Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Vysokoškolské odbory vyhlásily hodinovou výstražnou stávku. Proběhne 17. října

Autor: ČTK - 
6. října 2023
20:39

Vysokoškolský odborový svaz (VOS) vyhlásil na úterý 17. října celostátní hodinovou výstražnou stávku, která se bude konat od 14:00 do 15:00. Cílem stávky je prosazení požadavku na navýšení částky určené na financování vysokého školství v Česku v rozpočtu ministerstva školství (MŠMT). Odboráři to dnes uvedli na svém webu. 

Akademici z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci (FF UP) a některých fakult Univerzity Karlovy (UK) - filozofické, evangelické teologické a humanitních studií - však budou stávkovat celý den, řekli dnes ČTK zástupci iniciativy Hodina pravdy, která sdružuje vyučující a studenty humanitních a společenských oborů. Na dalších fakultách v českých univerzitních městech podle nich zatím vznikají stávkové výbory.

„Výbor Vysokoškolského odborového svazu vyhlašuje celostátní hodinovou výstražnou stávku za účelem prosazení požadavku na navýšení částky určené na financování vysokého školství v ČR včetně mezd zaměstnanců vysokých škol v rámci rozpočtu MŠMT. Výbor Vysokoškolského odborového svazu vyzývá všechny pracovníky vysokých škol, aby se do stávky zapojili,“ stojí na webu odborové organizace.

Kvůli nízkým výdělkům akademici v některých městech protestovali už na jaře. V uskupení Hodina pravdy je zapojeno 13 fakult z devíti univerzit v Česku, z toho osm je filozofických fakult. V březnu se protestů zúčastnily nižší tisíce lidí.

„Na FF UP a Filozofické fakultě UK (FF UK) , Evangelické teologické fakultě UK a na Fakultě humanitních studií UK se bude konat celodenní stávka,“ řekl ČTK za iniciativu Hodina pravdy akademik z FF UK Ondřej Švec. Předpokládáme, že hodinová stávka vyhlášená Vysokoškolským odborovým svazem bude reflektována i na dalších univerzitách, dodal.

Stávku podpořila rovněž odborová rada UK. „Koordinační odborová rada (...) vyzývá zaměstnance všech fakult a organizačních složek UK, aby se k této stávce připojili,“ usnesli se dnes její členové. Zda bude mít stávka podporu i od vedení univerzit, dnes rektor UP Martin Procházka a rektorka UK Milena Králíčková na dotaz ČTK nedokázali odpovědět. Uvedli, že se o tom, jak se ke stávce vedení univerzit postaví, rozhodne v příštím týdnu po jednání jejich kolegia rektorů. „Musím se poradit ještě se svými kolegy, ale předpokládám, že ve vedení minimálně vyjádříme pochopení,“ sdělila ČTK Králíčková.

Rozpočet školství na rok 2024 má činit téměř 269 miliard korun. Rozpočet pro vysoké školství je v roce 2024 stejný jako v tomto roce. Na vzdělávání na veřejných VŠ je letos určeno 30,9 miliardy Kč. Podle členů iniciativy Hodina pravdy představuje zachování výše rozpočtu pro VŠ ve stávající výši pokračování dlouhodobého podfinancování univerzit.

Akademici proto požadují po vládě „adekvátní financování vysokého školství ve státním rozpočtu na rok 2024 tak, aby mohly univerzity zajistit důstojné mzdové a pracovní podmínky pro všechny své zaměstnance“ a přijetí střednědobého výhledu růstu výdajů na VŠ vůči HDP na úroveň průměru zemí OECD. Podle dat Eurostatu odpovídají veřejné výdaje na terciární vzdělávání v Česku 0,86 procenta HDP, zatímco průměr zemí EU je 1,27 procenta HDP.

Video  Proč chybí místo ve školách? Náměstkyně ministra a radní o palčivém problému pro děti i rodiče  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

9876543 ( 7. října 2023 13:32 )

Vysokoškoláci by si konečně měli platit svá studia. Až skončí se studií, mají naprosto odlišné platy, od ostatních..Určitě ale zavést školné pro humanitní studie, pro komedianty a ostatní z branže..Rádi říkají, že mají vystudovanou VŠ.. No prosím, pokud to tak je, tak jím určitě napálit školné..V Praze je 106 divadel, a všechny jsou magistrátem dotovaný..Hnus na hnus.Množí se tito strašně, že nás to jednou požere.

jajas ( 7. října 2023 07:11 )

Dnes jde o platy všem.....

dr.x.crement ( 7. října 2023 06:02 )

Hlavně by se měla provést revize o nutném počtu odučených hodin,o zbytečných oborech,o zbytečných předmětech; o přetěžování studentů a učitelů.
Dobře vím,že se uči 50% zbyteností!Návrat k pragmatičnosti je naprosto nezbytný.

krapotkin ( 7. října 2023 01:21 )

Ono se pozná, že stávkují ? Jde jim stejně jen o platy. Když mají málo, tak ať zavedou školné - běžné všude na západě, našemu vzoru. Studen si pjčí a po skončení školy vše splácí a nemůže tudíž odejít a rejžovat za hranicemi.

Jiří Zvěřina ( 6. října 2023 22:29 )

Překvapuje mne, že ostatní učitelé jsou v klidu... Žádné splněné sliby, neustálé zhoršování podmínek výuky...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa