Majitelem vily a investorem je developer Martin Kulík. Z původní budovy by mělo být zachováno 51 % a nová budova by měla být přibližně o třetinu rozměrnější. Uvnitř by měla vzniknout jedna bytová jednotka, tedy že vnitřek bude uzpůsoben pro jednu rodinu. V případě, že nedojde k dalším byrokratickým průtahům, tak by vila měla být dokončena přibližně za 2,5 roku. 

Původní domek byl na úpatí Petřína vily dokončen v roce 1912. „Není pod tím podepsaný žádný ani stavitel ani architekt. Byl to takový zahradní domek,“ sdělil novinářům architekt Kolář.  Během své historie se objekt dočkal několika přestaveb, rekonstrukcí a dalších změn. V roce 1970 byl vnitřek vily rozdělen na několik bytových jednotek. Později se postavily další přístavby, garáž nebo a došlo k výměně původních oken za plastová. Architekt zároveň nivinářům sdělil, že přestavba lokalitě vizuálně neuškodí, ba naopak.

Nejedná se o architektonickou památku

Budova není chráněnou kulturní památkou,“ stojí ve stavebně-historickém průzkumu, který si studio ADR nechalo zpracovat. Ke stejnému závěru došel podle architekta i druhý nezávislý posudek.

Architekt zároveň popřel nařčení, že plánovanou přestavbu nekomunikoval sousedům. Novinářům sdělil, že obyvatelé obou sousedních domů byli kontaktováni a se zájemci probírali případné připomínky. Architekt zároveň novinářům sdělil, že v pondělí 13. listopadu obdržel rozhodnutí Ústavního soudu, které zamítá námitky proti stavbě.

Proměny se dočká i sousední vila na adrese Tichá 5, která byla na základě stavebně-historického průzkumu vyhodnocena jako historicky významná. „Snažíme se o maximální rekonstrukci toho, aby to byla ukázková vila odpovídající době výstavby,“ sdělil architekt Kolář novinářům. Vila na adrese Tichá 5 by měla projít citlivou rekonstrukcí, aby nebyla narušena její hodnota.

Stavební práce pozastaveny

Nejvíce emocí vyvolal čtvrteční příjezd bagru, který měl ale zbourat pouze garáž z roku 1990. „Budeme to rozebírat ručně a ten bagr tam byl proto, že jsme měli povolení na odstranění dvou garáží,“ vysvětlil architekt. Druhá garáž určená k demolici měla propadlou středu a stála u sousední vily na adrese Tichá 5.

Stavební práce jsou momentálně pozastaveny, a to až do setkání architekta a investora se zástupci MČ Prahy 5, které by mělo proběhnout ve středu 15. listopadu. Probíhají pouze zabezpečovací práce, aby části vily neohrožovaly okolí.

Protesty místních i známých osobností

Proti přestavbě protestují místní obyvatelé, řada známých osobností dnes zveřejnila kvůli záměru otevřený dopis. Někteří sousedé uspořádali online petici, kterou dosud podepsalo asi 2700 lidí.

Několik veřejně známých osobností v  zveřejnilo otevřený dopis adresovaný ministru kultury Martinu Baxovi (ODS), ministru pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi (Piráti) a pražskému primátorovi Bohuslavu Svobodovi (ODS). Vyzvali je k učinění veškerých kroků, které demolici zabrání do doby, než bude přezkoumána zákonnost vydaného stavebního povolení. Pod dopis se podepsali například historik architektury Zdeněk Lukeš, bývalá ombudsmanka Anna Šabatová, historik a spisovatel Pavel Kosatík, herec a režisér Břetislav Rychlík nebo herec David Matásek.

Nejde o první podobný případ v této oblasti. Předloni se podobný odpor zvedl proti záměru demolice ani ne kilometr vzdálené vily z počátku 20. století v ulici Nad Výšinkou. Tuto vilu tehdy vlastnila Valérie Haščáková, manželka spolumajitele investiční skupiny Penta Jaroslava Haščáka. Po intenzivní kritice demolice ze strany místních obyvatel a politiků vila třikrát změnila majitele, nakonec skončila v majetku investiční skupiny Rockaway Capital a stále stojí.

Fotogalerie
6 fotografií