„Zaznělo, že nadále nebudou pokračovat ve stavbě do konce listopadu, ale s tím, že mají požadavky od statika, které nesnesou odkladu,“ řekl Janoušek. Dělníci tak ještě v dalších dnech sundají zbytek tašek ze střechy a odstraní komíny. Šimková dodala, že příští týden plánuje schůzku se zástupci sousedů, kteří proti záměru protestují.

Janoušek řekl, že magistrát nyní přezkoumává postup stavebního úřadu, na který si místní obyvatelé stěžují. „Rozhodnutí by pravděpodobně mělo proběhnout relativně rychle,“ řekl. Dodal, že magistrát se nezabývá žádným odvoláním. „Investor má pravomocné stavební povolení, takže je to teď na jeho dobré vůli,“ sdělil.

Starostka doplnila, že pokud výsledek přezkumu magistrátu nebude do konce listopadu, bude chtít s Kulíkem vyjednat další odklad prací do doby rozhodnutí. Kromě magistrátu se případem zabývají i ministerstva kultury a pro místní rozvoj, která mají přezkoumat závazná stanoviska vydaná magistrátním odborem památkové péče a územního rozvoje.

Schieszlova vila

Domu v Tiché ulici z roku 1912 místní obyvatelé přezdívají Schieszlova vila podle prvorepublikového politika Josefa Schieszla z okruhu blízkých spolupracovníků T. G. Masaryka. Schieszl ve vile žil. Práce stavbařů na domu začaly minulý týden. Následně proti záměru začali protestovat někteří sousedé, jde podle nich o faktickou demolici a nahrazení domu novým. Uspořádali on-line petici, kterou dosud podepsalo asi 2700 lidí. Architekt Kolář tento týden uvedl, že se nejedná o demolici, ale rekonstrukci a rozšíření na rodinné bydlení a že projekt splnil všechny zákonné podmínky. Vila podle něj podle stavebně-historických průzkumů není z architektonického pohledu významná.

Několik veřejně známých osobností ve středu zveřejnilo otevřený dopis adresovaný ministru kultury Martinu Baxovi (ODS), ministru pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi (Piráti) a pražskému primátorovi Bohuslavu Svobodovi (ODS). Vyzvali je k učinění veškerých kroků, které demolici zabrání do doby, než bude přezkoumána zákonnost vydaného stavebního povolení. Pod dopis se podepsali například historik architektury Zdeněk Lukeš, bývalá ombudsmanka Anna Šabatová, historik a spisovatel Pavel Kosatík, herec a režisér Břetislav Rychlík nebo herec David Matásek.

Fotogalerie
7 fotografií