Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kontroly na hranicích se Slovenskem budou nejméně 10 dní, potvrdila vláda. Fiala sepsul Babiše

Aktualizováno -
4. října 2023
14:47
Autor: ČTK, simao - 
4. října 2023
07:10

Namátkové kontroly na hranici se Slovenskem budou trvat nejméně deset dnů, potvrdila vláda. Premiér Petr Fiala (ODS) na tiskovce po jednání vlády opatření hájil. „To opatření funguje. Ukazuje se to už od dnešního rána, kdy došlo k zachycení několika desítek nelegálních migrantů,“ vzkázal Fiala a odmítl údajné dezinformace šířené šéfem ANO Andrejem Babišem. Co dalšího vláda řešila?

  • Namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem budou trvat minimálně po dobu 10 dnů, potvrdila dnes vláda.
  • Kontroly tak budou do půlnoci 13 října, znovu prodloužit by je musela opět svým rozhodnutím vláda.
  • Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se už dnes ukázalo, že opatření funguje.
  • Prioritou obranné strategie je kvůli rostoucí agresivitě Ruska příprava na obrannou válku, klíčové je členství v NATO. Dokument dnes schválila vláda.
  • Zájemci o studium na střední škole asi dostanou možnost podat tři přihlášky místo dvou. Návrh MŠMT předložený poslanci všech stran podpořila vláda.
  • Vláda nečeká změnu plánu na škrtání dotací. Snížení státních plateb za obnovitelné zdroje podle Fialy nebude mít hlavní vliv na ceny elektřiny.

Česká a polská vláda oznámily rozhodnutí o dočasném zavedení kontrol na hranicích se Slovenskem v úterý. Kontroly začaly o půlnoci, budou namátkové a po celé délce hranice. Česko počítá se zapojením zhruba 130 policistů.

„Počty nelegálních migrantů do EU rostou, znovu se oživují některé trasy, kterými lidé proudí i do střední Evropy,“ poznamenal na tiskovce Fiala. „Je potřeba dělat aktivní a preventivní kroky proto, abychom zabránili pašeráckým cestám, abychom zabránili obchodníků s lidským neštěstím uskutečňovat jejich obchody, ale také abychom chránili bezpečnost českým občanům. Abychom předešli zhoršení situace, tak nečekáme, ale děláme kroky, které jsou potřeba,“ řekl Fiala.

Kontroly na hranicích se Slovenskem nedělá Česko izolovaně, poznamenal premiér, ale v koordinaci s Polskem a dalšími zeměmi. „To opatření funguje. Ukazuje se to už od dnešního rána, kdy došlo k zachycení několika desítek nelegálních migrantů,“ dodal Fiala.

„To, co se teď děje s posilováním nelegální migrace, není důsledkem migračního paktu, jak tady naprosto nekompetentně, nebo dezinformujícím způsobem tvrdí předseda hnutí ANO Andrej Babiš, ale je to právě proto, že nemáme něco jako migrační pakt, nebo jinou účinnou evropskou politiku, která by chránila vnější hranice, bránila nelegální migraci, zlepšila návratovou politiku, pracovala se třetími zeměmi, odkud ty problémy vznikají,“ upozornil Fiala.

„To všechno, o čem se léta mluví, v Evropě v dostatečné míře nemáme, není na tom shoda a proto potom musíme dělat opatření, která jsou vlastně proti duchu evropské spolupráce a nejsou v zájmu zemí, které jsou otevřené a jsou uprostřed Evropy, jako je ČR. Kdybychom je nemuseli dělat, tak je neděláme, ale musíme je dělat kvůli bezpečnosti a kvůli tomu, abychom růstu nelegální migrace zabránili,“ dodal Fiala.

Rakušan: ČR by to nezavedla, pokud by to nezačalo Polsko

„ČR jako taková by v téhle chvíli nepřistupovala ke znovuzavedení kontrol na slovensko-české hranici v případě, kdyby k nim nepřistoupilo Polsko. Nicméně v případě, kdy dominantní migrační proudy jdou právě přes Polsko, tak ve chvíli, kdy tam vznikne přirozená bariéra v podobě hraničních kontrol, tak v té chvíli bychom efekt viděli druhý den. Druhý den bychom měli nárůst migrantů proudících přes naše území bez kontrol na slovensko-české hranici v řádech stovek nahoru,“ varoval vicepremiér Vít Rakušan (STAN).

„Je to preventivní opatření, které má chránit občany ČR a jejich bezpečnost. Nejsou to neprodyšně uzavřené hranice, byt jsou kontroly po celé délce státní hranice. Jedná se namátkové kontroly, kdy policisté velmi profesionálně vytipovávají riziková vozidla a nekontrolují rozhodně každého, kdo tuto hranici přechází,“ dodal Rakušan.

Video  Fiala: Schválili jsme odpovědný rozpočet na rok 2024. Přidáváme učitelům, priorita je obrana země  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

RASPUTIN ( 4. října 2023 15:47 )

Vyzbrojit je a poslat na Ukrajinu bojovat prti našemu aktuálnímu nepříteli

e.lesanova ( 4. října 2023 15:02 )

Jak u blbejch na dvorku...proč nezajistit vnější hranice, že? Protože převaděčský byznys stále kvete ?? Tyhle opičárny uvnitř nemají žádný efekt, pokud nemáme KAM okamžitě nelegální migranty vysídlit a jakým způsobem vrátit. Pokud chtějí do Německa, je zbytečné je vůbec zadržovat, může se jim rovnou udělat volný koridor, pokud politici EU nejsou schopni řešit jádro pudla...maximální tresty za převaděčstí a podporu tohoto špinavého kšeftu, ve kterém je zainteresováno mnoho politiků

stoura ( 4. října 2023 12:33 )

No výborně, tak nás K uliočko s Fialovým zatáhnou ale opravdu do sr..ek!!

nadčasový MP ( 4. října 2023 11:32 )

Tzv. spojenec je, jak se říká, na huntě a potřebuje pomoci. Tak mu pomožme tím, že od něj nakoupíme, co jen zvládneme. A všichni! Měli bychom rychle uspořádat finanční sbírky, ty nám jdou dobře. Nebo nám spojenec naplánuje (u nás) válku, až se z toho.... opupínkujeme.

jajas ( 4. října 2023 07:41 )

".......dokument má za hlavní úkol české obranné politiky označit všestrannou přípravu na dlouhotrvající obrannou válku vysoké intenzity s technologicky vyspělým protivníkem vybaveným jadernými zbraněmi." No tak to "hovoří za vše".....válka je za dveřimi....tak snad nás pětokolka "nákupy zbraní" ochrání! To, že bychom se sami ani tak neubránili je jasné , proto máme spojence....takže to "obranu" bychom neměli přehánět ale snažit se více starat o lidi....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa