Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nové záběry: Snajpr měl vraha z FF na mušce. Zabil se, když se studenti krčili na římse!

/
  • Zásah policistů proti střelci na FF UK.
    10. ledna 2024 ● 11:37

    Nyní již ikonická fotka statečných studentů, krčících se před střelcem na římse fakulty, má ještě mrazivější pozadí. Ze záběrů, které včera nově zveřejnila policie, totiž vyplývá, že skupinka »visela« 20 metrů nad zemí ještě v době, kdy se na rohu ochozu jen pár metrů od nich vrah zrovna zastřelil. Tedy předtím, než z neskutečné výšky seskočili na balkon o patro níž a prchli do bezpečí…

  • 1.

    Z hotelu mířil snajpr

    Střelcův pohyb na ochozu sledovaly policejní hlídky z ulice. Z jejich pohledu ale nebyl pod ideálním úhlem, aby ho mohly zneškodnit. Proto se podle vedoucího pohotovostní motorizované jednotky Josefa Jeřábka muži z pohotovostní motorizované jednotky rozhodli využít protější hotel Quentin. „Dostali se do horních pater, aby se co nejvíce přiblížili střelci,“ vysvětlil Jeřábek.

    I v horním patře ale stále byli pod jeho úrovní. Museli počkat, až se přiblíží k ochozu, aby se jim jeho silueta zobrazila. V okamžiku, kdy k tomu došlo, ho měl už jeden z policistů tzv. na mušce. „Pachatel zahazuje zbraň, která po dopadu na zem samovolně vystřelí na policejní vozidlo. V tu chvíli dává ruce nad hlavu, vzdává se. Pak bere do ruky další zbraň a spáchá sebevraždu,“ popsal poslední okamžiky střelce Jeřábek.

    Video
    Video se připravuje ...

    Policie ČR Zásah na FF UK Policie ČR

    To potvrzují i záběry zveřejněné policií, na kterých odstřelovač popisuje, že cíl vidí. A také konstatuje, že odhodil zbraň a dává ruce vzhůru. Celou situaci potvrzuje svým kolegům, načež pak je slyšet i konstatování, že se střelec zabil. Tou dobou se před ním ukrývali na římse bezbranní studenti, kteří vycítili, že se k nim blíží, a snažili se seskočit o patro níž...

    Zásah policistů proti střelci na FF UK.
    Autor: Policie České republiky

  • 2.

    Tři výstřely z ulice

    V době, kdy se střelec pohyboval na ochozu fakulty, odkud pálil na ulici, byli naproti vedle Rudolfina policisté s krátkými zbraněni. Na vzdálenost 90 až 105 metrů byla takřka nulová šance útočníka zasáhnout. Problém byl také v tom, že se v patrech pod ním nacházely další osoby, které by byly vystaveny nebezpečí. Podle policistů ale přesto směrem k útočníkovi padly tři výstřely.

    Video
    Video se připravuje ...

    Policie o zásahu na FF: Dva dopisy na rozloučenou, 480 stop na fakultě a vyloučení motivu! Blesk TV

  • 3.

    Zasáhl lidi u Karlova mostu

    Střelec nepálil jen po lidech uvnitř filozofické fakulty. Když vyběhl na ochoz střechy, spustil palbu také po chodcích na ulici. „U Mánesova mostu evakuovali policisté lidi, kteří se tam schovávali za zídkou. Zároveň zasahovali u Karlova mostu, kde došlo k postřelení několika osob,“ popsal včera zástupce pohotovostní motorizované jednotky Josef Jeřábek.

    Zásah policistů proti střelci na FF UK.
    Autor: Policie České republiky

    Střelec zasáhl manžele ze Spojených arabských emirátů. Jen zázrakem nezranil jejich dvě dcery (8 a 10). Jako prvního trefil do ramene a klíční kosti muže Ahmada Ibrahíma. Manželka Rowdah nejprve ukryla dívky z dosahu střelce, když se pak vracela pro manžela, vrah ji zasáhl dvakrát. Kulky jí poranily játra, střeva a plíce. Žena podle serveru Novinky.cz stále leží v pražské Ústřední vojenské nemocnici. Muž byl již propuštěn.

  • 4.

    Těžkosti ve 3. patře

    Podle Jeřábka byli zasahující policisté v budově filozofické fakulty poprvé v životě, proto jim nějaký čas trvalo, než se v ní vůbec zorientovali. Potíže nastaly i ve chvíli, kdy se dostali do 3. patra. Postupovali chodbami po obou stranách a prohledávali všechny místnosti, kde by se mohl střelec schovávat. Až pak potkali studenta, který jim řekl, že nad nimi je ještě jedno podlaží, kde dochází k útoku.

    Zásah policistů proti střelci na FF UK.
    Autor: Policie České republiky

    Aby se dostali o patro výš, museli najít zadní schodiště. „Nacházejí známky útoku, nábojnice, rozstřílené kanceláře i první oběti střelby. V tuto chvíli není zase úplně znám pohyb střelce, proto se v této části rozhodují rozdělit na dva týmy. Kde ten menší začíná okamžitě ošetřovat zraněné a druhý pokračuje v prohledávání místa,“ popsal Jeřábek.

    Ve chvíli, kdy policie dostala informace o pohybu střelce na střeše, hledal tým vstup na ochoz a připravoval se na střet s útočníkem. I když před sebou viděli policisté tělo, stále nevěděli, zda je střelec určitě po smrti ani zda neměl komplice. Ze záběrů je tak patrné, že prohlížejí okna a postupují k němu velmi opatrně, dokud se nepřesvědčili, že skutečně spáchal sebevraždu.

  • 5.

    Dva dopisy na rozloučenou

    Střelci asi hodně záleželo na tom, aby se někdo dozvěděl, na co před masovou vraždou myslel. „Byl nalezen dopis v trvalém bydlišti v Hostouni. A totožný dopis byl nalezen i u podezřelého na filozofické fakultě,“ potvrdil v úterý Vojtěch Motyka, náměstek ředitele pražské policie pro službu kriminální policie a vyšetřování. K obsahu se nechtěl vyjadřovat. Podle předchozích informací ale bylo v dopise i přiznání k vraždě v Klánovickém lese. První vzkaz našli policisté poté, co se vrah zabil, druhý až při prohledávání domu kolem 18. hodiny večer.

    Video
    Video se připravuje ...

    Tiskovka policie otázky Blesk TV

    Fotogalerie
    83 fotografií

     

Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy