Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Piráti hlasují o výzvě k odvolání Blažka. Sami zpanštěli a zabydleli se v křeslech, míní politolog

Autor: simao, ČTK - 
15. září 2023
11:39

Piráti dnes zahajují hlasování o výzvě, aby poslanci a ministři strany navrhli okamžité odvolání ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) z čela ministerstva. Hlasovat budou on-line do pondělí 18. září. Podnětem k hlasování bylo Blažkovo srpnové setkání s lobbistou a bývalým Zemanovým poradcem Martinem Nejedlým. Podle politologa Lukáše Jelínka se však vedení Pirátů snaží celé hlasování bagatelizovat, případně zamést pod koberec. Jediným zvratem by bylo hlasování o odchodu z vlády, ale k tomu se Piráti nechystají, míní Jelínek. Piráti se totiž zabydleli ve svých křeslech, řekl v ČT.

Piráti jsou nejmenší stranou ve vládě a Sněmovně. Ze dvou stovek poslaneckých mandátů mají čtyři. Ve vládě, která má 18 členů, mají tři místa včetně místopředsednického.

Už v druhé polovině června se Piráti v on-line hlasování usnesli, že Blažek ve funkci ministra spravedlnosti ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát i plnění cílů programového prohlášení vlády.

Usnesení tehdy reagovalo na možný střet zájmů Blažka ve vztahu k vyšetřování bytové kauzy v Brně a některé jeho kontroverzní kroky, o kterých informovaly protikorupční organizace. Premiér Petr Fiala (ODS) následně situaci probral s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem a Blažka podpořil.

Ve druhé polovině srpna pak informoval server Seznam Zprávy o několikahodinovém setkání Blažka s Nejedlým v restauraci v Praze. Ministr na sociální síti popsal setkání jako náhodné.

Blažek: Zakecal jsem se v restauraci

Blažek tvrdil, že se v restauraci jen schovával před bouřkou. Po kritice koaličních partnerů i výzvách k odstoupení musel Blažek okolnosti setkání vysvětlovat na koaličním jednání. I v tomto případě se premiér postavil za svého spolustraníka. Podle Fialy odpověděl Blažek na otázky, které mu účastníci jednání pokládali. Před jednáním koaličních špiček Fiala řekl, že Blažek dostal od vedení ODS „žlutou kartu“ a ví, co toto varování ve sportovní terminologii pro něj znamená.

„Stalo se bohužel to, že se Pavel Blažek jako bohužel tak často zakecal v restauraci. To vám potvrdí spousta lidí a to tak prostě bývá. Ano, byla to chyba, že jsem nedocenil, jak tohle může vypadat a jaké spekulace to může vyvolat,“ uvedl ministr pro Interview ČT24.

Politolog: Zvratem by bylo jen hlasování o vystoupení z vlády

Politolog Lukáš Jelínek v ČT dnes uvedl, že „nic se podle mě nezmění, protože i když by pirátské špičky takové odvolání navrhly, tak samozřejmě ODS a premiér Fiala nejsou nuceni takovému požadavku vyhovět“.

Blažek je přitom typem politika, proti kterým v minulosti Piráti startovali s heslem Pusťte nás na ně a malovali je na svůj volební autobus, míní Jelínek.

„Jediný zásadní zvrat by se odehrál, kdyby příští pirátské hlasování proběhlo o možném vystoupení Pirátů z koalice a z vlády, ale k tomu je ta cesta ještě poměrně daleká a my vidíme, jak vedení Pirátské strany se snaží tu situaci uklidnit a nějakým způsobem třeba také bagatelizovat tím, že Piráti jsou ve vládě ne kvůli ODS nebo Pavlu Blažkovi, ale kvůli svému programu, že svůj program realizují a že jim jako jediné vládní straně rostou preference, takže nemají důvod odcházet,“ poznamenal Jelínek.

Podle něj navíc vedení Pirátů „tak trošku zpanštělo a zabydlelo se jak v těch ministerských, tak i poslaneckých křeslech“. „Pirátské vedení tady v tomhletom odpovídá velmi alibisticky, na druhou stranu rozumím tomu, že si asi uvědomuje, že nemá příliš velký manévrovací prostor. Holt Piráti přistoupili na to, co už slýcháme dlouho let, a od tradičních politických stran, že to jediné, kde se dá něco prosadit, je vláda a z opozičních lavic by takto úspěšní nebyli. A proto se rozhodli se svými 4 poslanci a 3 ministry součástí koalice zůstat. Toto podle mě je snaha pirátského vedení situaci bagatelizovat, případně zamést pod koberec,“ upozornil Jelínek v České televizi.

Podle politologa zbytek koalice Piráty ve vládě nepotřebuje, „a dokonce existuje určitá část, určitý proud především v ODS, který si tam ani Piráty nepřeje“. „Vláda by klidně mohla pokračovat dál a prosazovat svoji politiku ve Sněmovně i bez Pirátů,“ dodal Jelínek.

Video  Hráči: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek o novém trestním řádu i o milostech udělovaných prezidentem  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 16. září 2023 22:55 )

Ano, Blažek je úplně někde jinde!!
Neskrývá to.
Piráti se jen ztrapňují.

stoura ( 16. září 2023 05:19 )

Pirátský vedoucí by potřeboval chytit za tu hrůzu co má na té kebuli a přitáhnout ho na nábřeží a tam do něj malinko kopnout!!!

9876543 ( 15. září 2023 20:18 )

Jen čirý idiot, bude diktovat kdo s kým se smí bavit..Jo zpanštělá vyhulená pakáž, před volbami žvatlali o korupci..a dnes jsou s nimi kamarádi.Kdo tohle za blbce mohl volit.

jajas ( 15. září 2023 12:51 )

Nějak nechápu, když si Piráti (třeba) odhlasují odvolání Blažka...co se pak stane? Těch pár "pirátských pikolíků" ve sněmovně Blažkovo odvolání nijak neovlivní. Asi hoši zapomněli, že je vláda v podstatě při hlasování o čemkoliv nepotřebuje....

Jirik-ta ( 15. září 2023 11:56 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa