Vozy dopravní obsluhy, místních obyvatel či taxislužby podle radního do oblasti stále vjedou, ale každého budou moci zastavit strážníci a zkontrolovat, že má důvod na místě být. Krok vedení radnice učinilo bez toho, aby o něm předem informovalo, podle Ryvoly se tím chtělo vyhnout vyhrocené diskusi, která dopravní opatření často provázejí. Radní dodal, že opatření platí ode dneška (čtvrtka – pozn. red) a radnice ho předem konzultovala s městskou policií, která je připravena zahájit kontroly.

Video
Video se připravuje ...

Zákaz vjezdu do centra Prahy, 23. listopadu 2023 Blesk.cz - David Malík

Túrování silných vozů

Terčem zákazu jsou podle radního především mladíci, kteří s oblibou v noci projížděli Starým Městem v okolí Dlouhé ulice v silných vozech či tam pořádali závody. Opatření dává městské policii nástroj k tomu, zahájit systematické kontroly a začít pokutovat ty, kdo vnímají noční cesty do historického centra jen jako povyražení. „Je to zatím to nejjednodušší, co teď můžeme udělat,“ řekl radní ČTK.

Radní dodal, že omezení odsouhlasili i státní policisté. Opatření, o kterém dosud městská část veřejnost oficiálním způsobem neinformovala, podle něj prošlo standardním úředním procesem a schvalováním a radnice ho plánovala oznámit před osazením značek, kterým vstoupilo v platnost. Městská firma Technická správa komunikací (TSK) však ve čtvrtek podle Ryvoly značky umístila bez toho, aby dala předem radnici vědět.

V Praze 1 vládne koalice ODS, TOP 09, ANO, Rezidentů 1 a klubu bývalých Pirátů, které strana kvůli účasti v koalici vyloučila. V opozici je Praha 1 Sobě a My, co tady žijeme (STAN, KDU-ČSL, Iniciativa občanů). Všechny strany v zastupitelstvu dlouhodobě prosazují řešení nočního hluku v oblasti Dlouhé ulice. V minulém volebním období již radnice pod vedením tehdejšího starosty a nynějšího opozičního zastupitele Petra Hejmy (STAN) zákaz vjezdu do Dlouhé a některých okolních ulic testovala, a to od 22:00 do 03:00 a po dobu dvou víkendů. I když tehdejší vedení radnice uvedlo, že se opatření osvědčilo, dále na něj nenavázalo.

Fotogalerie
61 fotografií