Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi si za výplatu koupí jen 3504 kWh elektřiny, skoro nejméně v Evropské unii

Autor: T. Koníček - 
9. listopadu 2023
05:00

Česká republika má v Evropské unii devátou nejdražší elektřinu. Vzhledem k průměrné mzdě je na tom v porovnání s ostatními státy EU ale ještě mnohem hůře! Představte si, že méně elektrické energie si za výplatu koupí jen Lotyši, Chorvati a Rumuni!

Češi si za svůj měsíční výdělek mohou koupit jen 3504 kWh elektrické energie. Pro představu roční průměrná spotřeba v ČR byla loni 5752 kWh, přičemž rodinný dům, který je vytápěn pomocí elektřiny, spotřebuje klidně i 17 000 kWh.

Je to paradox

Pořadí zemí EU v ceně elektřiny už dříve zveřejnil Eurostat (Evropský statistický úřad) a podle jeho dat byla v Česku v letošním prvním pololetí jedna kWh za 7,91 Kč. Blesk nyní přepočítal, kolik kWh si odběratelé jednotlivých zemí mohou koupit za svoji výplatu. „Není to překvapením. Ale je to paradox. Vzhledem k naší velikosti patříme mezi největší vývozce elektřiny a sami ji máme drahou. Je to, jako by ropná velmoc Saudská Arábie měla doma drahou naftu a benzín,“ říká Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Nůžky se rozevřou

Česku je hodně vzdálený i průměr celé EU, který je na dvojnásobné hodnotě! Více kWh si mohou koupit i Slováci nebo Poláci. „Navíc v Polsku již zmrazili ceny elektřiny na další půlrok. Podobný postup očekávám na Slovensku i třeba v Maďarsku. Vzhledem k postupu Česka se tak nůžky mezi námi a zeměmi V4 ještě více rozevřou,“ upozorňuje Kovanda.

Kolik elektřiny si za mzdu koupí lidé v Evropě? Kolik elektřiny si za mzdu koupí lidé v Evropě? | abl

S plynem to není lepší

Dobře si Česko nevede ani v žebříčku plynu. Za průměrnou mzdu si koupí Češi jen 9900 kWh plynu, přičemž evropský průměr je 16 917 kWh. V tabulce je pod Českem pět zemí: Lotyšsko, Portugalsko, Řecko, Bulharsko a Rumunsko. Naopak nad námi je z našich sousedů šestnácté Polsko (12 088 kWh), čtrnácté Slovensko (13 236 kWh), 11. Rakousko (16 417 kWh) a šesté Německo (19 323 kWh). Nejvíce plynu si z výplaty mohou koupit lidé v Lucembursku (47 338 kWh).

Anketa

Chystáte se letošní Vánoce šetřit?

Ano, letošní Vánoce budu šetřit, protože musím
Ano,i když bych zatím nemusel
Chystám se utratit přibližně stejně, jako loni
Ne, plánuji utratit víc, než minulé Vánoce

Odradí to investory?

V Česku, ale i ostatních zemích markantně klesla cena silové elektřiny. Dodavatelé ji tedy zlevňují. Návrh Energetického regulačního úřadu (ERÚ) z minulého týdne však slevu od Nového roku smázne, neboť markantně zvýší regulovanou část ceny, v případě elektřiny pro domácnosti až o 71 %. Hůře je na tom průmysl, tam bude zdražení ještě mnohem vyšší. „Právě toto pak může odradit zahraniční investory, kteří koukají při stavbě svých provozů nejen na cenu lidské síly, ale i na cenu energií. Proto mohou směřovat třeba do Polska,“ říká Kovanda.

Video  Fiala: Elektřina drasticky nezdraží  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

David Musil ( 13. března 2024 21:59 )

A proč nevolite opozici???

David Musil ( 13. března 2024 21:56 )

A Barmu

David Musil ( 13. března 2024 21:55 )

Jak dlouho si to hloupí pokakaní Češi nechají líbit?

Jirik-ta ( 9. listopadu 2023 21:00 )

Otázky
a odpovědi
z Kramářovy vily
SPECIÁL
takhle provokuje obyčejný lidi.
kašpárek v akci. V Česku jsou i po více jak 30 letech stále jen v průměru třetinové platy a mzdy v porovnání s Německem
Předpokládám že elektřina zdraží znovu.

9876543 ( 9. listopadu 2023 19:12 )

Je známé že Češi pracují rychleji, a více hodin..Němci langsam.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa