VYHŘÍVEJTE CÍLENĚ

Zavírejte interiérové dveře a topte v každé místnosti jinak. Nejteplejší udržujte koupelnu, kde se doporučuje okolo 24 °C, ale stačí to jen v době sprchování. V obýváku 20 °C, v kuchyni 18 °C (dohřívá se zbytkovým teplem z vaření či pečení) a v ložnici okolo 16 až 18 °C. Na chodbách a schodištích pak stačí okolo 10 až 15 °C.

ODKRYJTE RADIÁTORY

Radiátory nezakrývejte závěsy a už vůbec ne nábytkem. Jen tak mohou do místnosti dodávat veškeré teplo a spotřeba energie na vytápění se může snížit až o 0,20 MWh

NAINSTALUJTE FÓLII

Mezi radiátor a zeď nainstalujte speciální hliníkovou fólii, která odráží teplo zpět do místnosti. Ročně tak ušetříte až 0,20 MWh energie.

SERVISUJTE KOTLE

Pravidelně servisovaný a správně seřízený kotel má až o 20 % vyšší účinnost a šetří až 100 kWh za rok. Tedy o tolik méně spotřebujete paliva při stejné výsledné teplotě radiátorů. 

ÚSPORNÉ ZDROJE

Moderní kondenzační plynové kotle mají oproti starším typům až o 20 % vyšší účinnost a ročně tak šetří až 1,50 MWh. Tepelné čerpadlo šetří za rok až 11 MWh oproti elektrickému topení. Vyplatí se i koupit krbová kamna na přitápění.

UTĚSNĚTE ŠKVÍRY

Dům ztrácí teplo nejčastěji skrz dveře (cca 15 %), okna (cca 10 %), stěny (cca 35 %), střechu (cca 25 %) a při větrání. Na tato místa se zaměřte přednostně.

SOLÁRNÍ OHŘEV

Ve vakuových solárních kolektorech si můžete předehřívat vodu pomocí slunečních paprsků v létě i v zimních mrazech. A získané teplo můžete použít jak pro kohoutkovou vodu, tak do radiátorů. Spotřebu tak můžete snížit až o 2,40 MWh ročně.

VYUŽIJTE AUTOMAT

Když nikdo není doma, mohou časové spínače automaticky snížit teplotu v bytě o pár stupňů. Ročně tak domácnost uspoří až 1 MWh energie.

SNIŽTE TEPLOTY

Zvykněte si na nižší teplotu. Papuče a tepláky místo bosých nohou a trenýrek vám ušetří spoustu peněz. Snížíte-li doma teplotu o 3 °C, uspoříte až 3,90 MWh energie.

UŠETŘETE NA CENĚ ENERGIÍ

Vyplatí se sledovat ceny nejen společnosti, od které odebíráte energie, ale i u konkurence a nebát se změn. „Pro dobu neurčitou platí výpovědní doba 3 měsíce, u doby určité je to aktuálně 20 dnů,“ říká Lukáš Kaňok, ředitel sekce energo společnosti Kalkulátor.cz.

 

Video
Video se připravuje ...

Fiala: Elektřina drasticky nezdraží. ČTK/Blesk

Fotogalerie
5 fotografií