Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zeman zrušil vánoční poselství, Pavel přidal vzkaz. „Zlo nás nezlomí,“ věří Rakušan. Babiš se odmlčel

  • Autor: simao,ver - 
    Aktualizováno -
    23. 12. 2023
    22:10
    23. 12. 2023
    17:39

    Jedna obrovská tragédie a vše je jinak. Vánoční nálada u českých politiků se projevovala ještě nedávno i na sociálních sítích, které během vrcholícího adventu zaplavila vlna fotek i videí politiků se svařáky, cukrovím či během zimních radovánek a s natěšením na vánoční svátky. To vše je pryč. A zmizela dokonce i obvyklá kritika vlády ze strany Andreje Babiše (ANO). Teror na Filozofické fakultě univerzity Karlovy toto všechno utnul... A vánoční vzkazy politiků vystřídaly projevy zděšení, soustrasti a smutku. Proměna nálady v české společnosti se výrazně propsala i do příspěvků politiků, kteří kroutí hlavou nad tím, co šíleného se ve čtvrtek 21. prosince odehrálo. Vít Rakušan (STAN) těsně před Vánoci vzkazuje, že nás zlo nezlomí. Alena Schillerová (ANO) lituje rodin, které před Štědrým dnem přišly o své milované. A exprezident Miloš Zeman zrušil své vánoční poselství.

  • 1.Pavel zmínil šok a bolest

    „Česko se vzpamatovává ze šoku. Zpráva o tragédii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy přišla v předvánočním čase jako blesk z čistého nebe. Rodiny a přátelé obětí, stejně jako těch, kteří utrpěli vážná zranění, teď prožívají těžko představitelnou bolest. Nejsou bohužel sami,“ upozornil Petr Pavel v předvečer Štědrého dne.

    „Každý den přicházíme z mnoha důvodů o své blízké. Je důležité, abychom právě v těchto dnech mysleli na všechny, kteří radost svátků prožít nemohou. Mějme respekt k jejich bolesti a nenechme je v ní samotné. Naše solidarita, pomoc, ale i takt a ohleduplnost jim dodá sílu se s touto situací postupně vyrovnat,“ vzkázal prezident.

  • 2.Zeman zrušil poselství

    Zatímco se současný prezident Petr Pavel vydal v sobotu na bohoslužbu za oběti teroru, exprezident Miloš Zeman přidal vzkaz na facebooku.

    „Milí přátelé, drazí spoluobčané, tragédie, která nás tak tíživě zasáhla v našich srdcích, vybízí k pietě, tichému zamyšlení a vzájemnosti. Není čas na velké proslovy a velká slova. Proto jsem se, po vstřícné dohodě s televizí Prima, rozhodl, že předtočené Vánoční poselství v úterý 26. prosince 2023 ve 13:00 hodin nezazní, nebude vysíláno. Jsem s vámi. A mám vás rád. Mám rád tuhle zemi. Přeji všem požehnané Vánoce a vše dobré v novém roce 2024. Váš Miloš Zeman,“ vzkázala bývalá hlava státu.

     

  • 3.Rakušan: Zlo nás nezlomí

    „Čtvrteční tragédie, ta hrůza, která na nás sáhla z netušené blízkosti, nás zasáhla na strašně citlivém místě. Rodinám obětí vzala jejich milované. Nám všem pocit bezpečí a klidu. Jestli nechceme z toho střetu se zlem odejít poražení, musíme si z něj i něco odnést. Pro mě je to vědomí toho, že jsme se v tak těžké chvíli dokázali sjednotit v odsouzení toho zla a v soucitu a podpoře všem, které neštěstí jakkoliv zasáhlo. Přál bych si, aby nám ta jednota vydržela co nejdéle. Zlo nás nezlomí,“ uvedl v sobotu den před Štědrým dnem ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

    Tématem číslo 1 je rázem tragédie na Filozofické fakultě, sám Rakušan k informování veřejnosti přistoupil transparentně a hned ve čtvrtek absolvoval dvě tiskovky v terénu s policejním prezidentem Martinem Vondráškem po boku, aby v pátek další detaily prozradil na další tiskové konferenci na ministerstvu vnitra.

    Rakušan varoval před šířením fám a lží o útoku. Vedle toho se snaží chválit policii a vyzdvihovat navzdory obrovské tragédii i pozitivní příběhy. Jednoduše proto, aby se pozornosti nedostalo vrahovi a pachateli šílených zločinů.

    „Vrah se chce nějakým způsobem ‚zapsat‘. Nedovolme mu to. Vyprávějme raději příběhy obětí, to jsou skuteční hrdinové toho příběhu. Děkuju všem, kdo to dělají, a děkuju taky za možnost vyjádřit se trochu obšírněji ke smutným událostem posledních dní,“ poznamenal Rakušan na sociální síti X.

    V adventní době přitom i on nedlouho před Vánoci upínal pozornost jinam. Na svém instagramovém účtu sdílel video, ve kterém vyzval k nákupu nocleženky, která zajistí důstojné přespání v teple pro lidi bez domova. Aby výzvu podpořil, připomněl, jak někteří z poslanců zveřejňovali na svých sociálních sítích podmínky, v nichž museli přespávat během nočních jednání ve Sněmovně. 

    Ještě 18. prosince sdílel Rakušan usměvavou fotku s manželkou Marií a malými syny na trzích v Kolíně. 21. prosince se vše změnilo... A obvyklé předvánoční výzvy, zážitky a zákulisní perličky politiků jdou letos zcela stranou. 

    Video  Rakušan: Šílená zkušenost! Zvýšená opatření potrvají přes celé Vánoce až do 1. ledna  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 4.Babiš se s kritikou vlády odmlčel

    Původně se dalo čekat, že šéf ANO a opoziční lídr Andrej Babiš nebude šetřit vládu ani během vánočních svátků. Sám pak během adventu sdílel foto třeba s dcerou Vivien či na bruslích, na které se prý vydal po 50 letech. Od čtvrteční tragédie však i Babiš ctí smutek a pietní klid. 

    „Strašlivá událost, těžko se mi hledají slova. Myslím na oběti střelby, na všechny raněné ale také na všechny studenty, kteří si něčím tak šíleným museli projít. Jsem z toho naprosto v šoku. Zároveň bych vás chtěl požádat, abyste respektovali pokyny policie a záchranných složek a velký dík všem, kteří na místě zasahují,“ uvedl na svém facebooku i na sociální síti X. Do té chvíle se na jeho účtu objevovalo hned několik útoků na vládu denně. Od tragédie ani jedna.

  • 5.Fiala na pietě

    S komentáři se odmlčel i premiér Petr Fiala (ODS). V průběhu soboty pouze sdílel fotografii se staženou vlajkou nad Strakovou akademií.

    V pátek premiér navštívil v Praze pietní místo, kde se dál a dál hromadí svíčky, zapálené za oběti šíleného masového vraha a pachatele skutku, který nemá v historii České republiky obdoby.

    V sobotu pak Fiala vyrazil v doprovodu manželky Jany doma na jihu Moravy na zádušní mši za oběti, pořádanou pro změnu brněnskou Masarykovo univerzitou.

  • 6.Schillerová: Nejhorší Štědrý den pro pozůstalé

    „Vážení přátelé, nejhorší Štědrý den v životě čeká naše spoluobčany, které šílený střelec připravil o jejich milované. Kdybych si byla schopna představit jejich zoufalství, asi bych nedokázala polknout ani jedno štědrovečerní sousto,“ uvedla Alena Schillerová (ANO).

    „Nechci psát klišé soustrasti na sociální sítě. Mám v sobě dost pokory na to, abych otevřeně přiznala, že si neumím představit bolest člověka, který přišel o dítě v největším rozpuku života. I pro mě je to ta největší noční můra. Pokud by se měl tento vzkaz dostat k člověku, který byl tragédií na Filozofické fakultě postižen, vězte, že se skláním před údělem, jemuž je teď vystaven. Všem bez rozdílu Vám přeji k Vánocům hodně síly. Slovo šťastné a veselé si odpouštím,“ dodala Schillerová.

  • 7.Bartoše zdrtil útok na jeho alma mater

    Citlivou je celá situace i pro vicepremiéra a šéfa Pirátů Ivana Bartoše. Ten je sám bývalým studentem Filozofické fakulty.

    „To, co se dnes stalo na mé alma mater FF UK v Praze, je hrozná tragédie. I když ztracené životy a bolest lidí a jejich blízkých nemohu nikterak zvrátit nebo utěšit, myslím ve smutku na všechny, které tato hrůza zasáhla. Tohle nesmyslné násilí nemá ve společnosti místo,“ vzkázal Bartoš na facebooku.

    Bartoš přitom předtím, než došlo k tragédii a i on se pietně odmlčel, apeloval před Vánoci na větší pomoc dětem, které to potřebují. „Na 61 000 dětí v Česku prožije letošní Vánoce v nevyhovujícím bytě nebo na ubytovně. Svátky se pro ně nekonají – do jedné přeplněné místnosti se stromeček nevejde, jinde se zase šetří na topení. Nejde jen o to, aby měly hezké Vánoce, ale vůbec budoucnost. Dětem v bytové nouzi se zpravidla tolik nedaří ve škole a častěji končí ve státní péči,“ upozorňoval na sociální síti s tím, že s pomocí zákona o podpoře v bydlení můžeme zastavit další růst těchto nákladů a po pár letech je dokonce nejméně o třetinu snížit.

    Video  Růže za oběti i jedna pro vraha: Emotivní moment mše ve sv. Vítu  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa