Napínavý příběh s dobrým koncem, kterých v Praze příliš nevídáme. I tak by se dal charakterizovat osud vily Viktora Beneše na pražských Hřebenkách. Když v roce 2021 tehdejší majitelka Valerie Haščáková získala povolení k demolici, zvedla se obří vlna nesouhlasu jak mezi laickou veřejností, tak mezi odborníky, a dokonce i čelními představiteli Prahy.

Jak se vlastně podařilo vilu zachránit? „Vila na Hřebenkách je malým velkým památkovým příběhem poslední doby. V podstatě to byl hlas veřejnosti, který ji zachránil. Hlasy občanů, odborníků a samosprávy vyslyšelo Ministerstvo kultury. Tyto hlasy se staly vlastně takovým mementem toho, že i když celá společnost respektuje veřejný zájem ochrany soukromého vlastnictví (a tak je to správně), existují hranice, limity, které překročit znamená rezignovat na to, co naše společnost uznává jako hodnoty kulturní, historické, ideové,“ říká pro Blesk mluvčí Národního památkového ústavu (NPÚ) Andrea Holasová.

Díky tomuto případu dokonce Praha 5 zahájila jednání s ministerstvem kultury o rozšíření památkové zóny Smíchov. „Kdyby byla vila v památkové zóně již dříve, nemusela by být ani prohlašována za individuálně chráněnou památku. Právě v tom je smysl plošné ochrany. Jenže byla jen v ochranném pásmu Pražské památkové rezervace,“ vysvětluje Holasová.

Vila je ceněna především kvůli svému jedinečnému eklektickému stylu, který byl mimo jiné důvodem pro její zachování. „Areál vily představuje, nejen v kontextu vilové smíchovské čtvrti, ale i v kontextu celého území Prahy, svým unikátním eklektickým pojetím s vysokou úrovní uměleckých a uměleckořemeslných prvků významný doklad reprezentativní vilové architektury počátku 20. století,“ stojí v památkovém katalogu.

Změna majitelů

Vilu na Smíchově s 26 místnostmi, která je dílem architekta Viktora Beneše, podle serveru před více než deseti lety koupili manželé Valéria a Jaroslav Haščákovi. Haščák je spoluzakladatelem česko-slovenské investiční skupiny Penta. Loni, kdy už vilu vlastnila Valéria Haščáková se společností Slam-Expo, bylo vydáno povolení ke zbourání budovy. Na jejím místě měl vzniknout bytový dům.

Po sporech o demolici podle serveru vila dvakrát změnila majitele. Nejprve přešla na firmu Lampron a poté na podnikatele Boušku. Ten v minulosti spoluvlastnil horský hotel Barbora ve Špindlerově Mlýně s Markem Dospivou, dalším spoluzakladatelem skupiny Penta. Nakonec se podařilo vyjednat prodej, vilu koupila investiční skupina Rockaway Capital. „Nový vlastník o nemovitost opravdu stál, vyjednávání tedy nebylo ničím atypické,“ řekl Seznam Zprávám v září Michal Bouška, který vilu z počátku 20. století skupině prodal. Bouška ani představitelé Rockaway Capital nechtěli uvést, kolik skupina za nemovitost zaplatila, podle informací Seznam Zpráv však mělo jít zhruba o čtvrt miliardy korun.

Fotogalerie
13 fotografií