„Musím říct, že nic horšího jsem za svoji kariéru asi neviděl.“ Tak začal záchranář Marek Dvořák, který na Instagramu často sdílí informace k první pomoci i nejrůznější příhody ze svých služeb, svůj příspěvek ve čtvrtek večer. Měl tím na mysli střelbu v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, k níž došlo ve čtvrtek kolem třetí odpoledne. Student fakulty David K. tam bez skrupulí zastřelil několik lidí a další zranil, načež sám zemřel - není jisté, zda se zastřelil sám, nebo byl zneškodněn policií. Jisté ovšem je, že má na svědomí nejméně 15 lidských životů. 

„Mísí se ve mně adrenalin, lítost a vztek. Viděl jsem tady spoustu dost otrlých doktorů se slzami na krajíčku. Viděl jsem dnes (ve čtvrtek, pozn. red.) věci, který musím ještě nějak vnitřně zpracovat. Hlubokou soustrast k obětem a jejich rodinám, je to šílená nespravedlnost, ztělesněný zlo, je mi to strašně líto. Zraněným brzké uzdravení. To je nejdůležitější,“ uvedl Dvořák. 

Dodal, že sám pomáhal ve Fakultní nemocnici Motol, kam byli někteří ze zraněných převezeni. „Mega úctu ke všem mým kolegům, které jsem dneska sledoval. Ve Fakultní nemocnici Motol všechno fungovalo a všichni dělali absolutní maximum. Je vidět, že když se stane fakt průser, jsme schopní všeho nechat, sejít se a fungovat jako jeden skvělej tým,“ napsal.

Video
Video se připravuje ...

První tiskovka po střelbě v Praze: Vondrášek a Rakušan promluvili o tragédii na Filozofické fakultě ČTK/Blesk Zprávy

Také požádal všechny své sledovatele, aby na sebe dávali pozor, a pokud možno, pomohli pozůstalým. „Nevkládejte energii do hejtů směrem k pachateli, nezaslouží si to a zlo jen plodí další zlo. Buďte na sebe opatrní, semkněte se, pomožme obětem a pozůstalým, udělejme všichni všechno pro to, aby se nic takového neopakovalo...,“ uvedl Dvořák.

Střelba na Filozofické fakultě UK v Praze
20:00
23. 12. 2023

Vážení čtenáři, náš online přenos tímto končí. Přejeme vám hezký večer a klidné svátky.

19:15
23. 12. 2023

Zatímco se současný prezident Petr Pavel vydal v sobotu na bohoslužbu za oběti teroru, exprezident Miloš Zeman přidal vzkaz na Facebooku.

18:54
23. 12. 2023

„Zvykli jsme si na život v blahobytu,“ řekl kněz Tomáš Halík v rozhovoru pro Českou televizi. „Jsme v dvakrát tak velkém šoku, protože žijeme v zemi, kde to není běžné. A díky bohu za to.“

18:10
23. 12. 2023

Stovky lidí se dnes odpoledne v chrámu sv. Václava v Olomouci zúčastnily zádušní mše za oběti čtvrteční tragické střelby. Na mši, kterou sloužil administrátor olomoucké arcidiecéze biskup Josef Nuzík, do katedrály přišli zástupci Univerzity Palackého, studenti, hejtman Josef Suchánek (STAN) i primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO). Mnoho lidí přineslo na bohoslužbu svíčky, které zapalovali u oltáře. Nuzík vyjádřil bolest nad čtvrteční tragédií a také sounáležitost se všemi blízkými obětí, na které pamatuje ve svých modlitbách.

18:01
23. 12. 2023

Univerzita Karlova nebude zejména z pietních důvodů zveřejňovat jména obětí, oznámila dnes škola v tiskové zprávě. Jedná se podle ní nejen o dohodu s policií, ale také o ochranu osobních údajů obětí. Oznámila také, že budova Filozofické fakulty je do odvolání uzavřena. Do 2. ledna vyhlásilo vedení fakulty děkanské volno.

Vedení Univerzity Karlovy kvituje otevření debat o strategii bezpečnosti na vysokých školách a je připraveno se do ní aktivně zapojit“, stojí ve zprávě. Škola podle ní bude i nadále zajišťovat organizační, materiální a psychologickou podporu všem potřebným, zároveň se bude snažit zajistit všem dotčeným poklidný návrat na akademickou půdu. Více zde >>

17:46
23. 12. 2023

Jedna obrovská tragédie a vše je jinak. Vánoční nálada se u českých politiků projevovala ještě nedávno i na sociálních sítích, tu však vystřídaly projevy zděšení, soustrasti a smutku, to vše v reakci na čtvrteční neštěstí na FF UK. Vít Rakušan (STAN) těsně před Vánoci vzkazuje, že nás zlo nezlomí. Alena Schillerová (ANO) lituje rodin, které před Štědrým dnem přišly o své milované. Více zde >>

17:35
23. 12. 2023

Několik stovek lidí dnes na zádušní mši v Katedrále Božského Spasitele v centru Ostravy uctilo památku obětí čtvrteční střelby v budově pražské filozofické fakulty. Bohoslužbu vedl biskup Ostravsko-opavské diecéze Martin David. Na úvod nechal studenty ostravských vysokých škol zapálit 18 svící za oběti z univerzitní budovy na pražském Starém Městě, ale také za muže a jeho dvouměsíční dítě zastřelené v polovině prosince v Klánovickém lese a za otce útočníka, kterého našli policisté mrtvého v domě na Kladensku. Poslední svíce hořela za střelce, jenž nakonec obrátil zbraň proti sobě.

Fotogalerie
71 fotografií