Sérii knih o české historii začal psát v roce 1979. Když se Toulky poprvé jako příloha Mladého světa objevily, okamžitě si získaly čtenáře. Jednou z posledních větších prací bylo pro Hořejše dopsání pamětí Karla Gotta (†80) Má cesta za štěstím, které vyšly rok po Slavíkově smrti. S Hořejšem se na dokončení knihy domluvil sám zpěvák ještě před svým skonem v říjnu 2019.

Hořejš se narodil v roce 1938 v Bratislavě, vystudoval Filozofickou fakultu UK a po krátkém působení v Československém rozhlase pracoval asi deset let jako nakladatelský redaktor v Albatrosu. V roce 1972 dostal Hořejš z nakladatelství výpověď pro neschvalování okupace ze srpna 1968. Pod pseudonymem Hora psal například sloupky Péťa Vařič či Péťa Rodič pro časopis Mladý svět. V 80. letech pracoval jako čerpač ve Vodních zdrojích.

Po roce 1989 se Hořejš krátce vrátil do Albatrosu jako ředitel, ale později už se věnoval pouze práci novináře a spisovatele. Podílel se také na zrodu, koncepci a scénářích soutěžního seriálu České televize O poklad Anežky České a v roce 1991 se stal spoluzakladatelem Nadace Pangea.

Video
Video se připravuje ...

„Na život!“ připíjí si Karel Gott v ukázce z filmu Karel. Bontonfilm

Fotogalerie
12 fotografií