Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Eurostat ukázal ceny energií v Česku a v Evropě: Elektřinu máme 9. nejdražší!

Porovnání cen elektřiny a plynu v Česku a v zahraničí
Porovnání cen elektřiny a plynu v Česku a v zahraničí  (Autor: Infografika Blesku)
Autor: Tomáš Koníček, psp - 
8. listopadu 2023
05:00

Přepočet statistiků pomohl, ale data jsou stále nemilosrdná. Češi platili za elektřinu v prvním půlroce 2023 v průměru 7,91 Kč za 1 kWh. ČR tak byla 9. nejdražší stát Evropské unie! Levnější z našich sousedů byli Slováci, Poláci, a dokonce i Rakušané.

O metodice výpočtu cen za energie informoval letos v září Český statistický úřad (ČSÚ). Nebyla prý optimální, když ČSÚ posílal Eurostatu (Evropskému statistickému úřadu) nabídková čísla, přičemž většina zákazníků platila za energie méně peněz.

ČSÚ tak poslal reálná čísla (kolik opravdu Češi platí) a vše se přepočítalo. Suma sumárum, i tak patříme do první třetiny zemí s nejdražší energií. A jak jsou na tom naši sousedé? Více platí jen Němci. Naopak levněji je jak v Polsku a na Slovensku, ale dokonce i v Rakousku.

Porovnání cen elektřiny a plynu v Česku a v zahraničí Porovnání cen elektřiny a plynu v Česku a v zahraničí | Infografika Blesku

„Problém je v tom, že každý stát měl odlišnou míru státní podpory. Všechny státy uplatňují cenové stropy, ale některé mají i docela silné úlevy DPH,“ řekl Blesku Jiří Gavor z Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE). „Tabulka tak ukazuje nejen úroveň cen elektřiny, ale odlišnou míru státní podpory,“ vysvětlil Gavor, který však upozornil i na rozdílné podpory jednotlivých segmentů. „Například Maďaři i Slováci mířili podporu na domácnosti, a ne už tak na průmysl. Tohle se jim vrátí jako bumerang v podobě zvýšených cen výrobků a služeb. Nehledě na to, že přehnaná podpora zatěžuje i státní kasu, což není trvale udržitelné,“ dodal Gavor.

Rozhodují i »úplatky« voličům

Ceny elektřiny a plynu v jednotlivých zemích ovlivňují různé faktory. A samozřejmě i politika. „Pořád jsou v Evropě nějaké volby, a kdo chce uplatit voliče, tak ceny energií mimořádně zadotuje,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček, podle kterého se ve druhém pololetí změní pořadí států. „Jsou i země, které mají cenové stropy jinde. U nás se dotovalo POZE a měli jsme daný cenový strop, což byla velká podpora, na kterou se ale musely někde vzít peníze,“ dodal Křeček.

Plyn: Pod průměrem EU

S cenami plynu v Česku je to lepší. Se sumou 2,80 Kč za kWh jsme i pod průměrnou cenou celé EU (2,92 Kč) na 11. příčce. Co se týče sousedů, vyšší ceny plynu jsou v Německu i v Rakousku. „Němci tradičně neuplatňují dotace, aby se uměle snižovala cena. To Rakousko elektřinu silně zadotovalo, ale plyn už nikoliv,“ řekl Gavor. Méně než Češi platí Slováci i Poláci. „Počkejme si na čísla za druhé pololetí. S plynem to bude ještě lepší, až se projeví snížení jeho ceny,“ řekl Gavor.

žanyn ( 15. listopadu 2023 18:58 )

Inu Kdo chce kam, pomozme mu tam. Tohle vedení jsme si přece vybrali. Tedy asi většina z nás. A vpodstatě kolem sebe většinou váíme kdo a kdo ne....

žanyn ( 15. listopadu 2023 18:55 )

čČesko a změna vlády? to se jasně stát nemůže, dokazuji tio i dějiny.Čecháčci byli v podobnejch aktivitách vždy poslední - viz staré Rakousko.

žanyn ( 15. listopadu 2023 18:52 )

Vážení. Ono nic se neprojevuje tak rychle, ani ona absence ruskýho plynu.Příští rok možná ukáže onen trend - stabilita cen či nahoru. Stejně by bylo zajímavé, kdyby si Rusáci začali plyn barvit či nějak značit, aby se konečně ukázalo, zda jej kupujeme i my od kšeftařů či berem čistej západní. Prostě jasnej znak nikdo neokecá.

paralenka ( 15. listopadu 2023 12:59 )

Přesně! Proč asi lidé utíkají za výdělkem za hranice? Nikoliv kvůli naučení se jazyku, ale za lepším výdělkem nebo výhodnějšími nákupy. Tvrdá pravda! Tak dík, vládo národní katastrofy!!!

paralenka ( 15. listopadu 2023 12:56 )

Logicky tehdy výroba odpovídala tehdejším nákladům. A ty prapůvodní výrobky něco vydržely Mám pár nových, ale nepoužívám je, kvalita mnohem horší, asi ty dřívější nebyly z asijského dovozu. Nejde jen o škrabky - platí to obecně, a dnešní náklady?! Jsem hnidopich, vedu si domácí účetnictví od dob studií, když srovnám výdaje v posledních měsících, je to pořádná změna! Nejde jen o vstupy, ale o davy darmožroutů, které je k tomu třeba připočítat - všechno složitý proces, v kancelářích na každý pšouk desítky "pracantů", pak je jasné, že rohlík už za kačku, kdysi za 0,30 Kčs, nebude!

Zobrazit celou diskusi