„Rekonstrukce budov v Opletalově ulici představuje pro FF UK zásadní investiční akci, na niž se připravuje již čtvrté vedení fakulty. Úspěšná rekonstrukce zkvalitní zázemí pro studující a zaměstnance nejen těch kateder a ústavů a studijních programů, jež budou sídlit v rekonstruovaných objektech, ale díky otevřené nabídce studijních prostor, knihovních služeb a konferenčních prostor bude přínosem pro všechny studující a zaměstnance FF UK,“ uvedla děkanka fakulty Eva Lehečková.

Práce za půl miliardy

Rekonstrukce obou domů byla podle představitelů fakulty navržena s ohledem na jejich harmonické začlenění do okolní zástavby. Původní okna, dveře a dřevěné obklady budou zachované nebo repasované, případně budou nahrazené kopiemi. Stavebníci dostaví pavlač a dvoranu u knihovny, nově budovy spojí lávky a počítá se i dostavbou věže výtahu a vznikem bufetu na zrekonstruovaném dvorku.

Oprava a dostavba objektů na adresách Opletalova 47 a Opletalova 49 by měla podle zástupců fakulty stát 574 470 331 korun. Z rozpočtu fakulty je na stavební práce určeno 86,17 milionu korun, dalších 488,3 milionu korun je dotace od ministerstva školství. Obě budovy se nacházejí na chráněném území Pražské památkové rezervace. Dům na adrese Opletalova 47 nese architektonické prvky funkcionalismu z 30. let 20. století, dům s číslem popisným 49 je navíc kulturní památkou.

Knihovna Jana Opletala

Vznikne také Knihovna Jana Opletala, která bude určena studentům i odborné veřejnosti. Mimo jiné bude mít vyhrazený prostor pro studium vzácných tisků. Projekt úpravy budov počítá s novým interiérovým vybavením a IT a audiovizuální technikou. „Díky tomu bude FF UK schopná poskytnout moderní a efektivní zázemí pro několik svých kateder a ústavů, včetně katedry sinologie, katedry Blízkého východu, Ústavu asijských studií, Ústavu starého Předního východu nebo Ústavu pro klasickou archeologii,“ informovala Zelenková Semecká.

675 let existence

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy vznikla jako fakulta svobodných umění díky zakládací listině Karla IV. ze dne 7. dubna 1348. Nyní fakulta zajišťuje výuku téměř 200 humanitních programů, nejvíce v Česku. V bakalářských, magisterských a doktorských studijních programech aktuálně studuje zhruba 7 000 studentů. Na fakultě působí asi 700 pedagogů a vědeckých pracovníků, kteří pracují na 40 katedrách, ústavech a dalších specializovaných pracovištích.

Fotogalerie
7 fotografií