Vedení fakulty je od tragické události v plném nasazení, ujistila děkanka. „Snažíme se v podmínkách mnohdy ztížených oproti běžnému provozu přispívat k  Vaší ochraně, podpoře, získávání a předávání informací, a také k nesmírně obtížně hledanému klidu a rozvaze,“ napsala.

Lehečková uvedla, že zůstává v duchu se všemi, jichž se tragédie na fakultě dotkla nejvážněji. „Věřím, že postupně budu moci slova soustrasti a přání brzkého uzdravení vyjádřit osobně,“ dodala v prohlášení.

Univerzita Karlova nebude zejména z pietních důvodů zveřejňovat jména obětí, oznámila dnes škola v tiskové zprávě. Jedná se podle ní nejen o dohodu s policií, ale také o ochranu osobních údajů obětí. Oznámila také, že budova Filozofické fakulty je do odvolání uzavřena. Do 2. ledna vyhlásilo vedení fakulty děkanské volno.

„Vedení Univerzity Karlovy kvituje otevření debat o strategii bezpečnosti na vysokých školách a je připraveno se do ní aktivně zapojit“ stojí ve zprávě. Škola podle ní bude i nadále zajišťovat organizační, materiální a psychologickou podporu všem potřebným, zároveň se bude snažit zajistit všem dotčeným poklidný návrat na akademickou půdu.

Děkanka ocenila podporu i nabídky konkrétní pomoci od vedení jiných fakult, od jiných škol, institucí i jednotlivců. „Plná tíže zkušenosti posledních dní na nás v psychické i praktické rovině dolehne v prvních měsících nového roku a budeme svou sílu a připravenost si pomáhat potřebovat jako hlavní opěrné pilíře pro svou obnovu," uvedla Lehečková.

Fakulta bude podle děkanky potřebovat obnovit nejenom svoji budovu, ale i naději a víru v podstatu akademické obce, která usiluje o vzdělání a dialog založený na otevřených myslích i otevřených dveřích pro všechny zájemce. Fakultní společenství podle ní i v tento těžký okamžik stojí při sobě a prokazuje svornost a věrnost akademickým ideálům i sobě navzájem.

Děkanka vyzvala členy akademické obce, aby nyní mysleli i na sebe a své zdraví. „Využijte podporu svých blízkých, neostýchejte se kdykoliv využít nabídek pomoci, jež pro Vás připravujeme a rozšiřujeme v úzké součinnosti s vedením Univerzity Karlovy,“ apelovala Lehečková.

Studenty a vyučující požádala, aby školu průběžně informovali o svých potřebách a dotazech. „Uděláme v nadcházejícím období, co bude v našich silách, abychom se společně s vírou a nadějí v uzdravení mohli jako akademická komunita co nejdříve vrátit k naplňování poslání, které máme tak rádi,“ uvedla Lehečková.

Nejhorší tragédie v historii

Střelba v univerzitní budově na Starém Městě je nejtragičtějším takovým případem v historii Česka, vyžádala si 14 obětí na lidských životech. Dalších 25 lidí bylo zraněno, část velmi těžce. Zemřel i útočník, který po hrůzném činu obrátil zbraň proti sobě. Podle policie na škole střílel čtyřiadvacetiletý student fakulty ze středních Čech.

Po střelbě zůstaly v budově FF UK osobní věci některých studentů i vyučujících. Ti si je mohou vyzvednout na nedaleké Právnické fakultě UK. „Z organizačních důvodů prosíme o vyzvednutí (pokud je to možné) během dnešního dne," uvedla dne škola na webu. V případě dotazů by lidé měli kontaktovat linku Ústředního krizového štábu UK na čísle 224 491 530.

Video
Video se připravuje ...

Černé prapory na filozofické fakultě. (22. prosince 2023) Blesk.cz - David Malík

Fotogalerie
22 fotografií