Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zásah na fakultě prý proběhl v pořádku. Zásadní otázka dál visí ve vzduchu: PROČ NEVAROVALI VEDENÍ?!

/
  • Policisté se vyjádřili k zásahu 21. prosince 2023 proti střelci na filozofické fakultě UK.
    10. ledna 2024 ● 05:00

    Sedm mužů zákona se v úterý během 108 minut snažilo zodpovědět nejpalčivější otázky, které provází masakr šíleného střelce na filozofické fakultě a zásah policie. 14 mrtvých studentů a učitelů, 25 zraněných, zabitý otec a dvojnásobná vražda v Klánovicích nedávají policistům spát. „Nám se to honí hlavou taky, pánové a dámy,“ reagoval na dotaz Blesku, zda se tragédii dalo nějak zabránit, ředitel krajského ředitelství pražské policie Petr Matějček.

  • 1.

    Proč policie nevyklidila všechny budovy?

    Policie řekla, že při podobných operacích se vždy soustředí na nejpravděpodobnější lokace hledaného.

    V případě střelce šlo o jednu v katastru Hostouně a pak v okolí Pařížské ulice na základě lokalizace telefonu, který byl do té doby vypnutý. Třetí místo, na které se policisté soustředili, byla budova filozofické fakulty v Celetné, kde měl mít přednášku. Tu také policie vyklidila.

    Žádné indicie nevedly k tomu, že by měl mířit do budovy na náměstí Jana Palacha. Hlídky, které se v budově ještě před střelbou ale nacházely, studenta hledaly. Pracovníkům fakulty policisté sdělili, že jde o studenta fakulty, který může být ozbrojen a chce spáchat sebevraždu,“ řekl Michal Tikovský, ředitel Úřadu vnitřní kontroly policejního prezidia.

    Video
    Video se připravuje ...

    Tiskovka policie, otázky. Blesk TV

  • 2.

    Když policie našla nástražný výbušný systém a zabitého otce, proč považovala střelce pořád jen za sebevraha?

    Vražda otce byla střelci přisouzena podle policie až po 16. hodině. Tou dobou už byl střelec z fakulty mrtvý. Do té doby probíhal v domě v Hostouni zásah pyrotechniků kvůli nástražnému výbušnému zařízení.

  • 3.

    Proč policie z filozofické fakulty před útokem odešla?

    „Rozebírali jsme to velice detailně, ještě v pondělí odpoledne i v úterý dopoledne,“ přiznal policejní prezident, že toto téma stále nemají dostatečně vyjasněné. „Jediný reálný poznatek o možném pohybu pachatele vedl od získání jeho rozvrhu do ulice Celetná. Střelec měl ten den přednášku pouze v této budově,“ uvedl nicméně ředitel Tikovský.

    Tisková konference k vyhodnocení zásahu na FF UK. (9. ledna 2024)
    Autor: David Malík

    Policisté na fakultě mluvili se zaměstnanci na vrátnici a budovy a na studijním oddělení, kde získali střelcovu aktuální fotografii a informace ze studijního systému. Zaměstnanci, se kterými policisté na fakultě mluvili, byli instruováni, aby volali linku 158 v případě, že spatří studenta, po němž je vedeno pátrání.

  • 4.

    Kde vzal peníze na zbraně?

    „Policie pracuje s verzí, že si pořídil půjčku,“ řekl novinářům náměstek pražského krajského ředitele policie Vojtěch Motyka. Další informace jsou podle něj stále předmětem vyšetřování, a tak je policie nemůže poskytnout.

  • 5.

    Neselhal český zbrojní systém?

    „Postup při vydání (zbrojního – pozn. red.) průkazu byl v souladu s právními předpisy, i nadále ale probíhá vyšetřování,“ řekl ředitel Tikovský. Policejní prezident Martin Vondrášek (50) však také dodal, že systém považuje za zastaralý a že potřebuje revizi. „Je už deset let starý a objevují se v něm v některých případech chybné informace, úkolem policie je vytvořit nový centrální registr zbraní,“ řekl novinářům. 

  • 6.

    Jak je možné, že údajně léčený člověk měl zbraně?

    Možnou psychiatrickou nebo psychologickou léčbu střelce v minulosti zástupci policie nekomentovali s tím, že jsou stále předmětem vyšetřování, a tak je nemohou poskytnout. 

  • 7.

    Proč policie nevyužila varovný SMS systém?

    Na tuto otázku policie neodpověděla.

  • 8.

    Dostali zaměstnanci varování?

