Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Proděkani, tajemnice, vrátní a další promluvili o útoku na školu. Na lince 158 nám nedůvěřovali...

/
  • Dění uvnitř FF UK během řádění šíleného střelce popsali zaměstnanci i proděkani fakulty.
    11. ledna 2024 ● 05:00

    Na lince 158 nám nevěřili. Policie neinformovala vedení školy. Filozofická fakulta zveřejnila podrobný pohled svých zaměstnanců, jak viděli tragický útok z loňského 21. prosince.

    Dokument vedení filozofické fakulty publikovalo krátce po úterní tiskové konferenci policie, která veřejnosti popsala zásah ze svého pohledu. Tiskový mluvčí Univerzity Karlovy (UK) Václav Hájek uvedl, že se dohodli, že nebudou postoj univerzity zveřejňovat právě do tiskové konference. Policisté tak sice zřejmě věděli, že vysoká škola bude zprávu publikovat, netušili ale, co bude jejím obsahem.

    Video
    Video se připravuje ...

    Policie o zásahu na FF: Dva dopisy na rozloučenou, 480 stop na fakultě a vyloučení motivu! Blesk TV

  • 1.

    Zachránili životy

    Přestože některé momenty vyznívají poměrně kriticky, celkově práci mužů zákona zpráva chválí. „Je nepochybné, že vzhledem k zásahu v hlavní budově filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha se podařilo zabránit větším ztrátám na lidských životech,“ uvedl Václav Hájek, tiskový mluvčí Univerzity Karlovy.

     

    Ve svědectvích proděkanů, tajemnice nebo vrátných se však ze všeho nejvíce prolíná skutečnost, že policie před útokem dostatečně a proaktivně nevarovala vedení fakulty. Zda tahle skutečnost mohla vést k zabránění masakru nebo k účinnějšímu zásahu policie, je však otázka, na kterou nejspíš nikdy nikdo nenajde odpověď.

    V budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na Palachově náměstí došlo ke střelbě. Na místě jsou zranění i mrtví. (21. prosinec 2023)
    Autor: David Malík

  • 2.

    Co se dělo v budově?

    13:30

     

    Vrátní v hlavní budově FF UK: Ukázali nám tři fotky

     

    K vrátnici filozofické fakulty přichází tři policisté. Vrátným ukazují fotky tří osob, na jedné z nich byl pozdější pachatel útoku. Kdo byl na zbývajících dvou fotkách, není jasné. „Policisté vrátným neřekli, proč dotyčné osoby hledají. Jeden policista zůstal a další dva šli do knihovny. Vrátný jim doporučuje, aby prošli dům od 4. patra dolů,“ stojí ve zprávě fakulty. 

    Střelba na Filozofické fakultě v Praze (21.12.2023)
    Autor: Foto Blesk - Robert Klejch

  • 3.

    Proděkan Daniel Berounský: Prý může být nebezpečný

    Policisty u vrátnice potkal proděkan fakulty Daniel Berounský. „Zeptal jsem se jich, jestli něco nepotřebují, jeden z nich ukázal na mobilu fotografii a řekl, že se k FF asi blíží, je asi psychicky narušený a může být nebezpečný,“ vzpomíná. Policistům prý nabídl, že o patro výš je kancelář děkanky a mohou věc projednat s ní. Na tuto nabídku ale nijak nereagovali.

     

    13:40

     

    Děkanka fakulty Eva Lehečková posílá za policisty dalšího proděkana Jakuba Rákosníka, aby zjistil podrobnosti, co se děje. I jemu ukázali policisté fotku střelce a zopakovali, že může být nebezpečný.

    13:30 – 13:45

     

    Policisté se pohybují po budově a snaží se zjistit, zda někdo budoucího útočníka neviděl. Zároveň chtějí znát jeho rozvrh, což se jim podařilo. Na sekretariátu Ústavu světových dějin zjišťují, že mu začíná výuka ve 14:10 v budově v Celetné ulici.

    Pietní průvod za oběti střelby na FF UK z Ovocného trhu na náměstí Jana Palacha. (4. leden 2024)
    Autor: Renata Matějková

  • 4.

    Knihovník: Slyšeli jsme střelbu a křik

    14:00 – 14:20

     

    Dva uniformovaní policisté oslovují knihovníka, který právě přichází do práce. Ukazují mu fotku a opakují, že jde o potenciálního sebevraha, který může být ozbrojen. Knihovník má obavy a žádá policisty, aby prohledali knihovnu. Ti mu vyhoví a pak odejdou. „Za několik málo desítek minut se ozvaly dunivé rány (střelba) a křik z horních pater,“ popisuje pracovník knihovny. Prostory zamknuli a společně se studenty se všichni ukryli ve studovně bez oken. 

    V budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na Palachově náměstí došlo ke střelbě. Na místě jsou zranění i mrtví. (21. prosinec 2023)
    Autor: David Malík

  • 5.

    Děkanka Eva Lehečková: Nedůvěřivá reakce

    14:52

     

    Šéfka fakulty Eva Lehečková se chystá spolu s dvěma asistentkami na akci vánoční zpívání s profesorem Davidem Ebenem. V tu chvíli ale vběhl do sekretariátu jeden z kolegů, který přednášel ve čtvrtém patře, tedy tam, kde střelec zabíjel. „Ve zjevném rozrušení a volal, že ve čtvrtém patře se něco děje, že probíhá útok, že je tam rozmlácený nábytek a někdo tam leží na zemi,“ říká děkanka.

    Sekretářka vytočila linku 158. „Bohužel reakce operátora linky byla nedůvěřivá, kolegyně musela vysvětlovat, že si neděláme legraci, že jsme veřejná budova, že máme na sekretariátu očitého svědka, že máme v budově studenty a učitele,“ tvrdí děkanka. Pak se snaží uklidnit kolegu v šoku a volá dalším členům vedení fakulty. V tu dobu už slyší střelbu i na sekretariátu.

