Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tragické zbloudění patologické mysli, říká o střelbě Klaus. Zeman myslí na zraněné

Autor: ČTK - 
22. prosince 2023
18:31

Dnes není chvíle vánočního rozjímání, je čas smutku, lítosti nad nevinnými oběťmi a soustrasti s těmi, kteří přišli o své milované. Ve vyjádření, které ČTK poskytl Petr Macinka z Institutu Václava Klause, to dnes v souvislosti se čtvrteční střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) uvedl bývalý prezident Václav Klaus. Ocenil také zásah policie.

Při čtvrteční tragédii na FF UK v Praze zahynulo 14 lidí včetně střelce, jedna oběť zemřela v nemocnici při hospitalizaci.

Hrůzný zločin podle Klause změnil Česko a naplnil lidi děsem a bolestí nad nečekanou a v zemi nikdy nevídanou tragédií. „Nevídanou, ale mysleli jsme si, že k nám nepatřící,“ uvedl. „Dnes proto není chvíle vánočního rozjímání. Dnes je čas smutku. Dnes je čas lítosti nad nevinnými oběťmi. Dnes je čas soustrasti s nešťastnými pozůstalými, kteří přišli o své milované. I já se chci k těmto kondolencím připojit,“ napsal exprezident.

Zločin střelce bez motivu vybírajícího si náhodné oběti podle něj neodpovídá českému způsobu uvažování a stylu chování. „Vnímám jej jako tragické zbloudění patologické mysli mladého člověka neschopného porozumět dnešnímu zmatenému světu a sobě samému v něm a inspirujícího se zlověstnými vzory obdobných zločinů v zahraničí,“ uvedl.

Podobnou tragédii podle něj není možné předvídat a účinně jí předcházet, pokud si chce Česko zachovat občanské svobody a „alespoň trochu snesitelný způsob života.“ Ocenil zásah policie, který nebyl vůbec snadný, a poděkoval všem dalším složkám záchranného systému. „I naše politická scéna dokázala v těžké chvíli přiměřeně zareagovat,“ podotkl Klaus.

„Nad letošními Vánocemi bude ležet smutný stín. Překonat jej a dnešní neradostnou atmosféru v naší zemi změnit bude pro všechny z nás velkým úkolem do nového roku,“ dodal bývalý prezident.

Upřímnou soustrast rodinám obětí vyjádřil i bývalý prezident Miloš Zeman. „Vyjadřuji upřímnou soustrast rodinám obětí střelce na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a myslím na všechny zraněné, aby se plně uzdravili. Jsem s vámi,“ uvedl na svém facebookovém profilu.

20:00
23. 12. 2023

Vážení čtenáři, náš online přenos tímto končí. Přejeme vám hezký večer a klidné svátky.

19:15
23. 12. 2023

Zatímco se současný prezident Petr Pavel vydal v sobotu na bohoslužbu za oběti teroru, exprezident Miloš Zeman přidal vzkaz na Facebooku.

18:54
23. 12. 2023

„Zvykli jsme si na život v blahobytu,“ řekl kněz Tomáš Halík v rozhovoru pro Českou televizi. „Jsme v dvakrát tak velkém šoku, protože žijeme v zemi, kde to není běžné. A díky bohu za to.“

Zobrazit celý online

Video  Jak zvládat podobné situace, jako byla střelba na univerzitě? V Epicentru odpovídal odborník Vymětal.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa