Odpolední protestní akce u budovy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy se zúčastnili především lidé z pražských škol, jako jsou Akademie výtvarných umění a Akademie múzických umění, nebo z některých fakult Univerzity Karlovy. Své zástupce ale na protestu měly i Západočeská univerzita v Plzni či Univerzity Palackého v Olomouci, na nichž se dnes rovněž stávkovalo. Protestující s sebou měli transparenty s nápisy jako „Akademická práce není koníček", „Konec levné vědy", „Špičková věda za minimální mzdy" a „Dobrým pocitem nezatopíš".

Průvod částečně blokoval dopravu, demonstranti pískali a provolávali hesla jako „Konec levné práce". Před ministerstvem lidé skandovali hesla „V solidaritě je síla" a promlouvali zástupci odborových skupin. Kvůli protestu byla na hodinu odkloněna i tramvajová doprava, místo přes Malostranské náměstí jezdily tramvaje přes zastávku Staroměstská. Jednání se zástupci odborářů a iniciativy po dnešní 16:00 avizoval ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

4 miliardy jsou nereálné

Požadavek odborů a iniciativy Hodina pravdy, které dnes na některých vysokých školách organizovaly stávky a protesty, na zvýšení rozpočtu univerzit v příštím roce o tři až čtyři miliardy korun oproti letošku dnes ministr školství Mikuláš Bek (STAN) označil za nereálný. Ministerstvo školství plánuje pro univerzity v příštím roce vyčlenit asi jednu miliardu korun. Podle odborářů je to ale nedostatečné

„Je jasné, že v příštím roce čtyři miliardy nejsou realistické očekávání. Já jsem diskutoval se stávkujícími a opakoval jsem nabídku, kterou jsem už dal rektorům vysokých škol, že bychom vyčlenili dodatečnou miliardu korun v příštím roce na to, aby se veřejné vysoké školy mohly přizpůsobit nové rozpočtové metodice, která bude motivovat vysoké školy k tomu, aby snižovaly ty obrovské rozdíly v platech mezi jednotlivými fakultami," řekl dnes novinářům ministr Bek po jednání se zástupci odborářů a vysokoškolské iniciativy.

Podle odborářů a členů iniciativy Hodina pravdy ministrem přislíbená jedna miliarda korun podfinancování vysokého školství a nízké platy části akademiků nevyřeší. „Tato miliarda je málo. Neprojeví se na platech těch asistentů a asistentek, kteří v tuto chvíli berou 32.000 korun měsíčně," řekl Švec. 

Nespokojení akademici požadují nárůst rozpočtu školství v roce 2024 a v dalších letech na úroveň zemí OECD a dokončení novely vysokoškolského zákona, která má zlepšit finanční situaci studentů doktorského studia. Pokud požadavky stávkujících akademiků nebudou naplněny, plánují nespokojení vysokoškolští učitelé a pracovníci univerzit další protesty. Zvažují protestní akci v pátek 17. listopadu, akademici nevyloučili ani další stávky včetně zrušení výuky a nekonání státnic.

Stávce vyjádřila podporu rovněž děkanka FF UK Eva Lehečková. „Naším společným cílem nejsou pouze důstojné pracovní podmínky pro akademiky a akademičky. Podfinancování humanitních fakult dopadá na všechny – studující i technicko-hospodářské pracovníky,“ řekla. Studenti, kteří se hodin nezúčastní, přestože se budou konat, nebudou za účast na stávce nijak postihováni, informovala.

Stávka na FHS

Do stávky za lepší financování univerzit se zapojí také Fakulta humanitních studií (FHS), kde nebude pracovat zhruba čtvrtina zaměstnanců - jak akademiků, tak administrativní pracovníci, řekla Ľubica Kobová z odborové organizace FHS UK. 

„My stávkujeme za to, aby se do vysokého školství opravdu začaly dávat ty finance, protože bez peněz to nejde,“ řekl na zahájení dopoledního programu stávky na FHS předseda odborové organizace FHS a předseda koordinační odborové rady UK Petr Pavlík. „My potřebujeme, aby se zvýšily ty rozpočty, a pak se můžeme bavit o tom, jak se to přerozdělí v rámci fakult, v rámci univerzity. A můžeme tlačit na to, aby se to přerozdělovalo férověji směrem k humanitním a sociálněvědním fakultám. Ale když se ty peníze vůbec nedostávají, tak je fakt těžké to vyjednávat,“ dodal.

Na mnohých fakultách se v úterý nebude učit po dobu jedné hodiny od 14:00 do 15:00. Celorepublikovou výstražnou stávku vyhlásil Vysokoškolský odborový svaz. Cílem stávky je upozornit na dlouhodobé podfinancování vysokého školství. Stávku po celý den iniciativy Hodina pravdy, která protesty na vysokých školách v Česku organizuje, ohlásily kromě FF UK také a FF Univerzity Palackého v Olomouci takéevangelická teologická fakulta UK a fakulta humanitních studií UK.

Rozpočet a mzdy

Rozpočet pro vysoké školství na příští rok je stejný jako v letošním roce, kdy je na vzdělávání na veřejných VŠ určeno 30,9 miliardy Kč. Rozpočet celého školství na příští rok má činit téměř 269 miliard korun. Podle vysokoškolských reprezentací chybí v rozpočtu pro univerzity asi 11 miliard Kč.

Podle údajů ministerstva školství (MŠMT) vydělávali v roce 2022 akademičtí pracovníci působící na českých veřejných VŠ v průměru 62 872 Kč měsíčně. Loňská průměrná mzda v celém hospodářství činila podle Českého statistického úřadu 40 353 Kč. Nejmenší měsíční výplaty mají podle dat ministerstva akademičtí pracovníci z Akademie výtvarných umění v Praze, kde byla loni průměrná výplata 38 594 Kč.

Kvůli nízkým výdělkům akademici v některých městech protestovali už na jaře. V březnu se protestů zúčastnily nižší tisíce lidí.

Fotogalerie
18 fotografií