    Pietní průvod za oběti střelby na FF UK. Účastníci piety symbolicky objímají budovu fakulty. V lidském řetězu je tolik lidí, že stojí hned v několika řadách. (4. leden 2024)
    Autor: Veronika Foltová

  • 6.

    Proděkan Martin Pehal: Myslel jsem, že je to rvačka

     15:02

     

    Krátce po třetí hodině slyší proděkan hlasitý křik. „Běžel jsem se podívat, co se děje, domníval jsem se, že tam probíhá rvačka. To už byli na hlavním schodišti neuniformovaní policisté se zbraněmi v rukou v neprůstřelných vestách a křičeli, ať se všichni zavřou v místnostech,“ popisuje. Zadním schodištěm seběhnul do Valentinské ulice. Kolegové ho zevnitř budovy informují o pohybu útočníka, jemu se daří získat kontakt na velitele zásahu, který ji přepošle.

    Lidé stále přicházejí na pietní místa uctít památku obětí střelby na Filozofické fakultě UK
    Autor: Reuters

  • 7.

    Tajemnice Zdeňka Filipová: Zpět už nezavolal

    15:04

     

    Na osobní oddělení vbíhá jeden ze zaměstnanců a křičí, že v budově se střílí. „V 15:04 jsem volala linku 158 a ptala se na instrukce, co dělat. Řekla jsem, že jsem tajemnice fakulty a chci rozeslat e-mail zaměstnancům, ptala jsem se, zda je pokyn opustit budovu, nebo se uzamknout v kancelářích,“ uvádí tajemnice. Operátor ji ujišťuje, že pomoc je na cestě, řekl, že neznají stav objektu a nemůže proto dát žádné konkrétní pokyny.

    Požádala jsem ho, ať mi zavolá, ale již nezavolal. Sama jsem zformulovala e-mail na základě vlastního uvážení a v 15:15 hod. odeslala všem zaměstnancům fakulty,“ říká Zdeňka Filipová. V mailu zaměstnancům radí, ať se zabarikádují tam, kde jsou. Po 15:20 přichází zpráva, že střelec byl zlikvidován.

    V budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na Palachově náměstí došlo ke střelbě. Na místě jsou zranění i mrtví. (21. prosinec 2023)
    Autor: David Malík

  • 8.

    Zaskočená policie: O pochybnostech jsme nevěděli

    Vyjádření Univerzity Karlovy policii zaskočilo. „S UK jsme v každodenním kontaktu. O jakýchkoliv pochybnostech ze strany filozofické fakulty o našem postupu jsme až do úterního mediálního prohlášení UK neměli jakékoliv informace,“ uvedl mluvčí policie Jan Daněk.

    Mluvčí pražské policie ČR Jan Daněk.
    Autor: Robert Klejch

  • 9.

    Hovor byl v pořádku

    Váš život je v ohrožení. Každá vteřina je nekonečně dlouhá, každý dotaz se zdá zbytečný a z pohledu volajícího oddaluje poskytnutí pomoci. Tak často vnímají lidé pod tlakem komunikaci s tísňovou linkou. Policie však tísňový hovor z fakulty prověřila a nenašla žádné pochybení. „Chápeme však, že člověku vystavenému takové stresové situaci může získávání nezbytných informací takto připadat,“ uvedl Jan Daněk. V době, kdy zaměstnanci fakulty volali na tísňovou linku, již byli policisté v budově.

    Čas záběru podle autora 15:11, studenti univerzity utíkají za Rudolfinum do bezpečí, nikdo netuší, že střelec je na střeše (levý horní roh) a chystá se střílet... zazní výstřely, vyděšení přihlížející se rozprchnou.
    Autor: X

  • 10.

    Lepší koordinace

    Policie připouští, že měli informovat vedení instituce. „Zásah policie lze zhodnotit jako rychlý a profesionální. I přesto lze do budoucna v podobných případech doporučit vhodnější krizovou komunikaci s dotčenými orgány. V tomto případě s vedením fakulty. Po skutečnosti, že je po střelci pátráno, nebylo výslovně informováno vedení fakulty, ale pouze zaměstnanci, s nimiž policisté hovořili,“ uvedl na úterní tiskové konferenci Michal Tikovský, šéf policejního úřadu vnitřní kontroly.

    S tím souhlasí i ministr vnitra Vít Rakušan (45, STAN). „Jsem ztotožněn s tímto závěrem a budu po policejním prezidentovi chtít, aby pro případ nedejbože podobných událostí byla lépe nastavena komunikace se školami, měkkými cíli, jejich představiteli, s lidmi zodpovědnými za bezpečnost v dané instituci,“ poznamenal ve středu.

    Video
    Video se připravuje ...

    Nové záběry: Snajpr měl vraha z FF na mušce. Zabil se, když se studenti krčili na římse! Policie ČR

  • 11.

    V ohrožení 700 životů?

    Při obludném konání vraha na fakultě, které trvalo více než 20 minut, zemřelo 14 lidí, dalších 25 bylo zraněno, z toho tři na ulici. Podle studijního informačního systému, tedy pokud by dorazili úplně všichni, kdo mají v tu dobu přednášku, se v době útoku mohlo v budově fakulty nacházet 913 lidí. „Vzhledem ke specifickému období konce roku před vánočními svátky je kvalifikovaným odhadem počet 700 osob,“ uvedla škola. Tolik lidí bylo v ohrožení.

    Ráno u filozofické fakulty. (22. prosince 2023)
    Autor: Blesk:David Malik
    Fotogalerie
    240 fotografií

Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy