Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Mše ve sv. Vítu: Slzy, Pavel v davu, silná slova o zlu a lásce i růže za oběti a střelce

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
23. prosince 2023
12:17
Autor: Mii, ČTK, simao - 
23. prosince 2023
08:30

Pořádně emotivní chvíle nastaly během sobotní mše v katedrále svatého Víta, kam vyrazili lidé uctít památku obětí tragické střelby na Filozofické fakultě UK v Praze. Silný projev během bohoslužby měl arcibiskup Graubner, mluvil o boji dobra se zlem, o tom, že láska musí zvítězit, ale přidal i kritické poznámky. Ale také víru. „Stojíme tu zasaženi zlem, ale ne přemoženi zoufalstvím,“ vzkázal Graubner. Na mši vyrazili i prezident Petr Pavel, šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) či předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

V katedrále svatého Víta na Pražském hradě začala hodinu před polednem zádušní mše za oběti střelby, kterou slouží pražský arcibiskup Jan Graubner. Mezi účastníky nechyběli ani prezident Petr Pavel či předsedové Senátu a Sněmovny Miloš Vystrčil (ODS) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Graubner: Všichni jsme v šoku

Se silně emotivními slovy vystoupil právě arcibiskup Graubner. „Přišli jsme v situaci zvláštní, stále jsme všichni svým způsobem v šoku z toho, co se stalo a cítíme, že je třeba, abychom celou bolest odevzdali Pánu. Je třeba, abychom jasně odsoudili to, co se stalo a zároveň abychom se podívali dopředu. S kajícností přiznejme, že každý z nás má nějakým způsobem podíl na šíření zla, nebo aspoň na tom, že jsme šířili málo dobra či neměli odvahu se zlu postavit v jakékoliv podobě. Jsme v předvečer Vánoc, kéž přicházející světlo pronikne naši mysl, naše vztahy i naše nová rozhodnutí,“ uvedl na úvod bohoslužby Graubner.

„Zarmoucené rodiny, vzácní hosté, milí přátelé, událost, která nás zasáhla, nám bere dech a nechává v nás množství otazníků, které křičí do prázdného ticha našich srdcí a my na ně nenacházíme odpovědi. Ani já se nebudu pokoušet o lidské vysvětlování. Ale shromáždili jsme se v katedrále, abychom se modlili a je na místě, aby nám v srdci zůstala znít slova Bible, která jsme slyšeli z úst proroka Izajáše: Neboj se, nestrachuj, já ti pomohu,“ pokračoval Graubner.

Slova o bojové linii mezi dobrem a zlem

„Možná máme podobné otázky jako ti Galilejci, kteří hleděli na Pilátův masakr lidí pobitých během bohoslužby, nebo jako ti, kteří zažili pád věže v Siloe a viděli těch 18 mrtvých. Jak nápadná shoda čísel. Proč zrovna oni, proč ne jiní. Ježíš ale neuspokojuje zvědavost posluchačů a nepotvrdí rozšířenou domněnku, že přeci museli být špatní, když je Bůh neuchránil a dopustil tak strašné neštěstí. Ježíš obrací jejich pozornost jinam, do budoucnosti. Jestli se neobrátíte, jestli nezačnete myslet jinak, vaše budoucnost nebude lepší. Že by se to týkalo i nás? Bohužel myslím, že ano,“ říkal Graubner.

„Nejsem škarohlíd a umím vidět důvody k radosti a naději, ale k jasným znamením nemohu být slepý. Všichni se snažíme budovat na zemi ráj, ale realita života nám ukazuje, že zlo existuje, že nestačí před ním zavírat oči, že nás před ním neuchrání žádná instituce, ani žádný zákon. Že pokud mu nechceme podlehnout, musíme se proti němu umět postavit. Ale vidět zlo jen v druhých by bylo příliš laciné a také nepravdivé. Bojová linie mezi dobrem a zlem prochází středem srdce každého z nás. Každý z nás musí objevit i svůj podíl na šíření zla a najít odvahu ke změně myšlení,“ apeloval Graubner.

