Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vondrášek: Policie pracuje s verzí, že střelec zabíjel i v Klánovickém lese!

Aktualizováno -
21. prosince 2023
20:37
Autor: simao, ČTK - 
21. prosince 2023
17:45

Střelba na Filozofické fakultě UK v Praze má 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho 10 osob těžce, uvedl policejní prezident Martin Vondrášek. Policie přitom pracuje s verzí, že střelec z filozofické fakulty má na svědomí i muže a novorozence z Klánovického lesa!

  • Střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze si vyžádala více než 14 mrtvých. Počet obětí ve čtvrtek vpodvečer aktualizoval policejní prezident Martin Vondrášek. Blesk má k dispozici také video ze zásahu proti střelci.
  • Střelec je po smrti a utrpěl devastující poranění. Policie pracuje s verzí, že pachatelem je čtyřiadvacetiletý student fakulty z Hostouně.
  • Policie ve čtvrtek večer kolem 21:00 ukončila propátrávání okolí domu v Hostouni na Kladensku.
  • Vondrášek na brífinku v Praze uvedl, že policie dnes po poledni obdržela informaci o tom, že 24letý muž z Hostouně odjel do Prahy s tím, že si chce vzít život. O 25 minut později byl v obci nalezený mrtvý otec tohoto mladíka, studenta FF UK.
  • Policie podle Vondráška pracuje také s verzí, že střelec má na svědomí i muže a kojence z Klánovického lesa. Před šesti dny zatím neznámý pachatel zastřelil v lese otce a jeho teprve dvouměsíční dceru.
  • Kvůli střelbě v Praze se mimořádně sešla i vláda s prezidentem Petrem Pavlem a šéfem BIS Koudelkou.
  • Vláda rozhodla, že 23. prosinec bude dnem státního smutku.

Vraždil i v Klánovickém lese?!

„Velice vážně pracujeme s verzí, která v tuto chvíli je velmi reálná, že útočník z Filozofické fakulty má na svědomí i dvě oběti z konce minulého týdne v Klánovickém lese,“ uvedl na druhé čtvrteční tiskovce policejní prezident Vondrášek při tiskovce před FF UK.

„Osobně jsem mluvil se šéfem pražských kriminalistů. Já jsem přesvědčen, že pražští kriminalisté za ten necelý týden provedli obrovské množství úkon a že nebyl ov silách nikoho do dnešního dne zjistit totožnost toho podezřelého. Pokud jde o Klánovický les, není známa v tuto chvíli absolutně žádná vazba k těm obětem, není známá absolutně žádná vazba k té lokalitě. Já jsem v tuto chvíli přesvědčen, že to byly zcela náhodně vybrané oběti člověkem bez jakékoliv trestní minulosti,“ poznamenal Vondrášek.

V budově FF UK byl obrovský arzenál zbraní a střeliva, řekl policejní prezident. Nebýt rychlého zákroku policie, obětí by bylo násobně více, řekl.

„Já jsem zde záměrně mluvil o verzi, která je z našeho pohledu velmi reálná a souvisí i s tím, co jsme zajistili na místě trestného činu na Kladensku. Já nemůžu uvolňovat v tuto chvíli žádné další detaily. A jediné, co chci zdůraznit, že my opravdu jsme do tohoto útoku, resp. do toho trestného činu na Kladensku neznali totožnost toho útočníka a z informací, které mám, tak jsme ho ani znát nemohli,“ doplnil Vondrášek.

Jak probíhal zásah?

Na první dnešní tiskovce po střelbě Vondrášek popisoval, jak došlo k zásahu na Filozofické fakultě UK v Praze. „Policie ČR obdržela ve 12:20 informaci o tom, že 24letý muž z obce Hostouň měl odjet do hlavního města Prahy s tím, že se svěřil, že si chce vzít svůj vlastní život. Ve 12:45 jsme obdrželi informaci o tom, že v té samé obci byl nalezen mrtvý muž, a my jsme záhy zjistili, že to je otec podezřelého, který se dnes dopustil tohoto hrůzného činu. Zjistili jsme relativně rychle, že je studentem filozofické fakulty, zjistili jsme, že v objektu filozofické fakulty v Celetné ulici má mít ve 14 hodin přednášku. Právě proto jsme bezodkladně přijeli do Celetné ulice do objektu FF UK, kde jsme provedli evakuaci tohoto objektu, kterou jsme ukončili ve 14:22, a prováděli jsme další pátrací úkony po tomto muži,“ uvedl Vondrášek.

„Ve 14:59 jsme obdrželi první informaci o střelbě v budově filozofické fakulty tady na Palachově náměstí. První hlídky byly na místě v řádu jednotek minut, zásahová jednotka zde byla za 12 minut a v 15:20 jsme obdrželi od zasahujících policistů informaci o tom, že na ochozu objektu této školy se nachází bezvládné tělo střelce,“ pokračoval Vondrášek.

„Zásah v tom velkém objektu stále probíhá, probíhají tam pyrotechnické prohlídky,“ upozornil Vondrášek. „Ten člověk se inspiroval obdobnou hrůznou událostí v zahraničí,“ podotkl policejní prezident.

Podle policie nic nenasvědčuje tomu, že střelec měl komplice. Muž spáchal sebevraždu, policie proti němu také použila zbraň.

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) vyjádřil hlubokou soustrast všem příbuzným, známým a přátelům „obětí tohoto bezprecedentně šíleného činu, který ČR ve své historii ještě nikdy nezaznamenala“. „Je to něco, čeho se všichni děsíme, něco, čemu se těžko předchází. Je to člověk, který má nějaké své vlastní problémy a dopustí se potom toho, že ten život, bohužel, kromě toho, že vezme sobě, vezme i jiným,“ poznamenal Rakušan.

„Zásah všech složek Integrovaného záchranného systému v téhle chvíli stále probíhá. Já moc žádám veřejnost, aby v tom komplikovaném vánočním čase respektovala ten vytyčený perimetr, aby se nikdo nepokoušel ho překonat, aby se nikdo nepokoušel získávat nějaké záběry, snímky a podobně z místa této tragédie,“ pokračoval Rakušan.

„V této chvíli neexistuje žádná indicie, že by tento čin měl jakoukoliv spojitost s mezinárodním terorismem,“ vzkázal vicepremiér.

„Je potřeba, abychom komunikovali ty informace, které jsou opravdu zaručené, a naopak eliminovali paniku. Chtěl bych všechny poprosit, aby i jejich život a pohyb na sociálních sítích byl velmi citlivý. Aby nesdíleli jiné informace, než které jsou z oficiálních zdrojů – tzn. od Policie ČR, od ministerstva vnitra. Objevují se různé nepravdy a spekulace, které mohou té policejní práci v téhle chvíli jenom uškodit. A nějaké atmosféře strachu ve společnosti bohužel jenom přispět,“ apeloval Rakušan.

Policie nemá žádnou indicii, že by hrozilo nějaké další nebezpečí, nemůže ale vyloučit riziko spojené s předměty, které mohly být zanechány ve škole. „V místě na Kladensku prověřujeme i zařízení, které připomíná nástražný výbušný systém,“ dodal Vondrášek.

20:00
23. 12. 2023

Vážení čtenáři, náš online přenos tímto končí. Přejeme vám hezký večer a klidné svátky.

19:15
23. 12. 2023

Zatímco se současný prezident Petr Pavel vydal v sobotu na bohoslužbu za oběti teroru, exprezident Miloš Zeman přidal vzkaz na Facebooku.

18:54
23. 12. 2023

„Zvykli jsme si na život v blahobytu,“ řekl kněz Tomáš Halík v rozhovoru pro Českou televizi. „Jsme v dvakrát tak velkém šoku, protože žijeme v zemi, kde to není běžné. A díky bohu za to.“

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa