Zákony České republiky neumožňují příspěvkovým organizacím, jako jsou školní jídelny darovat jídlo. Organizace Zachraň jídlo se snaží české politiky dlouhodobě dotlačit ke změně, mezi tím se však daří dělat alespoň dílčí kroky.

Rekonstrukce

Na Základní škole Pod Žvahovem na Praze 5 už několik měsíců probíhá rekonstrukce školní jídelny, to znamená, že jídlo pro děti sem dováží soukromá firma. „Kvůli komplikované rekonstrukci školní kuchyně a prostor pro družinu je celá škola na několik měsíců odkázána na kompletní dovoz obědů. Protože ve škole nebylo z hygienických a prostorových důvodů možné zřídit výdejnu jídla, jsou dětem dováženy obědy připravené k okamžité konzumaci. Téměř každý den ale pár zabalených obědů zbyde,“ vysvětluje radní pro školství Alena Janďourková (Praha Sobě).

„Po domluvě s vedením školy se podařilo navázat spoluprácí s organizací Zachraň jídlo, která propojila školu s nedalekým azylovým domem,“ dodává radní. Konkrétně se jedná o azylový dům Gloria, který pomáhá především matkám samoživitelkám.

Jen díky tomu, že obědy dováží soukromá firma, se podařilo pilotní projekt odstartovat. „Darování ze školních jídelen ještě není tak rozšířeno, jak bychom chtěli. Je to z důvodu především toho, že aktuálně tomu trošku brání zákon. Podobně to funguje na Keplerově gymnáziu, tam školní stravování také zajišťuje soukromá firma. Jelikož je to firma, tak není pod zákonem, který omezuje příspěvkové organizace, tím pádem může darovat,” vysvětluje Denisa Rybářová ze Zachraň jídlo.

„Ono není vždycky jednoduché najít někoho, kdo by si to chtěl vzít. V těch sociálních službách je taky velká bariéra tím, že ve většině případů zde chybí personál, který by si pro to jídlo chodil, nebo zajišťoval vůbec nějaké rozdávání jídla klientům,“ dodává Rybářová s tím, že v případě ZŠ Pod Žvahovem jídlo do azylového domu dováží Liftago.

Podle Janďourkové chce Praha  v podobných projektech pokračovat. „V příštím roce bychom rádi vyzkoušeli pilotní projekty jak ve škole s kuchyní, tak pouze i jen s výdejnou. Projekt je vázán na spolupráci s neziskovkou, která musí mít možnost obědy vydávat (tedy klient je na místě spotřebuje). Já bych byla moc ráda, kdyby se nám podařilo najít cestu i pro možnost darování obědů přímo rodinám našich žáků, kteří se ocitli v obtížné životní situaci,“ vysvětluje radní.

„Ovoce, jogurty atp. Obvykle v jídelnách k dispozici zůstávají (alespoň já mám takovou osobní zkušenost). Setkala jsem se i se systémem, kdy žáci mohou svačinu, kterou nebudou jíst zanechat na vyhrazeném místě a děti, které naopak svačinu nemají, si ji tam mohou vzít. Takové místo je obvykle diskrétní, aby nedocházelo ke stigmatizaci. Věřím, že také na některé škole vyzkoušíme,“ uzavřela radní.

Video
Video se připravuje ...

Zachran jidlo Valeš

Fotogalerie
29 fotografií