„Zanechal výraznou a nezapomenutelnou stopu,“ napsal ve smutečním oznámení Zlín film festival, zprávu vydal také výkonný ředitel ČT:D Petr Koliha. „Byl to skromný a neokázalý člověk, který toho o českém filmu věděl neuvěřitelně mnoho,“ dodal dramaturg Jaroslav Sedláček.

„Naposledy jsme se potkali loni na pohřbu Josefa Abrháma, tedy ve chvíli, kdy chuť na nějaké dlouhé povídání věru nebyla. Dnes se k tomu sluší dodat – bohužel. Přiznám se, že jsem se těšil a zároveň i trochu bál, až mu pošlu k přečtení scénář o jeho milovaném Hugo Haasovi, který chystáme. Už si ho nikdy nepřečte, což mě mrzí mj. i proto, že jeho zpětná vazba by byla mimořádně cenná a detailní. O to větší tlak teď na mně leží, abychom ten film nepodělali,“ uvedl.

 

Taussig se narodil 2. července 1949 v Olomouci, kde po maturitě také absolvoval Filozofickou fakultu Univerzity Palackého. Po roce 1989 v této instituci mimo jiné přednášel. Řadu let se podílel na tvorbě několika televizních pořadů České televize, z nichž nejvýznamnější je patrně cyklus Úsměvy českého filmu.

V posledních letech často vystupoval ve funkci filmového historika v cyklu Příběhy slavných, kde rozkrývá osudy a umělecké kariéry významných hereckých osobností minulého století. Méně známým faktem zůstává Taussigovo autorství námětu k oscarovému filmu Kojla (1996) Jana Svěráka, kde se také mihl na několik minut v epizodní figurce klenotníka.

Fotogalerie
1 fotografie