Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Sbírka pro oběti střelby na filozofické fakultě: Lidé darovali desítky milionů!

Aktualizováno -
23. prosince 2023
15:18
Autor: pma, ČTK - 
22. prosince 2023
07:25

Ve čtvrtek odpoledne došlo v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v centru hlavního města k nejtragičtějšímu případu střelby v historii Česka. Útočník (†24) tam zastřelil 14 lidí, dalších 25 zranil. Po útoku zřejmě spáchal sebevraždu. Nadační fond UK vyhlásil tentýž den sbírku na podporu rodin obětí, pedagogů a zasažených pedagogů. Během dvou dní se vybralo přes třicet milionů korun. 

Lidé na pomoc zasaženým čtvrteční tragédií na pražské filozofické fakultě přispěli na účet Nadačního fondu UK miliony korun. Během soboty suma překročila 33 milionů korun. Univerzita uvedla, že vybrané prostředky použije na adresnou pomoc zasaženým a využití bude koordinovat s vedením fakulty.

 

 

Nadační fond pražského fotbalového klubu SK Slavia Praha v pátek oznámil, že Nadačnímu fondu UK daruje milion korun. Podobně se rozhodl i Pražský magistrát, který pošle fondu pět milionů korun. Dalšími pěti miliony korun radní posílili magistrátní odbor bezpečnosti.

Solidární finanční pomoc na podporu osob zasažených čtvrteční tragédií organizuje také brněnská Masarykova univerzita. Podle údajů na jejím webu přispělo do sobotního odpoledne někilik stovek dárců, kteří poslali dohromady přibližně půl milionu korun.

Poderzřelý ze čtvrtečního masakru je čtyřiadvacetiletý student fakulty z obce Hostouň na Kladensku, který střelné zbraně držel legálně a dosud neměl záznam v trestním rejstříku. Střelec zranil 25 lidí, 14 lidí zabil a následně spáchal sebevraždu brokovnicí. Vláda kvůli tragédii vyhlásila na sobotu 23. prosince státní smutek.

20:00
23. 12. 2023

Vážení čtenáři, náš online přenos tímto končí. Přejeme vám hezký večer a klidné svátky.

19:15
23. 12. 2023

Zatímco se současný prezident Petr Pavel vydal v sobotu na bohoslužbu za oběti teroru, exprezident Miloš Zeman přidal vzkaz na Facebooku.

18:54
23. 12. 2023

„Zvykli jsme si na život v blahobytu,“ řekl kněz Tomáš Halík v rozhovoru pro Českou televizi. „Jsme v dvakrát tak velkém šoku, protože žijeme v zemi, kde to není běžné. A díky bohu za to.“

Zobrazit celý online

Video  Hrdinný zásah policie proti střelci z filozofické fakuty: Takhle po něm šla policie na střeše školy!  - Aktu.cz - Jiří Forman, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání