S více než ročním zpožděním byl dokončen altán v parku Sacre Coeur na pražském Smíchově. Jeho stavbu zadalo minulé vedení radnice a měl být první částí velkolepého projektu, po jeho dokončení totiž měla následovat výstavba obřadní síně, k tomu však nejspíš nedojde, nebo alespoň ne v nejbližší době.

„Park Sacré Coeur je oázou zeleně a klidu nad rušnou křižovatkou u nákupního centra a dlouhodobě se snažíme tuto oázu zvelebovat. Před nedávnem jsme vybrali zhotovitele altánku, který bude lákat i k večerním návštěvám parku. Novou obřadní síň si obyvatelé Prahy 5 už zasloužili a věřím, že si užijí svůj svatební den v tomto malebném prostředí,“ říkal v září 2009 tehdejší místostarosta pro kulturu Lukáš Herold (ODS). Svatební síň pak měla být hotová v roce 2025.

Obyvatelé pětky měli o celém projektu pochybnosti už od prvopočátku, přišel jim  zbytečný. A navíc se ihned od počátku stavba komplikovala. „Samotná stavba pavilonu začala v létě 2022, kdy byla uzavřena smlouva se zhotovitelem za částku 5,5 mil. Kč. Už v říjnu 2022 byl uzavřen první dodatek, kterým se částka navýšila o 1,27 mil. Kč. Důvodem byly dodatečné vícepráce a náklady související s přepravou skleněné střechy pavilonu, které v původním nacenění chyběly. Další komplikací byl nesouhlas Odboru památkové péče HMP s podobou přístupových chodníků,“ popisuje současný místostarosta Radek Janoušek (Praha Sobě), který má v gesci územní rozvoj.

„V této fázi jsme projekt převzali my, nové vedení městské části. Druhým dodatkem ke smlouvě, který náklady navýšil o cca 200 tis. Kč, jsme vyřešili vyšší nosnost chodníků. Nicméně stále zde byl požadavek na změnu povrchu z betonu na žulu. Další nezbytné náklady v hodnotě 3,2 mil. Kč znamenaly i další zdražování realizace. V důsledku delších lhůt na dodání požadovaná štípané žulové dlažby specifických parametrů, pak byly práce vedoucí k dokončení stavby obnoveny až v průběhu letošního léta,“ dodává.

Současné vedení radnice včetně Janouška považuje celý projekt za velmi kontroverzní, a to především proto, že pětku trápí opravdu celá řada vážnějších problémů, než je nevyhovující svatební síň. Dokonce se uvažovalo o jeho úplném zastavení. „S ohledem na množství prostředků a energie, které do něj byly investovány před tím, než jsme jej převzali my, jsme zvolili lepší z horších řešení, a to pavilon dostavět,“ říká Janoušek, který vidí největší kámen úrazu především v tom, že při rozhodovacím procesu nebyla dostatečně zapojena veřejnost, ale ani odborníci. „Namísto toho rozhodlo anketní hlasování vybraných zastupitelů. Odborné posouzení pak zjevně chybělo i u prvotního odhadu nákladů, který se zpětně ukázal jako velmi vzdálené realitě.“

A jak to tedy bude se svatební síní? „K možné podobě výše zmíněné obřadní síně proběhla v loňském roce architektonická soutěž. Nyní je potřeba velmi pečlivě zvážit, zdali je vhodná doba pro realizaci této investice v hodnotě 80 až 100 mil. V situaci, kdy MČ Praha 5 musí zajistit dostatečné kapacity mateřských a základních škol a řadu dalších projektů, se stavba obřadní síně zatím jeví jako ne příliš potřebný a vhodný záměr,“ uzavírá Janoušek.

Fotogalerie
9 fotografií