Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Na změnu u přihlášek na střední školy kývla vláda: Nově mají být tři místo dvou. A elektronicky

Autor: ČTK - 
4. října 2023
15:11

Zájemci o studium na střední škole asi budou mít možnost podávat tři přihlášky místo dvou. V rámci novely školského zákona dnes úpravu podpořila vláda, řekl po jednání novinářům premiér Petr Fiala (ODS). Úpravu připravenou ministerstvem školství předložili poslanci ze všech sedmi frakcí ve Sněmovně kvůli urychlení legislativního procesu. Podle novely budou moci žadatelé v přihlášce stanovit prioritní školy podle toho, kde by chtěli studovat nejvíc. Úspěšní žadatelé budou díky digitalizaci přijímacího řízení umístěni s ohledem na preferovanou školu a výsledky. Změna má urychlit obsazování středních škol.

Ministerstvo slibovalo novelu předložit do konce září, nakonec ji předložili poslanci kvůli zrychlení legislativního procesu. „Je to jediný způsob, jak termínově zvládnout již příští přijímací řízení,“ vysvětlil ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Poslanci žádají o přijetí novely Sněmovnou už v prvním kole projednávání. Nejbližší schůze dolní parlamentní komory začíná příští týden. Fiala uvedl, že novela zásadně zjednoduší a zpřehlední přijímací proces pro žáky, rodiče i samotné školy.

Zdlouhavý proces se má zkrátit

Zavedení digitalizované formy přijímacího řízení na střední školy si stanovil Bek jako cíl při květnovém nástupu do funkce. Reagoval tak na komplikace, které letos způsobily dosavadní systém přijímacího řízení a zároveň zvýšený počet žadatelů o studium.

Podle kritiků je dosavadní proces přijímacího řízení zdlouhavý, nepřehledný a způsobuje nejistotu těm, kteří jsou přijímáni až po náhradním termínu a na odvolání. Na potřebě změny přijímacího řízení se shodují politici i odborníci.

Česko nevzkvétá: Tady je podnikatelský plán! Propojte firmy se školami a uhlí (ještě) nezavrhujte

Nyní mohou žáci na vybrané střední školy posílat dvě přihlášky v papírové podobě. Přijetí na školu musí potvrdit odevzdáním zápisového lístku do deseti pracovních dnů. Po oznámení výsledků prvního kola přijímacího řízení se mohou neúspěšní uchazeči odvolávat a hlásit se do dalších kol přijímacích zkoušek. Ta vypisují střední školy, které po prvním kole nenaplnily své kapacity.

Novela má zrušit podávání zápisových lístků, protože nově mají být uchazeči automaticky přijati do zvolené školy podle svých preferencí a zároveň výsledků v přijímacím řízení. „Toto rozřazení proběhne společně pro řádný i náhradní termín zkoušek. Tak se eliminuje období nejistoty uchazečů, jejich zákonných zástupců, ale i přijímajících škol, kdy nebylo zřejmé, zda uchazeči byli přijati či přijatí budou, zda na školu nastoupí či nikoli,“ stojí ve zdůvodnění novely.

Nový systém za 4 až 6 milionů Kč

Informační systém elektronické přihlášky má do konce roku připravit Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat). Podle poslanců to má stát čtyři až šest milionů korun a provoz do 1,5 milionu korun ročně.

Cermat, který je příspěvkovou organizací ministerstva školství, v červenci odhadoval, že by vytvoření a provoz nového programu měly stát 12 milionů korun s DPH. Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí koncem srpna bez dalších podrobností uvedl, že do tendru o zakázku se přihlásilo šest firem.

Video  Šéf Pedagogické komory: Vláda hodlá šetřit na dětech, je třeba se ozvat. Učitelé jsou připraveni stávkovat.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

jajas ( 4. října 2023 16:20 )

To zase něco nového vymysleli! Když já se přihlašoval na střední, tak jsem měl dvě na střední školu a jednu na nějaké učiliště na učební obor. Všechno už tady bylo a najednou zase objevili Ameriku!? To je fak síla, ty jejich "objevy"!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa