Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Masový vrah (†24) zaútočil na Filozofické fakultě: Z ochozu střílel do lidí na ulici! V Hostouni zabil svého otce

Aktualizováno -
22. prosince 2023
12:54
Autor: chal, ČTK, pma - 
21. prosince 2023
16:55

Ve čtvrtek odpoledne zaútočil mladý muž (†24) v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Jeho útok si vyžádal 25 zraněných, 14 obětí a útočník nakonec sám zbraň během zásahu policie obrátil proti sobě. Policejní ředitel Martin Vondrášek ve čtvrtek také oznámil, že policisté našli v Hostouni, odkud mladík tiskové konferenci sdělila, že je masový vrah podezřelým i z páteční vraždy v Klánovicích, kdy dosud neznámý muž a jeho dcerka přišli po střelbě o život. 

Podle svědectví z místa útok začal ve čtvrtém patře budovy Filozofické fakulty UK. Svědci na místě střelce popsali jako mladého muže. Sociálními sítěmi se krátce po útoku začaly šířit informace o identitě masového vraha. Podle fotografií, které svědci na místě pořídili, měl na sobě útočník tmavé oblečení a z ochozu střílel z dlouhé zbraně s optickým zaměřovačem.

Podle šéfa pražské policie Petra Matějčka si zbraně pachatel přivezl městkou hromadnou dopravou. Na místě činu Matějček viděl odložené plné zásobníky střeliva. Je přesvědčený o tom, že kdyby policie přijela později a včas nezahnala střelce do kouta, mohlo být krveprolití ještě mnohem větší. 

Střelec měl podle policie povolení celkem na osm zbraní, dvě z nich byly dlouhé zbraně. Kolik jich pronesl na půdu školy policie nesdělila. 

Video  V budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na Palachově náměstí došlo ke střelbě. Na místě jsou zranění i mrtví. (21. prosinec 2023)  - Aktu.cz, Blesk.cz
Video se připravuje ...

Lidé, kteří se v době tragédie nacházeli v budově, popsali, že útok začal ve čtvrtém patře a probíhal vevnitř i na venkovním ochozu, kam se střelec přemístil.

Policejní ředitel Martin Vondrášek ve čtvrtek krátce před šestou hodinou na tiskovém brífinku uvedl, že útočníkem byl 24letý muž z Kladenska. „Policie ČR obdržela ve 12:20 informaci, že 24letý muž měl odjet do Prahy s tím, že si chce vzít život. Ve 12:45 jsme obdrželi informaci, že v té samé obci byl nalezen mrtvý muž, otec podezřelého,“ uvedl Vondrášek s tím, že policisté brzy zjistili, že je podezřelý studentem Filozofické fakulty a v objektu Filozofické fakulty v Celetné ulici měl mít ve 14 hodin přednášku.

Policisté vyrazili na místo a okamžitě začali po podezřelém pátrat. „Ve 14:59 jsme obdrželi první informaci o střelbě v budově Filozofické fakulty tady na Palachově náměstí. První hlídky byly na místě v řádu jednotek minut, zásahová jednotka zde byla za 12 minut a v 15:20 jsme obdrželi od zasahujících policistů informaci o tom, že na ochozu objektu této školy se nachází bezvládné tělo střelce,“ uvedl policejní prezident Martin Vondrášek při tiskovce před FF UK. Odpoledne policie vyhlásila pátrání po 24letém Davidovi K. z Houstouně na Kladensku. Ten je podle všeho právě střelcem. 

Měl přitom pověst podivína. „Byl to introvertní typ, zvláštní asi jako každý jiný nerd. Potkával jsem ho většinou jen, když chodil vyhodit zeleň ze zahrady. Rodina působila jako normální. Před x lety jsme k nim jezdili. Jeho táta kdysi dělal šéfa mému a byli to přátelé i mimo práci včetně jeho manželky,“ uvedl pro Blesk Zprávy obyvatel Hostouně.

Útok sledoval i Petr Nedoma, šéf Galerie Rudolfinum, která se nachází přes ulici vedle budovy Filozofické fakulty. „Viděl jsem na ochozu stát mladého člověka, který měl v rukou zbraň. Střílel opakovaně s určitými prodlevami, z nějaké zbraně, k Mánesovu mostu. Pak vystřelil, dal ruce nahoru a zbraň hodil na vozovku. Pak se začali objevovat, patrně, policisté na tom ochozu.“ Střelec poté zřejmě spáchal sebevraždu střelbou z brokovnice. 

Podle ředitele pražské policie Petra Matějčeka poslední indicie naprosto směřují k tomu, že se jedná o totožného pachatele jako u dvojnásobné vraždy v Klánovickém lese před týdnem. V současné chvíli se podle policie čeká na výsledky balistických testů.

Šéf pražské mordparty Aleš Strach míní, že pravděpodobný vrah neměl k činům jeden konkrétní důvod. Předpokládá kombinaci více motivů. Podle Stracha chybělo pár dní, aby se další tragédii zabránilo.

„Je mi líto toho, co se stalo, je mi líto toho ,co teď prožívají pozůstalí, ale jsem přesvědčený, že jsme udělali maximum pro to, abychom tomu předešli,“ dodal Strach.

Video  Střelba na fakultě v Praze  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

20:00
23. 12. 2023

Vážení čtenáři, náš online přenos tímto končí. Přejeme vám hezký večer a klidné svátky.

19:15
23. 12. 2023

Zatímco se současný prezident Petr Pavel vydal v sobotu na bohoslužbu za oběti teroru, exprezident Miloš Zeman přidal vzkaz na Facebooku.

18:54
23. 12. 2023

„Zvykli jsme si na život v blahobytu,“ řekl kněz Tomáš Halík v rozhovoru pro Českou televizi. „Jsme v dvakrát tak velkém šoku, protože žijeme v zemi, kde to není běžné. A díky bohu za to.“

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání