Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Následky teroru na univerzitě: Poslanci budou diskutovat o zpřísnění zbraňového zákona

Autor: ČTK - 
10. ledna 2024
07:28

Poslanci dnes budou debatovat o případném zpřísnění zbraňového zákona. Důvodem je prosincová tragédie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde její student zastřelil 14 lidí a poté i sebe. Nejčastěji diskutovanými úpravami je povinné zavedení psychotestů pro žadatele o zbrojní průkaz nebo povinnost prodejců zbraní hlásit podezřelé nákupy.

Debata zákonodárců s policisty a zástupci ministerstva vnitra bude předpremiérou před čtvrtečním zasedáním bezpečnostního sněmovního výboru, který se bude zabývat novou podobou zákona o zbraních a střelivu. Sněmovna by podle návrhu programu o ní měla rozhodovat na schůzi, která začne v polovině ledna.

Rakušan chce povinné psychotesty

Zavedení povinných psychotestů prosazuje po vzoru některých zahraničních úprav hnutí STAN v čele s jeho předsedou a ministrem vnitra Vítem Rakušanem. Podle jeho kritiků například z hnutí ANO by bylo nereálné provádět psychologická vyšetření všech tří set tisíc držitelů zbrojních průkazů. Ani psychotesty pro žadatele by podle nich případům typu prosincové tragédie nezabránily.

Nový zákon má podle vládní verze zkrátit z deseti na pět let lhůtu pro pravidelný přezkum zdravotní způsobilosti držitelů zbraní, případně možnost policie nařídit tuto prohlídku kdykoli. Posudek pro vydání zbrojního průkazu vydává praktický lékař, může si vyžádat i posudek psychologa.

Lékaři získají přístup do registru zbraní?

Nově mají mít ošetřující lékaři přístup do centrálního registru zbraní a ověřovat, zda je jejich pacient držitelem zbrojního průkazu. Lékař, který zjistí, že jeho pacient trpí nemocí, vadou nebo stavem, které omezují jeho zdravotní způsobilost, má mít podle nového předpisu povinnost oznámit tento fakt bez zbytečného odkladu policii.

Nový zákon by měl dát policii možnost zadržet zbraně jejich držitelům v případě zjištění bezpečnostního rizika.

Prodejci zbraní by měli podezřelé obchody policii hlásit, což kritici označují za přenášení odpovědnosti státu na podnikatele. Nová pravidla by měla platit až od roku 2026 kvůli modernizaci centrálního registru zbraní. Norma počítá s tím, že zbrojní průkazy či licence by v budoucnu nahradila elektronická oprávnění k používání zbraní v centrálním registru.

Video  Policie ČR zveřejnila video ze zásahu proti střelci na Filozofické fakultě  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa