Domu v Tiché ulici z roku 1912 místní obyvatelé přezdívají Schieszlova vila podle prvorepublikového politika Josefa Schieszla z okruhu blízkých spolupracovníků Tomáše Garrigua Masaryka, který ve vile žil. Majitelem budovy je developer Martin Kulík, který začátkem listopadu zahájil práce na přestavbě a výrazném rozšíření domu pro účely rodinného bydlení. Vila není památkově chráněná, ale nachází se v památkové zóně.

Protest sousedů

Proti záměru následně začali protestovat někteří sousedé, jde podle nich o faktickou demolici a nahrazení domu novým. Spoluautor projektu, architekt Petr Kolář ze studia ADR, to odmítl. Sousedé stavby uspořádali on-line petici, kterou dosud podepsalo asi 2 850 lidí. Magistrát se z popudu místních obyvatel začal zabývat vydaným stavebním povolením, u kterého podle kritiků stavební úřad Prahy 5 procesně pochybil.

„Nadřízený správní orgán dospěl k závěru, že jsou dány důvody stanovené zákonem pro přezkum předmětného rozhodnutí,“ stojí v usnesení magistrátního odboru. Stavebník musí zároveň podle dokumentu po dobu přezkumu přerušit práce na domu. Na přerušení se už dříve se zástupci majitele dohodlo vedení Prahy 5.

Demolice pokračuje?

Podle členů výboru petice proti přestavbě dnes i přes rozhodnutí ve vile pokračují bourací práce. „Z vily se ozývají sbíječky, na její střeše si dělníci rozdělali oheň, suť je vyhazována na zahradu. Jde o další z nezákonných kroků, kterých se stavebník dopouští,“ uvedl výbor v prohlášení pro média. Vyzval také stavební úřad Prahy 5, aby situaci v rámci svých kontrolních a sankčních pravomocí řešil. Jasný postoj k nezákonnému postupu by podle nich měla vyjádřit také vedení Prahy 5 a hlavního města Prahy. Výbor také vyzval obchodní partnery stavebníka, aby s ním v rámci své společenské odpovědnosti ukončili spolupráci.

Nejde o první podobný případ v této oblasti. Předloni se podobný odpor zvedl proti záměru demolice ani ne kilometr vzdálené vily z počátku 20. století v ulici Nad Výšinkou. Tuto vilu tehdy vlastnila Valérie Haščáková, manželka spolumajitele investiční skupiny Penta Jaroslava Haščáka. Po intenzivní kritice demolice ze strany místních obyvatel a politiků vila třikrát změnila majitele, nakonec skončila v majetku investiční skupiny Rockaway Capital a stále stojí.

Fotogalerie
8 fotografií