Děti ze ZŠ Cimburkova, která se podle informací na svém webu zabývá vedle vzdělávání běžných žáků také vzděláváním žáků se speciálními vzdělávacími potřebami, zdravotním handicapem, žáků z cizojazyčného prostředí i žáků v obtížných životních situacích, se krátce po příjezdu hlavy státu v asi 8:30 shromáždily v prostorách školní tělocvičny a příchozího prezidenta a první dámu přivítaly potleskem a výskotem. Pavel od nich dostal také vlastnoručně vyrobené obrázky. Prezident školákům řekl, že když si chce popovídat, tak musí vyjít z Hradu. „Vás se chceme zeptat, jak se vám ve škole líbí, co byste chtěli změnit ve škole a v Praze,“ řekl prezident.

Video
Video se připravuje ...

Prezident Pavel na oficiální návštěvě Prahy, 27. června 2023 Blesk.cz - Daniel Šesták

Po prezidentově proslovu mohli žáci prezidentskému páru pokládat otázky. Ptali se mimo jiné na to, jak se prezidentovi daří a proč se chtěl stát hlavou ČR. Dotazy byly i na Pavlovu kariéru v armádě a na práci a bydlení na Hradě. Pavel uvedl, že chtěl nabídnout svou vizi, jak republiku měnit. Doplnil, že přímo na Hradě nebydlí, ale pracovat tam je podle něj skvělé. Následně pak podepisoval pro děti zvětšeninu svého portrétu z poštovních známek.

U školy čekal také hlouček rodičů dětí, které školu navštěvují. „Pane prezidente, my s vámi chceme mluvit! Zakazují nám, abychom s vámi mluvili, proč? Naše děti tam chodí do školy, byli bychom rádi, kdybyste přišel k nám,“ křičela jedna z žen na prezidenta Pavla, když vycházel ze dveří školy. Pavel nezaváhal a k hloučku se vydal, s lidmi si potřásl rukou. „To je proto, že musíme spěchat,“ vysvětlil ženě, proč se s nimi nemůže zdržet. Následně odpověděl i na několik dotazů, než se vydal vstříc dalšímu programu - uctít v den 73. výročí od popravy Milady Horáková památku obětí komunismu.

Ne oběti, ale hrdinové

„Sám jsem patřil k lidem, kteří v poslední fázi komunistického režimu koncem 80. let nedokázali prohlédnout jeho zločineckou podstatu. Vzhledem k prostředí, v jakém jsem byl vychováván a do jakých škol jsem chodil, jsem si tehdy ani nedokázal představit jinou alternativu politické moci. Systémová selhání režimu jsem považoval za chyby jednotlivců. Akceptoval jsem je jako danou věc a jako něco, s čím se dá žít. S koncem totalitního režimu a příchodem svobody, s vlastními novými zkušenostmi a doplněným vzděláním a také s rozhledem, který jsem v průběhu života získal, tohoto období mé nevědomosti můžu pouze litovat. Zároveň se to ale nebojím přiznat a to jediné, co mohu udělat, je poučit se z toho,“ řekl v emotivním projevu. 

„O to víc si vážím všech, kteří již tehdy z různých důvodů měli k totalitnímu režimu jasný postoj a navíc měli odvahu se mu postavit. Za cenu utrpení svého nebo svých rodin, za cenu ztráty zaměstnání či přístupu ke vzdělání. Díky těmto lidem máme možnost poznat cenu slova svoboda a uvědomit si její cenu. Neměli bychom je vidět jako oběti, ale jako hrdiny,“ dodal.

Pak prezidentská kolona zamířil přes řeku o pár ulic dál - na pražský magistrát. Pavel v soukromí poobědval s primátorem Svobodou a podebatoval s vedením Prahy, městských částí a předsedy zastupitelských klubů.

Významný bod programu

Pavel s manželkou navštívil koncem května už pelhřimovskou základní školu, která vyučuje děti s mentálními handicapy. Koncem února před inaugurací se prezident při návštěvě Ústeckého kraje zastavil na základní škole v sociálně vyloučené lokalitě Mojžíř. O začleňování dětí jiného etnika do společnosti v úterý prezident podle své mluvčí Markéty Řehákové mluvil i s ředitelkou ZŠ Cimburkova Irenou Meisnerovou. Řeháková novinářům sdělila, že toto téma je pro prezidenta Pavla důležité a návštěvu školy na Žižkově označila za významný bod na programu oficiální prezidentské návštěvy metropole.

Ve středu prezident zavítá například do Centra architektury a městského plánování, na stavbu linky metra D a do komunitního rodinného centra Jahoda na Albertově.

Pavel už absolvoval návštěvy Moravskoslezského kraje, Libereckého kraje a Kraje Vysočina. Ještě před ujmutím se prezidentského úřadu navštívil Ústecký a Karlovarský kraj. Pavlův předchůdce ve funkci Miloš Zeman také zejména v době svého prvního mandátu vyjížděl do krajů, na oficiální návštěvě Prahy však nikdy nebyl.

Debata s představiteli Prahy

Prezident Petr Pavel i řešil se zástupci vedení hlavního města a jeho částí zejména kapacity ve školství, dotkli se i dopravy či bydlení. Řekl to novinářům po debatě v zastupitelském sále pražské radnice, které se zúčastnili členové městské rady, předsedové klubů zastupitelstva a starostové městských částí. Stát by podle prezidenta mohl využít část peněz z plánované půjčky od Evropské unie na posílení školských kapacit v metropoli, svou roli prezident vidí v propojování lidí na různých úrovních.

„Dnes jsme se věnovali hlavně školství, částečně dopravě a okrajově bydlení,“ řekl prezident. Dodal, že ve středu se bude jeho program v Praze týkat zejména bydlení. Pavel dodal, že vláda by podle něj mohla využít část peněz z plánované půjčky od Evropské komise na posilování kapacit škol v regionech, kde se očekává další růst počtu dětí, jako je právě Praha a Středočeský kraj. Vláda v polovině června schválila aktualizaci Národního plánu obnovy včetně půjčky od Evropské komise, která má činit zhruba 137 miliard korun.

Podle Pavla z jeho návštěv krajů vyplývá provázanost jednotlivých problémů a potřeba větší koordinace. „Prezident nemá příliš výkonných pravomocí, ale má možnost této průřezové koordinace,“ řekl. Dodal, že chce propojovat lidi, kteří budou moci přijít s řešeními problémů.

Prezident Pavel na pražském magistrátu. (27. června 2023)
Autor: Blesk:Jakub Poláček

Debata byla pro média přístupna jenom v prvních pěti minutách. Pavel v jejím úvodu před vykázáním novinářů ze sálu uvedl, že cesty do krajů dělá proto, aby se dozvěděl co nejvíce o místních problémech a specifikách daných regionů. Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) pak v úvodním slově řekl, že se ve své funkci snaží o co největší spolupráci s městskými částmi. „Podobně se snažím i o úzké kontakty s vládou, kde je stejný koaliční půdorys. Přítomností pana prezidenta se tato vertikální linie spolupráce ještě prodlužuje. Obrazně řečeno, nyní se táhne od té nejmenší pražské části až na Hrad,“ řekl.

Fotogalerie
115 fotografií