Domu z počátku 20. století místní obyvatelé přezdívají Schieszlova vila podle prvorepublikového politika Josefa Schieszla, který v ní žil a pracoval. Současný skutečný majitel není znám, nemovitost drží společnost s ručením omezeným ovládaná přes řetězec kyperských firem a za vlastníka jednají prostředníci. S prvními pracemi začali dělníci v pondělí.

Stavební povolení hovoří o úpravách a přístavbě vily, fakticky se však podle místních obyvatel jedná o nahrazení stavby novou s čtyřnásobnou podlahovou plochou. Obyvatelé sousedních domů podali žádosti o přezkum kladných stanovisek památkářů a odboru územního rozvoje pražského magistrátu k ministerstvům kultury a pro místní rozvoj. Ministerstvo kultury vyzvalo k pozastavení prací do dokončení přezkumu. Kromě toho jeden ze sousedů podal i odvolání proti stavebnímu povolení, odvolacím orgánem je v tomto případě magistrát hlavního města.

Pospíšil ve čtvrtek uvedl, že bourací práce považuje za nepřijatelné. Stavební povolení bylo podle něj vydáno pouze za podmínky rekonstrukce a přestavby domu a za stejných podmínek vydal kladné stanovisko městský Institut plánování a rozvoje (IPR) a magistrátní odbor územního rozvoje. „Jsem moc rád, že ministerstvo kultury vyzvalo k pozastavení prací, než bude přezkoumáno rozhodnutí památkářů,“ uvedl.

Anketa

Žili byste raději v Praze, nebo Brně?

Praha
Brno

Dodal, že je nutné po developerech požadovat zodpovědnější přístup a město se nemůže připravovat o stavby v památkových zónách, které jsou velmi často významným odkazem plným symboliky a důležitou součástí historické paměti. „Ve vile žil a pracoval blízký spolupracovník T. G. Masaryka a Edvarda Beneše, který se nesehnul a byl pronásledován jak nacistickým Německem, tak i československými komunisty,“ připomněl náměstek.

Doplnil, že ho mrzí postup stavebního úřadu Prahy 5, který informaci o stavebním řízení pouze vyvěsil na úřední desku a přímo sousedy nekontaktoval. „Zároveň je škoda, že se radnice Prahy 5 po zamítnutí jimi vznesených námitek neodvolala a do věci už dříve nevtáhla veřejnost. Za mě by se takto postupovat nemělo,“ zakončil Pospíšil

Není to poprvé!

Nejde o první podobný případ v této oblasti. Předloni se podobný odpor zvedl proti záměru demolice ani ne kilometr vzdálené vily z počátku 20. století v ulici Nad Výšinkou. Vilu tehdy vlastnila Valérie Haščáková, manželka spolumajitele investiční skupiny Penta Jaroslava Haščáka. Po intenzivní kritice demolice ze strany místních obyvatel a politiků vila třikrát změnila majitele, nakonec skončila v majetku investiční skupiny Rockaway Capital a stále stojí.