Modlitba za pozůstalé, omluva mladým i prosba směrem k Ukrajině či Gaze

Přidal i řadu kritických slov. „Konstatujeme nárůst depresí a sebevražd u dětí a mládeže a mluvíme jen o zvýšení počtu psychiatrů. Nemáme odvahu začít myslet jinak a rozhodnout se žít pro děti, aby netrpěly nedomilovaností, nedokážeme se realisticky uskrovnit a nezodpovědně žijeme na dluh dalších generací,“ upozorňoval Graubner, podle kterého musíme být pravdiví a uznat i svůj podíl na stavění slabých hrází proti zlu.

„Za to, drazí přátelé, při této mši prosím. Aby všem, kteří jsme zraněni zločinem, který se u nás stal, dal Bůh velkou lásku, abychom dokázali odpustit. Zároveň prosím vás mladé, abyste odpustili nám starším, že jsme vám v řadě oblastí nedávali dobrý příklad. Abychom nezůstali uzavřeni v naší bolesti, prosme i za všechny lidi, kteří trpí třeba na Ukrajině či v Gaze a na dalších místech, kde zloba zraňuje a zabíjí. Prosme, aby zvítězila láska, která je silnější, než smrt. Především však prosme dnes za naše zemřelé, aby jim Bůh ukázal své milosrdenství a dal účast na věčné radosti, prosme za rodiče, příbuzné a přátele zemřelých, aby zakusili boží i lidskou pomoc a posilu v těžkých situacích. Prosme i to, abychom měli odvahu se dívat dopředu s nadějí, která se nám nabízí,“ podotkl Graubner.

Růže pro oběti i střelce

„V obětním průvodu přineseme k oltáři jednu růži za každou oběť. A jednu pak přidáme i za toho, který se nechal zlem tak ovládnout a tak zmanipulovat, že se stal nástrojem příšerné smrti. Chceme tím vyjádřit naší víru, že láska musí nakonec vždycky zvítězit. Amen,“ zakončil proslov arcibiskup.

Graubner vyzval za modlení se za vítězství lásky ve světe, v našich srdcích i v našich rodinách. „Stojíme tu zasaženi zlem, ale ne přemoženi zoufalstvím,“ dodal Graubner s tím, že světlo zářící z betlémských jeslí přináší naději „a snad i jistotu, že tma noci bude prozářena světlem“.

Čtvrteční střelba v hlavní budově filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha na Starém Městě si vyžádala 14 obětí a 25 zraněných. Zemřel i střelec, kterým byl podle policie čtyřiadvacetiletý student fakulty ze středních Čech. Po útoku na studenty a učitele se zastřelil.

Naposledy Česko drželo státní smutek 3. února 2020 k uctění památky náhle zemřelého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS), předtím 12. října 2019 v den pohřbu zpěváka Karla Gotta.

Třídenní státní smutek byl vyhlášen před Vánocemi na 21. až 23. prosince 2011 k uctění památky zesnulého prezidenta Václava Havla, dvoudenní byl 17. a 18. dubna 2010 po tragickém pádu letounu u Smolenska, na jehož palubě byli polští představitelé včetně prezidenta Lecha Kaczyńského.

20:00
23. 12. 2023

Vážení čtenáři, náš online přenos tímto končí. Přejeme vám hezký večer a klidné svátky.

19:15
23. 12. 2023

Zatímco se současný prezident Petr Pavel vydal v sobotu na bohoslužbu za oběti teroru, exprezident Miloš Zeman přidal vzkaz na Facebooku.

18:54
23. 12. 2023

„Zvykli jsme si na život v blahobytu,“ řekl kněz Tomáš Halík v rozhovoru pro Českou televizi. „Jsme v dvakrát tak velkém šoku, protože žijeme v zemi, kde to není běžné. A díky bohu za to.“

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa