Z mnohých garáží tak zbyly už jen nebezpečné ruiny, které mohou kdykoliv na kohokoliv spadnout. Lidé se proto obrátili na radnici. Ta ale od problému dává ruce pryč. Vlastníky garáží jsou totiž lidé, kteří radnici platí pouze za pronájem pozemku.

„Z garáží zbyla jen torza, za které vlastníci však stále platí nájem, protože pozemek patří městu. My, co máme ještě nedotčené garáže, jsme samosprávu prosili o pomoc s demolicí zničené půlky, kde vegetují bezdomovci. Marně. Bojíme se, že budou pokračovat,“ uvedl vlastník jedné z nich Juraj Fabián s tím, že si tam lidé dali alespoň kamery.

Podle majitelů garáží je řešení na vůli radnice. „Na základě statického posudku má úřad za povinnost stavbu zabezpečit proti vzniku smrtelného úrazu či poškození zdraví  nebo úplně stavbu odstranit,“ míní Fabián.

Není to starost města

„Vlastník se má starat o svůj majetek. Je nepředstavitelné, že by náklady na demolici měl nést obvod na úkor druhých občanů,“ sdělil starosta Slezské Ostravy Richard Vereš. Podle něj obvod inkasuje od vlastníků nájem za užívání pozemku. „Pokud si zajistí demolici, účtovat ho nebude,“ dodal.

Renomovaný právník jan Černý dává městu za pravdu a nabízí vlastníkům garáží řešení: „Dohodnout se s městem, aby nařídilo vlastníkům vyrabovaných a poničených garáží jejich zabezpečení nebo odstranění,“ řekl Černý.

Vlastník garáže Juraj Fabián je přesto přesvědčený, že za udržování pořádku v okolí je zodpovědná radnice. Dokonce by měl i plán, jak toho docílit. „Ať se zapojí odsouzení k veřejně prospěšným pracem. Je jich tady víc než dost,“ sdělil.

VIDEO: Bezdomovec obýval dva měsíce v garáži, která mu nepatřila. Zadarmo zde využíval i elektřinu.  

Video
Video se připravuje ...

Bezdomovec obýval dva měsíce v garáži, která mu nepatřila. Zadarmo zde využíval i elektřinu. Městská policie Praha

Fotogalerie
8 fotografií