktické medicíny. „Učíme se ji poskytovat mimo jiné při vážných traumatech či mimořádných situacích a naši lektoři se jezdí vzdělávat i do zahraničí,“ sdělila policie.

Poslanec ANO Jiří Mašek uvedl, že policie podle některých informací věděla, že střelec je psychicky narušený a může být nebezpečný. Pozastavil se nad tím, že policisté nevyklidili nebo nezajistili všechny budovy fakulty v Praze. Pražský policejní ředitel Petr Matějček se hájil tím, že policisté měli informaci, že střelec chce spáchat sebevraždu. „My jsme opravdu pracovali s tím, že je to človíček, kterej jede do Prahy spáchat sebevraždu,“ uvedl. Upozornil na různorodost informací o možném výskytu střelce a v místě pozdější střelby ho v době příjezdu první hlídky nikdo neviděl.

Matějček také upozornil na to, že ani potom, co byl pachatel na fakultě zneškodněn, nebylo jisté, zda neměl spolupachatele. Policie navíc podle něho obdržela během zásahu informace o dalších dvou místech, kde se údajně mělo střílet. V jednom případě se až později zjistilo, že šlo o postřelený pár cizinců, jenž vystoupil z tramvaje u Karlových lázní, odkud se vrátil k Palachovu náměstí, kde se mu dostalo pomoci.

Matějček poslancům také řekl, že první na fakultě byla řadová hlídka, která pátrala po osobě se sebevražednými úmysly. „Když jsme začali zasahovat, měl jsem na místě 264 policistů. Dalších 226 jsem tam pak navelel,“ uvedl. Je přesvědčen o tom, že policie udělala v dané době maximum možného.

Při střelbě v budově fakulty v centru Prahy, která se stala 21. prosince odpoledne, přišlo o život 14 studentů a pedagogů, zraněno bylo 25 lidí. Střelec zranil střelbou i některé osoby mimo fakultu včetně nejméně dvou cizinců.

Vondrášek: Postup policistů nebyl laxní

Úřad vnitřní kontroly policejního prezidia nezjistil pochybení v postupu policie při zásahu proti střelci, zopakoval dnes Vondrášek. „Postup policistů nebyl laxní ani nedbalý, zásah lze hodnotit jako profesionální a rychlý, poskytnutá první pomoc byla profesionální,“ řekl Vondrášek. Úřad vnitřní kontroly doporučil lepší krizovou komunikaci. O skutečnosti, že po střelci pátrá policie kvůli jeho možným sebevražedným úmyslům, nebylo informováno vedení fakulty.

Vondrášek uvedl, že do budoucna bude třeba pokračovat ve výcviku složek integrovaného záchranného systému pro podobné události. Taktická střelecká příprava je podle policejního prezidenta dostatečná, běžné policejní hlídky by ji potřebovaly rozšířit. Prvosledové hlídky by mohly mít rozšířeno vybavení o transportní prvky a páčidla, uvedl Vondrášek. Podle něj bude třeba zlepšit i analytické možnosti policie s ohledem na registry.

Video se připravuje ...
Další videa