Vila se nachází v památkové zóně. I když stavební povolení hovoří o stavebních úpravách a přístavbě, fakticky podle spoluautora petice Víta Makariuse půjde o nahrazení nynější stavby novou s čtyřnásobnou podlahovou plochou. Nový dům má sloužit jako rodinná vila s plochou 1566 metrů čtverečních. Petentům vadí také to, že stavební úřad Prahy 5 sousedy o stavebním řízení přímo neinformoval a pouze na úřední desce vyvěsil oznámení, o kterém nikdo nevěděl.

Podle Makariuse stavební úřad Prahy 5 do seznamu účastníků řízení přidal blízký bytový dům, čímž navýšil počet nad 30 a nemusel oslovovat sousedy dopisem. Celá přestavba pak podle něj neodpovídá charakteru historické vilové čtvrti. „Domníváme se, ze rozhodnutí není v souladu s příslušnými předpisy, zejména těmi, které chrání místní památkovou zónu,“ řekl.

Online petici dosud podepsalo asi 2500 lidí, místní obyvatelé také požádali ministerstva pro místní rozvoj a kultury o přezkum kladných posudků magistrátního odboru pro územní rozvoj a odboru památkové péče. Ministerstvo kultury v pondělí vyzvalo dopisem k zastavení prací do doby, než přezkum skončí. Proti společnému územnímu rozhodnutí a stavebnímu povolení se podle Makariuse také odvolal jeden ze sousedů.

Místní obyvatelé také požádali ministerstva pro místní rozvoj a kultury o přezkum kladných posudků magistrátního odboru pro územní rozvoj a odboru památkové péče. Ministerstvo kultury v pondělí vyzvalo dopisem k zastavení prací do doby, než přezkum skončí. Proti společnému územnímu rozhodnutí a stavebnímu povolení se podle Makariuse také odvolal jeden ze sousedů. Podle mluvčího Prahy Víta Hofmana obdržel magistrát spis v pondělí a v tuto chvíli je moc brzy na to se k případu vyjadřovat.

Skutečný vlastník nelze dohledat

Starostka Prahy 5 Radka Šimková (Praha 5 Sobě) na facebooku uvedla, že vyzvala majitele vily k zastavení prací a jednání. Budovu nicméně drží společnost s ručeným omezením ovládaná přes řetězec kyperských firem. Skutečný vlastník je nedohledatelný a jednají za něj prostředníci. Stejného vlastníka má i sousední vila, která by měla zůstat zachována víceméně ve stávající podobě.

Praha 5 podala ve stavebním řízení námitky, které stavební úřad zamítl. Odvolání poté radnice nepodala. Stavební úřady provádějí takzvanou přenesenou působnost státní správy, takže i když organizačně spadají pod místní radnice, na jejich rozhodování nemají politická vedení samospráv podle zákona žádný vliv.

Místostarosta Prahy 5 Radek Janoušek (Praha 5 Sobě) dříve sdělil, že v poslední době se uskutečnilo jednání s architekty zastupujícími majitele vily o pěším propojení z Holečkovy ulice do Kinského zahrady, které by majitel nechal vybudovat na svých pozemcích.

„Neúcta k historii“

Domu místní obyvatelé přezdívají Schieszlova vila podle prvorepublikového politika Josefa Schieszla z okruhu blízkých spolupracovníků T. G. Masaryka. Schieszl ve vile žil. Jedním z petentů je i ředitel spolku Post Bellum a vedoucí projektu Paměť národa Mikuláš Kroupa, který připomněl politikův složitý osud v době okupace nacisty a komunistického režimu. Záměr majitelů vily označil Kroupa za neúctu k historii a dědictví předků.

Nejde o první podobný případ v této oblasti. Předloni se podobný odpor zvedl proti záměru demolice ani ne kilometr vzdálené vily z počátku 20. století v ulici Nad Výšinkou. Tuto vilu tehdy vlastnila Valérie Haščáková, manželka spolumajitele investiční skupiny Penta Jaroslava Haščáka. Po intenzivní kritice demolice ze strany místních obyvatel a politiků vila třikrát změnila majitele, nakonec skončila v majetku investiční skupiny Rockaway Capital a stále stojí.