Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Piráti šijí do ministra Blažka, ohrožuje dle nich důvěru ve spravedlnost. Bartoš půjde za Fialou

Aktualizováno -
19. června 2023
21:28
Autor: ČTK - 
19. června 2023
20:58

Piráti se v on-line hlasování usnesli, že Pavel Blažek (ODS) ve funkci ministra spravedlnosti ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát i plnění cílů programového prohlášení vlády. Usnesení reaguje na možný střet zájmů ministra spravedlnosti ve vztahu k prošetřování bytové kauzy v Brně a některé jeho kontroverzní kroky, o kterých v posledních měsících informovaly protikorupční organizace, sdělila ČTK mluvčí Pirátů Veronika Šmídová. O možných variantách postupu hlasovalo 514 členů Pirátů, pro přijetí usnesení se vyslovilo 369 z nich. Blažek upozornil, že nedůvěru mu tak on-line vyjádřila méně než třetina Pirátů s právem hlasovat. Zdůraznil naopak podporu své brněnské ODS. Předseda Pirátů Ivan Bartoš chce výsledek hlasování prodiskutovat s premiérem Petrem Fialou (ODS).

„Z celkem 1177 členů Pirátské strany mi jich elektronicky vzkázalo nedůvěru 369, méně než třetina. A dnes večer mne ve funkci podpořilo 129 osobně přítomných delegátů brněnského sněmu ODS zastupujících 898 zdejších členů. A oni, na rozdíl od celorepublikově hlasujících Pirátů, v Brně žijí. Nerozhodovali se tak na základě smyšlenek a dohadů v médiích či na sítích, ale s reálnou znalostí prostředí a také, a to je důležité, až poté, co mi dali možnost sdělit jim bezprostředně má stanoviska,“ uvedl Blažek na twitteru.

Bartoš v tiskové zprávě připomenul, že o svých výhradách Piráti jednali s Blažkem na klubu.

„Bylo sjednáno, že se do budoucna už nikdy nebudou opakovat případy, kdy šly na státní zástupce dopisy od poslanců přes ministra, které mohly budit dojem politického tlaku,“ uvedl. Ve veřejném prostoru podle něj ale stále přetrvávají některé pochybnosti k brněnské kauze.

Piráti tak podle něj potvrdili, jak vnímají situaci okolo Blažka lidé, kteří politiku sledují. „Jsem připraven v rámci možností, které jako Piráti máme, napomoci k řešení situace. O což jsme se jako poslanecký klub ostatně zasazovali také v minulosti. Primárně to však leží na panu premiérovi a ODS, která má daný resort i personálie v gesci a garantuje jejich fungování. Závěry z jednání Pirátů bych chtěl prodiskutovat s premiérem Petrem Fialou, ostatně se na mě s tímto obrátily i významné protikorupční organizace,“ uvedl.

Hlasování všech členů Pirátů iniciovala na stranickém fóru europoslankyně Markéta Gregorová, podle ministra spravedlnosti ji k tomu vedla snaha o zviditelnění se.

Gregorová Blažkovi vyčítá některé medializované případy, proti kterým by se podle ní měli Piráti jako protikorupční strana vymezit. V důvodové zprávě ke svému původnímu podnětu zmínila například opakované Blažkovy dotazy na informace z tzv. živých kauz, což podle ní způsobuje, že se dostává do střetu zájmů.

Připomněla také nedávnou zprávu serveru Seznam Zprávy, podle níž Blažek v minulosti získal část utajeného policejního spisu ke kauze, v níž byli stíháni jeho spolustraníci. Podle státní zástupkyně tento únik narušil vyšetřování, doplnil server. Blažkovy postoje podle europoslankyně zároveň ohrožují závazky kabinetu vyplývající z programového prohlášení.

Blažek v pátek uvedl, že Gregorové nabídl otevřenou debatu, ale neměla čas. Anketa je tak „o něm bez něj“, napsal na twitteru. Premiér Petr Fiala (ODS) nedávno uvedl, že není nutné se obávat rozepří v koalici. Žádné zneužití pravomocí ze strany Blažka nevidí.

Video  Hráči: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek o novém trestním řádu i o milostech udělovaných prezidentem  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

st.rec ( 20. června 2023 13:34 )

To teda ohrožuje,už kdysi měl aférky s obrovskými útratami z rozpočtu ministerstva a řešil 3,14čoviny. Na youtube.com si může každý najít jak důvěryhodná je naše spravedlnost. Sbírka se jmenuje justiční nepravosti.

Levsalonu ( 19. června 2023 22:55 )

Blažek je šedá eminence a Rasputin v jednom. Fiala je slabý premiér, že dovolí mít takový hnůj ve své vládě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa