Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejasnosti kolem zásahu proti šílenému střelci: Sám mám otázky, připustil poprvé Rakušan

Autor: ČTK, trm - 
6. ledna 2024
13:30

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) poprvé připustil,že chce sám odpovědi na některé otázky týkající se zásahu policie při řádění masového vraha na filozofické fakultě. Řekl to v rozhovoru pro Novinky. Všechny spaekty prosincového zásahu  prověřuje policejní úřad vnitřní kontroly. Policie slíbila mimořádnou tiskovou konferenci, uskuteční se v úterý 9. ledna.

 

„Samozřejmě že zásah tohoto typu vyvolává řadu otázek. Některé spekulace jsou založené na fámách a lžích, které policie jasně vyvrátila a vyvrací i s přispěním médií. Jsou ale otázky, které jsem si vygeneroval i já nebo policejní prezident. A klademe je oficiálním místům, jakými jsou orgán vnitřní kontroly policie, který v tuto chvíli zásah prochází, a to nepřeháním, sekundu po sekundě,“ uvedl ministr v rozhovoru pro Novinky.

Rakušan tento týden podal vládě informace o policejním postupu, kabinet podle něj ocenil rychlý a efektivní zásah i trpělivost a statečnost lidí na fakultě. Příští týden policie zodpoví na briefingu všechny jednotlivosti, které se objevují v mediálním prostoru. 

Policie zároveň vyšetřuje asi stovku případů schvalování střelby. „Smutným aspektem je i to, že máme ve veřejném prostoru navazující činy, které nějakým způsobem glorifikují útočníka a čin jako takový. Policie zasahuje velmi rázně, věcmi se zabývá a věci i propaguje z preventivních důvodů, aby to mělo odstrašující účinek,“ poznamenal.

Příští týden se podle Rakušana ve Sněmovně uskuteční kulatý stůl ke zbraňové legislativě, kde bude představena novela, která má nabýt účinnosti počátkem roku 2026. Zákon, který aktuálně dolní parlamentní komora projednává, obsahuje například oprávnění policie zajistit preventivně zbraň na základě bezpečnostních informací, vazeb na extremistické skupiny či vyhrožování násilním na sociálních sítích. „V širším kontextu se zamyslíme, jakým způsobem, v jakých horizontech by mohlo být v české zbraňové legislativě ještě něco upraveno,“ doplnil.

Video  Mše za oběti teroru ve sv. Vítu: Silná slova arcibiskupa o zlu, šoku či lásce  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Zásadní je podle vicepremiéra nyní pomoci lidem postiženým tragickým útokem. Na webu Národního ústavu duševního zdraví se nachází sekce s odkazy na podpůrné materiály pro oběti a širokou veřejnost, na UK pracuje krizový štáb, policie a další složky poskytují rektorátu i vedení fakulty součinnost, s univerzitou spolupracuje i vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

Veřejnost a média Rakušan požádal o důsledné ověřování informačních zdrojů, z nichž čerpají. „Může to být především pro oběti velmi traumatizující a bolestivé,“ dodal.

Střelec v budově fakulty na pražském náměstí Jana Palacha zabil 21. prosince 13 lidí, čtrnáctá oběť zemřela později v nemocnici. Dalších 25 lidí bylo zraněno, někteří velmi těžce. Podle policie ve škole střílel čtyřiadvacetiletý student fakulty ze středních Čech, kterého policie spojila také s dvojnásobnou vraždou v pražském Klánovickém lese z 15. prosince. Po střelbě ve škole spáchal sebevraždu. V domě pachatele policie našla dopis, ve kterém se střelec ke klánovickému případu přiznal.

Video  Detaily policejního zásahu proti masovému střelci: Policisté zveřejnili video ze svého pohledu!  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa