Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ONLINE: 14 mrtvých po krveprolití na fakultě v Praze! Česko vyhlásilo státní smutek

Aktualizováno -
23. prosince 2023
06:20
Autor: red, ČTK - 
21. prosince 2023
15:28

Panika vypukla ve čtvrtek 21. prosince na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Policisté vyjížděli na místo k nahlášené střelbě! Zemřelo 14 lidí, mnoho dalších bylo zraněno. Střelec, jímž byl student fakulty David K. (†24), byl krátce před čtvrtou hodinou zneškodněn. V pátek policisté přišli s mimořádnou zprávou, že balistická expertiza prokázala shodu zbraně, která byla použita v Klánovickém lese, se zbraní, která byla nalezena v domě, kde bydlel střelec z univerzity. Na 23. prosince vláda vyhlásila den státního smutku. Veškeré dění pro vás sledujeme online.

  • Česko zažilo nejtragičtější případ střelby ve své historii.
  • Útočník v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha v centru Prahy zastřelil 14 lidí, dalších 25 bylo zraněno. Mrtvý je i střelec, policie zasahovala také v obci Hostouň na Kladensku.
  • Vláda kvůli tragédii vyhlásila na sobotu 23. prosince státní smutek.
  • Událost vyvolala šok i vlnu solidarity. Politici vyjádřili soustrast pozůstalým a ocenili práci zasahujících policistů a dalších záchranných složek.
  • Pachatel dosud neměl záznam v trestním rejstříku. Inspiroval se podle policie obdobným případem v zahraničí, střelba byla podle všeho činem osamělého střelce.
  • Policie navíc prověřuje možnost, že muž má na svědomí i dvojnásobnou vraždu v Klánovickém lese, kde zemřel dvaatřicetiletý muž a jeho dvouměsíční dcera. Žádnou jeho vazbu k těmto obětem ani k lokalitě policie nezjistila.
  • Prezident Petr Pavel apeloval na politiky, média i občany, aby tragédii nezneužívali politicky, k útokům na policii či k šíření dezinformací.
  • Policejní prezident Martin Vondrášek uvedl, že v budově fakulty byl obrovský arzenál zbraní a střeliva. Nebýt rychlého zákroku policie, obětí by bylo násobně více.

Střelba na Filozofické fakultě UK v Praze
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
20:00
23. 12. 2023

Vážení čtenáři, náš online přenos tímto končí. Přejeme vám hezký večer a klidné svátky.

19:15
23. 12. 2023

Zatímco se současný prezident Petr Pavel vydal v sobotu na bohoslužbu za oběti teroru, exprezident Miloš Zeman přidal vzkaz na Facebooku.

18:54
23. 12. 2023

„Zvykli jsme si na život v blahobytu,“ řekl kněz Tomáš Halík v rozhovoru pro Českou televizi. „Jsme v dvakrát tak velkém šoku, protože žijeme v zemi, kde to není běžné. A díky bohu za to.“

18:10
23. 12. 2023

Stovky lidí se dnes odpoledne v chrámu sv. Václava v Olomouci zúčastnily zádušní mše za oběti čtvrteční tragické střelby. Na mši, kterou sloužil administrátor olomoucké arcidiecéze biskup Josef Nuzík, do katedrály přišli zástupci Univerzity Palackého, studenti, hejtman Josef Suchánek (STAN) i primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO). Mnoho lidí přineslo na bohoslužbu svíčky, které zapalovali u oltáře. Nuzík vyjádřil bolest nad čtvrteční tragédií a také sounáležitost se všemi blízkými obětí, na které pamatuje ve svých modlitbách.

Mše v Olomouci za oběti tragické střelby v Praze se zúčastnily stovky lidí Mše v Olomouci za oběti tragické střelby v Praze se zúčastnily stovky lidí
18:01
23. 12. 2023

Univerzita Karlova nebude zejména z pietních důvodů zveřejňovat jména obětí, oznámila dnes škola v tiskové zprávě. Jedná se podle ní nejen o dohodu s policií, ale také o ochranu osobních údajů obětí. Oznámila také, že budova Filozofické fakulty je do odvolání uzavřena. Do 2. ledna vyhlásilo vedení fakulty děkanské volno.

Vedení Univerzity Karlovy kvituje otevření debat o strategii bezpečnosti na vysokých školách a je připraveno se do ní aktivně zapojit“, stojí ve zprávě. Škola podle ní bude i nadále zajišťovat organizační, materiální a psychologickou podporu všem potřebným, zároveň se bude snažit zajistit všem dotčeným poklidný návrat na akademickou půdu. Více zde >>

Lidé stále přicházejí na pietní místa uctít památku obětí střelby na Filozofické fakultě UK Lidé stále přicházejí na pietní místa uctít památku obětí střelby na Filozofické fakultě UK Lidé stále přicházejí na pietní místa uctít památku obětí střelby na Filozofické fakultě UK Pieta před Karolinem: Smutek a záplava svíček.
17:46
23. 12. 2023

Jedna obrovská tragédie a vše je jinak. Vánoční nálada se u českých politiků projevovala ještě nedávno i na sociálních sítích, tu však vystřídaly projevy zděšení, soustrasti a smutku, to vše v reakci na čtvrteční neštěstí na FF UK. Vít Rakušan (STAN) těsně před Vánoci vzkazuje, že nás zlo nezlomí. Alena Schillerová (ANO) lituje rodin, které před Štědrým dnem přišly o své milované. Více zde >>

17:35
23. 12. 2023

Několik stovek lidí dnes na zádušní mši v Katedrále Božského Spasitele v centru Ostravy uctilo památku obětí čtvrteční střelby v budově pražské filozofické fakulty. Bohoslužbu vedl biskup Ostravsko-opavské diecéze Martin David. Na úvod nechal studenty ostravských vysokých škol zapálit 18 svící za oběti z univerzitní budovy na pražském Starém Městě, ale také za muže a jeho dvouměsíční dítě zastřelené v polovině prosince v Klánovickém lese a za otce útočníka, kterého našli policisté mrtvého v domě na Kladensku. Poslední svíce hořela za střelce, jenž nakonec obrátil zbraň proti sobě.

Mše v ostravské katedrále Božského Spasitele za zemřelé a pozůstalé střelby na pražské filozofické fakultě, Mše v ostravské katedrále Božského Spasitele za zemřelé a pozůstalé střelby na pražské filozofické fakultě, Mše v ostravské katedrále Božského Spasitele za zemřelé a pozůstalé střelby na pražské filozofické fakultě,
16:48
23. 12. 2023

Státní smutek v České republice po nejhorší střelbě v jejích dějinách i dnes figuroval na hlavní stránce světových zpravodajských webů, jako jsou The Guardian, BBC News, Der Spiegel nebo Le Figaro. Americký deník The New York Times upozornil v souvislosti se střelbou v Praze na petici, která vyzývá k omezení přístupu ke zbraním a kterou iniciovali studenti Univerzity Karlovy. List nicméně podotkl, že iniciativa patrně nemá v Česku, kde je asi 300 tisíc držitelů zbrojního průkazu, šanci na úspěch.

16:42
23. 12. 2023

Sounáležitost s Českou republikou a s pozůstalými po obětech tragické čtvrteční střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze dnes vyjádřila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová nebo slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Státní smutek a pietní akce v České republice dnes připomněla i řada světových médií.

16:20
23. 12. 2023

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) uctil památku obětí čtvrteční střelby na bohoslužbě v Brně. „Lidé se připojili k smutku, za to bych jim chtěl moc poděkovat. Myslím také na všechny zraněné, aby se všichni co nejdříve uzdravili. Vánoční čas by nás mohl posílit, rád bych, abychom na sebe byli více laskaví,“ řekl premiér v rozhovoru pro Českou televizi.

Bohoslužbu pořádala Masarykova univerzita spolu s brněnským biskupstvím, která ji rovněž tlumočila do znakového jazyka. Brněnskou mši sloužil biskup Pavel Konzbul, který na ní připomněl, že při zádušní bohoslužbě jde o pomodlení, odpuštění a rozloučení.

Zádušní mše za oběti čtvrteční střelby na pražské filozofické fakultě, pořádaná Masarykovou univerzitou s brněnským biskupstvím, 23 Zádušní mše za oběti čtvrteční střelby na pražské filozofické fakultě, pořádaná Masarykovou univerzitou s brněnským biskupstvím, 23 Zádušní mše za oběti čtvrteční střelby na pražské filozofické fakultě, pořádaná Masarykovou univerzitou s brněnským biskupstvím, 23 Zádušní mše za oběti čtvrteční střelby na pražské filozofické fakultě, pořádaná Masarykovou univerzitou s brněnským biskupstvím, 23
16:06
23. 12. 2023

„Velvyslanectví Ukrajiny vyjadřuje upřímnou soustrast českému národu a rodinám obětí, které utrpěly nedávnou tragédii na FF UK.“

15:41
23. 12. 2023

„Připojuji se k Petru Fialovi, Petru Pavlovi a k českému lidu v tento den státního smutku. Dnes vzpomínáme na všechny, kteří zahynuli při čtvrtečním útoku, i na ty, kteří se stále zotavují,“ napsala na sociální síť X předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola.

15:20
23. 12. 2023

Karlova univerzita připravila několik termínů setkání pro přeživší a pozůstalé čtvrteční tragické události. „Zveme zás na skupinové setkání pro posílení odolnosti a zpracování přetěžujících momentů, které mohou zůstat zaseknuté v nervovém systému po útoku ve škole v podobě vracejících se obrazů, zvuků, emocí.“

15:15
23. 12. 2023

Více než 38 milionů korun darovali lidé v Česku do sbírek na pomoc pozůstalým a přeživším po čtvrteční střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK). Nejvíc peněz, přes 33 milionů, získal Nadační fond UK. 

Lidé stále přicházejí na pietní místa uctít památku obětí střelby na Filozofické fakultě UK Lidé stále přicházejí na pietní místa uctít památku obětí střelby na Filozofické fakultě UK
14:54
23. 12. 2023

Pražští hasiči na sociální X připomněli, že jejich tým posttraumatické péče je stále připraven komukoli pomoci.

14:47
23. 12. 2023

Na mnoha místech v Pardubickém kraji si dnes lidé připomínají památku obětí čtvrteční střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Některé radnice zrušily plánované kulturní akce a vlají na nich černé vlajky, jiné je s pietou spojily.

  • V Přelouči se například v 18:00 uskuteční předvánoční zpívání před Občanskou záložnou. Město se rozhodlo nerušit program, během něj lidé uctí oběti pražské střelby minutou ticha.
  • Choceň vytvořila pietní místo za oběti střelby a zrušila zpívání u vánočního stromu. Lidé však mohou přijít na náměstí si zazpívat koledy a osobně uctít památku zesnulých a pozůstalých. Pietní místo je před Městským úřadem ve Skutči.
  • Soustrast pozůstalým vyjádřila fakulta restaurování v Litomyšli. U budovy na náměstí Václava Havla mohou lidé zapálit svíčky na jejich památku.
  • Chrudim zrušila s ohledem na státní smutek od 18:00 na Resselově náměstí kulturní akci, kde měla zaznít Česká mše vánoční, předcházet jí mělo divadelní představení pro děti. Také městský obvod Pardubice III vánoční zpívání s ohledem na tragédii odvolal.
14:38
23. 12. 2023

Lidé v Plzeňské katedrále svatého Bartoloměje se dnes dopoledne při bohoslužbě při vnášení betlémského světla modlili také za oběti střelby v Praze. Biskup Tomáš Holub věřící v katedrále vyzval k modlitbě za lidi, kteří zemřeli v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze a v Klánovickém lese, za zraněné a za jejich rodiny. Po skončení bohoslužby s kněžími a věřícími přešel k improvizovanému pietními místu u plzeňského andělíčka na venkovní mříži na východní straně katedrály a při modlitbě tam položili svíce s betlémským světlem.

V Plzni proběhla bohoslužba za oběti tragické střelby na FF UK V Plzni proběhla bohoslužba za oběti tragické střelby na FF UK V Plzni proběhla bohoslužba za oběti tragické střelby na FF UK
14:20
23. 12. 2023

Úctu obětem střelby na filozofické fakultě vzdali i občané středočeské obce Všechlapy. Dobrovolní hasiči v poledne nastoupili před hasičárnou a rozezněla se i místní zvonička.

 

Minuta ticha ve středočeských Všechlapech. Dobrovolní hasiči uctili oběti střelby na filozofické fakultě minutou ticha, rozezněla se i místní zvonička. Minuta ticha ve středočeských Všechlapech. Dobrovolní hasiči uctili oběti střelby na filozofické fakultě minutou ticha, rozezněla se i místní zvonička. Minuta ticha ve středočeských Všechlapech. Dobrovolní hasiči uctili oběti střelby na filozofické fakultě minutou ticha, rozezněla se i místní zvonička. Minuta ticha ve středočeských Všechlapech. Dobrovolní hasiči uctili oběti střelby na filozofické fakultě minutou ticha, rozezněla se i místní zvonička.
14:21
23. 12. 2023

Adventní koncert revivalové kapely 20 deka duše v Liberci bude věnován obětem tragické události na FF UK. Organizátoři libereckých adventních trhů zvažovali, zda plánovaný koncert, který začíná v 18:00, vzhledem k okolnostem zrušit, nakonec ho ale v programu nechali a rozhodli se ho věnovat obětem tragické události.

Vánoční koncert v Liberci bude věnovaný obětem střelce na pražské filozofické fakultě, 22. prosince 2023
14:04
23. 12. 2023

„Je to skutek, který se v moderních českých dějinách ještě neodehrál,“ řekl dnes k tragédii v Praze rektor liberecké univerzity Miroslav Brzezina, který doufá, že si z toho všichni vezmou ponaučení. „Podle mě to hlavní je, že musíme více zdůrazňovat úctu k životu, k životu jako hodnotě, která nám byla svěřena. Měli bychom se zamyslet nad tím, jak přesvědčit zejména mladou generaci, že na prvním místě je vždycky život, problémy se dají řešit jinak,“ doplnil.

13:51
23. 12. 2023

Rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková o obětech vraha: Potkávali jsme je na chodbách... V těchto těžkých chvílích by nikdo z nás neměl zůstat sám. Více zde >>

Video  
Video se připravuje ...
13:47
23. 12. 2023

I letos probíhá na pražském hlavním nádraží tradiční Česká mše vánoční. Organizátoři však s ohledem na tragickou událost pozměnili program. Orchestr zařadí skladby Lacrimosa a Modlitba pro Martu, naopak vypustí koledu Narodil se Kristus Pán. „Rozhodl jsem se akci nerušit, protože si myslím, že zlo se živí strachem a pokud bychom úplně změnili způsob, kterým žijeme, tak bychom naopak tím nahráli zlu do karet,“ řekl ČTK dirigent a organizátor akce Lukáš Prchal.

 Zpívání České mše vánoční Jakuba Jana Ryby na hlavním nádraží, 23. prosince 2023, Praha. Účastníci minutou ticha uctili památku obětí tragické střelby na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.
13:08
23. 12. 2023

Tak jako v ostatních městech, i v Českých Budějovicích se v pravé poledne rozezněly zvony. Mezi nimi i zvon Bumerin, který je na Černé věži. Tento 3,5 tuny těžký zvon zaznívá jen při výjimečných příležitostech. Naposledy se rozhýbal při stých oslavách vzniku Československa.

„Zvoníme jím jak při radostných událostech, tak i bohužel při těchto smutných. V poledne zvonilo všech pět zvonů, ale Bumerin svým tónem podtrhuje tuto mimořádnou událost. Volala mi manželka, která jeho zvonění slyšela až na Rudolfově,“ říkal správce věže Jan Vančura.

12:30
23. 12. 2023

V supermarketu v pražské ulici Na Příkopě uzavřela obsluha ve 12:00 na minutu klasické i samoobslužné pokladny, pracovník u vchodu příchozí o přerušení provozu informoval. Vzhledem k umístění v centru metropole byli zákazníci z velké části turisté. Pokud byli zrovna na řadě, musely jim pokladní situaci vysvětlit v angličtině.

12:08
23. 12. 2023

„Zkušenosti posledních dní dolehnou na akademickou obec Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK) v plné míře v prvních měsících nového roku,“ uvedla v dnes vydaném prohlášení děkanka Eva Lehečková. Členy fakultního společenství vyzvala, aby nyní mysleli i na sebe a své zdraví a neostýchali se kdykoliv využít nabídek pomoci.

Video  První tiskovka po střelbě v Praze: Vondrášek a Rakušan promluvili o tragédii na filozofické fakultě.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...