    Policie přiznala, že vedení univerzity nebylo v prvních chvílích informováno, policisté hovořili v inkriminovaný čas jen s přítomnými zaměstnanci a studijním oddělením. Těm policisté sdělili, že jim jde o studenta fakulty, který může být ozbrojen a chce spáchat sebevraždu. Následný postup byl podle zpětného vyhodnocení v souladu s nařízeními.

    Filozofická fakulta UK v době útoku: Čtvrté patro jako past
    Autor: Infografika Blesku

    Ovšem komunikace byla také shledána jako slabé místo celého zásahu, kde má policie prostor pro zlepšení. „O skutečnosti, že je po střelci pátráno, nebylo vysloveně informováno vedení fakulty, ale pouze zaměstnanci, se kterými policisté hovořili,“ připustil Tikovský. Do budoucna proto doporučil vhodnější krizovou komunikaci s dotčenými orgány.

  • 9.

    Neohrozila policie evakuované?

    Policie odváděla skupinu evakuovaných rovně přes silnici směrem k Rudolfinu. Tou dobou se ale střelec objevil na ochozu fakulty a začal střílet z něj. Podle vnitřního šetření policejního prezidia ale vše proběhlo v pořádku. „Evakuace byla správná a nijak se nevymykala zásadám při tomto druhu útoku,“ řekl Tikovský.

    Zdůraznil, že při hodnocení zásahu bylo nutné brát stále v úvahu, jaké informace v danou chvíli policisté měli. Tedy i to, kde se zrovna střelec nachází. Vedení studentů s rukama nad hlavou pak bylo kvůli informaci, že by střelec mohl mít komplice.

    Čas záběru podle autora 15:11, studenti univerzity utíkají za Rudolfinum do bezpečí, nikdo netuší, že střelec je na střeše (levý horní roh) a chystá se střílet... zazní výstřely, vyděšení přihlížející se rozprchnou.
    Autor: X

  • 10.

    Jak je možné, že si policie jméno střelce nespojila s dřívější vraždou v Klánovicích hned?

    „V tuto chvíli je jisté to, že lze vyloučit fakt, že by šlo o vraždu v rámci jakýchkoli vztahových záležitostí,“ řekl policejní prezident Martin Ondrášek. Střelec byl sice v širším okruhu podezřelých z vraždy v Klánovicích, ale v čase oznámení se policie zaměřila na to, že jde o mladého muže, který chce spáchat sebevraždu. Až později bylo lustrací zjištěno, že je majitelem několika zbraní.

    V rychlém sledu krizových událostí nebylo možné hned pracovat s touto verzí. Informace se skládaly postupně. Co se týče použité zbraně, podle Motyky není ještě hotová kompletní balistická expertiza. „Pouze můžu blíže uvést, že podezřelý střílel v Klánovickém lese z jednoho druhu zbraně, která byla totožná se zbraní, která byla nalezena v bydlišti podezřelého v obci Hostouň,“ uvedl.

  • 11.

    Kdy policie našla dopis od střelce, kde se přiznává k vraždě v Klánovicích?

    „Kolem 18. hodiny v den střelby jsme v místě trvalého bydliště pachatele našli dopis,“ řekl náměstek SKP Tomáš Kubík. „K jeho obsahu se blíže zatím vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nebudeme vyšetřovat,“ doplnil ho náměstek Motyka s tím, že motivy střelce se nadále zkoumají.

  • 12.

    Jak to bylo s účtem na Telegramu?

    Plukovník Motyka na otázku konkrétně neodpověděl s odvoláním, že i údajný střelcův účet na Telegramu je v tuto chvíli nadále předmětem vyšetřování.

  • 13.

    Dalo se tomu zabránit?

    Ačkoliv Úřad vnitřní inspekce vážná pochybení při pátrání a následném zákroku proti střelci neshledal, zůstává ve vzduchu základní otázka: Dalo se útoku na fakultě zabránit?

    „Nezlobte se, ale je to hypotetická otázka. Za mě by to muselo znamenat od určité míry spekulativní odpověď a na tuhle otázku nebudu odpovídat,“ reagoval na dotaz Blesku Vondrášek.

    Šéf pražské policie Petr Matějček ale následně přiznal, že si sami policisté tuto otázkou kladou opakovaně. „Nám se to honí hlavou také, pánové a dámy. Nemyslete si, že o tom nepřemýšlíme. Ale my musíme vycházet z toho, co bylo známo v tu dobu. A co jsme mohli udělat pro to, abychom to eliminovali. Bohužel, dopadlo to, jak to dopadlo. A nás to trápí také,“ řekl Matějček.

    „To je opravdu spekulace, kdybych říkal: kdybych býval věděl to, co vím dneska, že by to mohlo tomu zabránit. Zaprvé by to k ničemu nepřispělo. A za druhé je to opravdu spekulace,“ dodal Matějček. Ten zasahujícím policistům vysekl poklonu: „Mí kluci a holky jsou skvělí!“

  • 14.

    Zlepšení se Střelcem?

    Policie založí pracovní skupinu Střelec, která by do budoucna mohla zajistit efektivnější prověřování a vyšetřování typově shodných případů. Policejní prezident Vondrášek zmínil mezi možnými oblastmi pro zlepšení mimo jiné zvýšení analytických schopností policie, rozšíření střelecké přípravy mimo prvosledové hlídky a pokračování v komunikaci s provozovateli tzv. měkkých cílů.

    „Indicie nebyla, kde on je. On jel do Prahy spáchat sebevraždu. My jsme získali informaci na centrále, že by se měl nacházet na té konkrétní fakultě. Tam jsme udělali opatření. Zároveň se nám zobrazil jeho telefon v Pařížské. Podívejte se, jak v té době vypadalo Staroměstské náměstí, židovské (město). Představte si hypoteticky, kdyby policie vyklidila fakultu a on by začal střílet na židovském hřbitově a bylo tam krveprolití. A zase bychom čelili něčemu jinému. Jen říkám, že jsme vycházeli z faktů a ty nám směřovaly jeho pohyb na tuto katedru (v Celetné – pozn. red.),“ řekl Matějček.

  • 15.

    Časová osa neštěstí

    12:26 hod.: Policie přijala oznámení o možném sebevražedném úmyslu střelce.

    12:51 hod.: První pokus o lokalizaci mobilního telefonu střelce s výsledkem, že střelcova poloha byla naposledy zaznamenána v Hostouni v čase 12:17 hod.

    13:11 hod.: Pražská policie měla dostat informaci od středočeských kolegů, že se hledá osoba se sebevražednými sklony, v jehož bydlišti byla objevena mrtvá osoba.

    13:20 hod.: Policisté zjistili, že střelec je držitelem několika střelných zbraní. Téměř bezprostředně poté bylo v Praze vyhlášeno pátrání po střelci se sebevražednými úmysly.

    13:22 hod.: K hlavní budově FF UK na náměstí Jana Palacha byly vyslány dvě tříčlenné policejní hlídky. Policisté na fakultě oznámili, že hledaný může být ozbrojený a má sebevražedné úmysly.

    13:32 hod.: Byla potvrzena přítomnost nástražného výbušného systému v domě střelce, následovalo rozšířené pátrání v Praze.

    14:38 hod.: Policie až na třetí pokus lokalizovala telefon střelce v okolí Pařížské ulice v centru Prahy.

    14:59 hod.: Policie dostala první oznámení o střelbě.

    15:02 hod.: První policista vstoupil do budovy FF UK na náměstí Jana Palacha. Na místě nebyla slyšet střelba.

    Video
    Video se připravuje ...

    Policie ČR Zásah na FF UK Policie ČR

    15:10 hod.: Policisté se dostali do čtvrtého patra, kde byly známky střelby. Část policistů začala ošetřovat zraněné, další prohledávali patro. Jeden ze svědků řekl, že viděl údajného střelce v doprovodu ženy.

    15:11 hod.: Policisté dostali informaci, že se střelec pohybuje na střeše budovy. Policista na střelce kryjícího se za zábradlím na ochozu střechy střílel z pistole od budovy Rudolfina.

    15:19 hod.: Policista z protějšího hotelu viděl, jak střelec odhodil pušku a zvedl ruce nad hlavu. Následně se zastřelil.

    15:23 hod.: Policisté vstoupili na ochoz budovy FF UK, kde nalezli střelce s prostřelenou hlavou.

  • 16.

    Policejní zásah v číslech

    * 264 policistů zasahovalo na místě.

    * 3 lidé byli zraněni mimo budovu FF UK. 

    * 480 stop zajistili policisté jen v budově filozofické fakulty.

    * Na výslech čeká 100 lidí.

    * Zbývá přehrát zhruba 100 hodin kamerových záznamů k vyhodnocení.

    * Policie se zabývá 165 skutky, kdy lidé schvalovali čin, šířili poplašné zprávy apod. V 93 případech zahájila policie úkony trestního řízení, 12 z nich je ukončeno. V 5 případech se jedná o cizince.

    * 4 lidé, kteří se dopustili nezákonného jednání ohledně střelby, skončili v rukou psychiatrů.

    * V nemocnici zůstává stále 8 zraněných lidí.

    * 1 civilní pracovník policie byl propuštěn z pracovního poměru kvůli úniku informací.

    Fotogalerie
    187 fotografií

Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy