„Na fildě se střílí na Staroměstské. Žil jsem dobře, umírat se mi nechce, ale co nadělám. Good luck všem v budově. Slyšíme ho ve čtvrtém patře střílet,“ napsal svědek na sociální síti X ve chvíli, kdy se objevily informace o šíleném střelci na FF UK. 

On i studenti, kteří s ním byli v učebně, měli štěstí a vyvázli bez zranění, muž popsal, co ve chvíli ohrožení dělali. „Potichu jsme se zamkli. Jeden dělal návnadu, druzí připravení případně se na někoho vrhnout a aspoň zabojovat. Napsal jsem ženě, kamarádovi a sem, abych oslovil policii. Ze začátku to znělo jako oprava, pak přišly velké rány a to se přerušila výuka, zamklo se a domluvili jsme se co a jak. Člověku se tomu v ČR nechce věřit,“ popsal. „Jsem si jistý, že to byla vedlejší třída. Dnes jsem měl kliku,“ dodal muž.

Později, když už bylo jasné, že v budově zemřelo 15 lidí včetně střelce a dalších 24 zraněných bylo rozvezeno do nemocnic, celou situaci zpětně zhodnotil. „Naše chyby: Po zamčení jsme nebarikádovali. Nevolali jsme policii (to mě trošku mrzí, ale snažili jsme se být hlavně ticho, policii jsme už viděli). Málem jsem vystrčil hlavu, zda to nejsou nějaké opravy, ale něco mi zabránilo. Mohli jsme se dřív zamknout. Když se potvrdila střelba, domluvili jsme si plán, ať to střelec nemá zadarmo. Jedna návnada na rozptýlení, dva měli házet ,co bylo po ruce, a třetí byl ze zálohy připravený s noťasem. Z šesti lidí zamrzl jeden. Vynikající statistika,“ uvedl svědek. 

„Až když jsme si byli 100% jistí, že za dveřmi prošla policie, jsme zaťukali, že jsme tam. První běželi studenti, co chodí pravidelně a školu znají, a vyvedli mě ven. Respekt všem, co tam se mnou byli. Perfektní práce. Upřímnou soustrast pozůstalým,“ dodal.

Střelba na Filozofické fakultě UK v Praze
20:00
23. 12. 2023

Vážení čtenáři, náš online přenos tímto končí. Přejeme vám hezký večer a klidné svátky.

19:15
23. 12. 2023

Zatímco se současný prezident Petr Pavel vydal v sobotu na bohoslužbu za oběti teroru, exprezident Miloš Zeman přidal vzkaz na Facebooku.

18:54
23. 12. 2023

„Zvykli jsme si na život v blahobytu,“ řekl kněz Tomáš Halík v rozhovoru pro Českou televizi. „Jsme v dvakrát tak velkém šoku, protože žijeme v zemi, kde to není běžné. A díky bohu za to.“

18:10
23. 12. 2023

Stovky lidí se dnes odpoledne v chrámu sv. Václava v Olomouci zúčastnily zádušní mše za oběti čtvrteční tragické střelby. Na mši, kterou sloužil administrátor olomoucké arcidiecéze biskup Josef Nuzík, do katedrály přišli zástupci Univerzity Palackého, studenti, hejtman Josef Suchánek (STAN) i primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO). Mnoho lidí přineslo na bohoslužbu svíčky, které zapalovali u oltáře. Nuzík vyjádřil bolest nad čtvrteční tragédií a také sounáležitost se všemi blízkými obětí, na které pamatuje ve svých modlitbách.

18:01
23. 12. 2023

Univerzita Karlova nebude zejména z pietních důvodů zveřejňovat jména obětí, oznámila dnes škola v tiskové zprávě. Jedná se podle ní nejen o dohodu s policií, ale také o ochranu osobních údajů obětí. Oznámila také, že budova Filozofické fakulty je do odvolání uzavřena. Do 2. ledna vyhlásilo vedení fakulty děkanské volno.

Vedení Univerzity Karlovy kvituje otevření debat o strategii bezpečnosti na vysokých školách a je připraveno se do ní aktivně zapojit“, stojí ve zprávě. Škola podle ní bude i nadále zajišťovat organizační, materiální a psychologickou podporu všem potřebným, zároveň se bude snažit zajistit všem dotčeným poklidný návrat na akademickou půdu. Více zde >>

17:46
23. 12. 2023

Jedna obrovská tragédie a vše je jinak. Vánoční nálada se u českých politiků projevovala ještě nedávno i na sociálních sítích, tu však vystřídaly projevy zděšení, soustrasti a smutku, to vše v reakci na čtvrteční neštěstí na FF UK. Vít Rakušan (STAN) těsně před Vánoci vzkazuje, že nás zlo nezlomí. Alena Schillerová (ANO) lituje rodin, které před Štědrým dnem přišly o své milované. Více zde >>

17:35
23. 12. 2023

Několik stovek lidí dnes na zádušní mši v Katedrále Božského Spasitele v centru Ostravy uctilo památku obětí čtvrteční střelby v budově pražské filozofické fakulty. Bohoslužbu vedl biskup Ostravsko-opavské diecéze Martin David. Na úvod nechal studenty ostravských vysokých škol zapálit 18 svící za oběti z univerzitní budovy na pražském Starém Městě, ale také za muže a jeho dvouměsíční dítě zastřelené v polovině prosince v Klánovickém lese a za otce útočníka, kterého našli policisté mrtvého v domě na Kladensku. Poslední svíce hořela za střelce, jenž nakonec obrátil zbraň proti sobě.

Fotogalerie
55 fotografií