Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Jak to bylo s večírkem na ministerstvu? Jurečka prolomil mlčení a omluvil se

Autor: Tomáš Černík - 
3. ledna 2024
05:00

Po týdnu bez odpovědí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (42, KDU-ČSL) promluvil ke kauze večírku na rezortu v době, kdy střelec vraždil na filozofické fakultě. Ve vyjádření pro Blesk uznal, že kdyby měl více informací, rozpustil by večírek dřív. A také se omluvil.

V době, kdy na ministerstvu práce probíhal vánoční večírek, kousek dál střelec na fakultě zabil 14 lidí. Blesk se na to ptal Jurečky, ten ale na dotazy až do včerejška neodpovídal a k věci se jen jednou krátce vyjádřil.

„Zpětně ještě považuji za důležité se vyjádřit k událostem z tragického dne střelby na FF UK. Na MPSV jsme měli na ten den dlouho plánované vánoční setkání se zaměstnanci. Myslím, že vánoční či jiná neformální setkání jsou zcela běžná i v soukromém sektoru a bezpochyby v tento den probíhalo nespočet podobných akcí po celé zemi,“ uvedl Jurečka s tím, že setkání začalo v 15 hodin.

„Tedy ještě dříve, než přicházely první zprávy o bezprecedentním útoku šíleného vraha. Více o tom, co se stalo, jsem se stejně jako všichni ostatní dozvěděl až kolem 19. hodiny. Že je na místě více zraněných a mrtvých lidí, policie oficiálně oznámila jen krátce předtím,“ pokračoval ministr.

Na vládě

Jurečka dále uvedl, že hned poté, co se před 19. hodinou dozvěděl více o tragédii, napsal své osobní vyjádření na sociální síť X. „Do té doby jsem se snažil věnovat především zaměstnancům, kvůli kterým jsme celé setkání dělali. V tu chvíli jsem neměl podrobnější informace o tom, co se stalo. Ještě večer jsem se ve 21 hodin zúčastnil mimořádného jednání vlády,“ popisuje časový sled událostí vicepremiér s tím, že se naprostá většina lidí začala rozcházet domů.

„Uznávám, že jsem celou situaci mohl vyhodnotit rychleji, a kdybych měl informace v plném rozsahu dříve, akci bychom zrušili výrazně dřív. Omlouvám se, pokud naše vánoční setkání kohokoliv pobouřilo. Každý v životě děláme chyby a možná by dnes jinak reagovala i ta média, která v době útoku zveřejňovala na titulních stranách fotografie a jméno útočníka. Prostor na sebereflexi máme všichni,“ kál se Jurečka a dodal, že ho útok na fakultě hluboce zasáhl. „Připojil jsem se k pietní vzpomínce v rámci dne státního smutku a myslím na všechny pozůstalé. Považuji ale současně za důležité, abychom se nenechali paralyzovat strachem,“ dodal ministr. 

Párty o půlnoci?

Jurečka ale neodpověděl Blesku na jednu zásadní otázku. A sice, jestli se po mimořádném jednání vlády ministr vrátil na večírek? Redakce Extra.cz totiž uveřejnila video od svědka, který tvrdí, že v budově ministerstva se bujaře slavilo ještě kolem půlnoci. „Všimli jsme si, že tam lidé tancují jako o život, jako by se nic nestalo,“ citoval ho web.

Schillerová to chce řešit ve Sněmovně

Odpovědí ohledně večírku se dožaduje také opozice. „Pokud pan ministr není schopen odpovědět na jednoduché dotazy novinářů, zeptáme se ho samozřejmě v Poslanecké sněmovně. Pan Jurečka obvykle komentuje všechno možné, a jeho nynější mlčení je proto obzvláště hloupé, trapné a neuctivé,“ sdělila Blesku předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová (59).

Video  Jak zvládat podobné situace, jako byla střelba na univerzitě? V Epicentru odpovídal odborník Vymětal  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa